NAJVEĆA modna manifestacija u regionu, "Serbia fashion week", biće održana, po 12. put, od 3. do 7. maja u Novom Sadu. Od domaćih imena predstaviće se Igor Todorović, Marija Šabić, Suzana Perić, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Ivana Nikolić... Kada je reč o strancima, i ovoga puta srpskoj publici svoje nove modele će prezentovati umetnički direktor dva najveća Sajma mode u Evropi, u Parizu i Berlinu, oficijelni član Federacije visoke mode Francuske i potpredsednik "Serbia fashion week"-a, Emerik Fransoa, uz goste iz Grčke i Holandije. Prva tri dana revije će se održavati u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma, dok se 6. 7. maja manifestacija seli u dvorac "Eđšeg". Dok su večernji časovi tradicionalno rezervisani za modne revije, u toku prepodneva na programu su seminarske aktivnosti, paneli i diskusije.

Akcenat će biti na saradnji sa inostranim manifestacijama i dizajnerima, a posebno sa tržištem Azije. Srpskoj publici predstaviće se kreatori iz Kazahstana, Azerbejdžana, Uzbekistana i Kirgistana.

PROČITAJTE I: NEDELjA MODE U MILANU: Ovacije za tradiciju

Trinaesto izdanje "Srpske nedelje mode" trebalo bi da se prikaže u Kini, u novembru. Sa partnerima iz dalekoistočne zemlje pokrenut je veliki projekat "Retro inovation", čiji početak realizacije će biti najavljen u Novom Sadu. Cilj je da se savremeno odevanje poveže sa kulturnim nasleđem određene zemlje, njene tradicije i zanata. Srbija će u ovom projektu biti sedište za celu centralnu i istočnu Evropu. Prolećna "Nedelja mode", u skladu sa tim, biće zatvorena prikazivanjem postavke srpskih dizajnera, bazirane na tradiciji i kulturnom nasleđu naše zemlje.

Boško Jakovljević / Foto T. Ćirić


Otvaranju "Srpske nedelje mode" prethodiće takmičenje "Mr. i Mrs. Bottle" koje u sklopu projekta "Fashion and wine" Nacionalna komora za modu Srbije organizuje zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam. Tim povodom raspisan je i konkurs za dizajn i stilizovanje vinske flaše, u cilju povezivanja vinara i modnih stvaralaca. Najkreativnija rešenja koja stručni žiri odabere biće prikazana na "Srpskoj nedelji mode". Deset autora koji prođu u finale, svoje kreacije za vinske flaše imaće priliku da predstave u septembru, na "Pariskoj nedelji mode".