Duško Gojković kao Živojin Mišić

B. PUZOVIĆ

ponedeljak, 20. 05. 2019. u 10:20

Душко Гојковић као Живојин Мишић

Foto B. Puzović

Trubač sa "Big bendom" na džez festivalu u Valjevu

PUBLIKA u Valjevu je odlična, vidi se da ljudi aplaudiraju od srca. Valjda zato što smo naši, jer je moja majka poreklom iz Valjeva, pa onda, smatraju se da je njihov trubač došao da svira.

Ovo je posle spektakularnog koncerta na 35. valjevskom Džez festivalu, u prepunoj sali Centra za kulturu, gde je nastupio sa "Big bendom" RTS, za naš list rekao trubač, kompozitor i aranžer Duško Gojković, koji se sa trubom druži sedam decenija. Najavljen je kao čovek koji za domaću i međunarodnu džez scenu znači ono što Prota Mateja Nenadović, Desanka Maksimović i Živojin Mišić, svako u svom domenu, predstavljaju svakom Valjevcu.

- „Big bend“ RTS je odličan, usvirani su, sve moje aranžmane perfektno izvode, pa mi je lako da sviram sa takvim orkestrom - kazao nam je Gojković. - U orkestru, iza mene, sve je spremno, na svom mestu i brinem se samo za svoj deo posla. Za svoj solo.

Osvrnuo se veliki umetnik džeza na svoj boravak na Berkliju, u Americi, sredinom prošlog veka. Bio je, tada, u prilici da svira sa mnogim svetskim majstorima džeza.

Pročitajte još: Čarolija Duškove trube

- Sten Gec mi je rekao da dolazim iz Evrope, sa juga i ako hoću da budem pravi džez muzičar moram da budem originalan, da imam nešto svoje - veli Gojković. - Rekao mi je da je muzika odakle dolazim veoma bogata, sve je izmešano, svi sviraju razne stilove, u raznim ritmovima, a da oni to nemaju. Shvatio sam te njegove reči i počeo da komponujem upravo takve stvari. Tek kasnije, te kompozicije su nazvali "Balkan džez". Nisam obrađivao narodne pesme, već sam se bazirao na tim harmonijama i ritmovima i pravio kompozicije za velike orkestre. Imale su džez zvuk, a nisu bile kopije narodne muzike. Tako je nešto originalno iz naših krajeva ušlo u istoriju džeza.

DžEZ ZA POLA VEKA

- NE znam kakav će džez biti za pola veka - kaže slavni umetnik. - Nijedan džez muzičar ne može da odgovori na to pitanje. To se stalno menja, ali ostaju osnovni elementi džeza. Svaki solista ima svoj stil, zvuk, ali mora da postoji ritam, melodija, harmonija. Od toga možeš da praviš šta hoćeš na svoj način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Dr Ivana

20.05.2019. 17:44

@Mile - I ne samo “ veli,i Duško” već i jedinstven umetnik i divan čovek, skroman i vredan, beskrajno inventivan i večiti mladić....Živ nam bio i zdrav, Duško momče!