DA LI JE IGRA PRESTOLA INSPIRISANA RASPADOM JUGOSLAVIJE?: Večeras u 20 sati emisija Pravac na Pink3

Novosti Online

25. 04. 2019. u 16:50

Serija "Igra prestola" postala je fenomen, a širom sveta se priča o poslednjoj sezoni, koja je nedavno počela da se prikazuj

ДА ЛИ ЈЕ ИГРА ПРЕСТОЛА ИНСПИРИСАНА РАСПАДОМ ЈУГОСЛАВИЈЕ?: Вечерас у 20 сати емисија Правац на Пинк3

Foto: Promo

Serija "Igra prestola" postala je fenomen, a širom sveta se priča o poslednjoj sezoni, koja je nedavno počela da se prikazuje. Autor knjiga po kojima je rađena serija, DŽordž Martin, priznao da se informisao o raspadu Jugoslavije tokom pisanja. Autor i voditelj emisije "Pravac" Ivana Majstorović će se večeras baviti upravo ovom temom, koliko ima sličnosti između knjige istoimene Serije i dešavanja u Jugoslaviji s kraja 20. veka.

Gosti emisije "Pravac" Nenad Gajić, pisac Slovenske mitologije, i Pavle Zelić, pisac fantastike i scenarista stripova, analiziraće sličnosti sa navodima da li je Jugoslavija zaista mogla da posluži kao inspiracija DŽordžu Martinu koji je počeo pisanje 1991. godine kada je Jugoslavija bila u žiži interesovanja svetske javnosti.

Da li su teoretičari u pravu da su Lanisteri Slovenci jer su bogati, Grejdžoji Dalmantinci jer žive na moru, Barateonci Bosanci jer su srećni i mnogo jedu i piju, ili su ove sličnosti slučajnost, a čitaoci imaju sklonost da se poistovećuju sa delima čiji su ljubitelji?

Gledajte večeras u emisiji "Pravac" na kanalu Pink3.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije