NAGRADE GODUM: Priznanja Bati Kovaču, Bajagi, Joksimoviću ..

M. Ćunković

sreda, 17. 04. 2019. u 22:35

НАГРАДЕ ГОДУМ: Признања Бати Ковачу, Бајаги, Јоксимовићу ..

Foto V. Danilov

U beogradskom “Ateljeu 212’ održana druga godišnja dodela nagrada Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike “GODUM 2019”

Sinoć je u beogradskom “Ateljeu 212’ održana druga godišnja dodela nagrada Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike “GODUM 2019”. Kako je istaknuto, reprezentativno udruženje u oblasti kulture postoji već 66 godina.


Nagradu u oblasti džeza dobio je vrsni umetnik Vasil Hadžimanov, dok je priznanje namenjeno mladim nadama završilo u rukama saksofoniste Rastka Obradovića. Kod rokera, plodonosna 2018. donela je nagradu Bajagi i “Instruktorima”, a njihovim kolegama iz “Nevernih beba” u kategoriji “pop”.


Nagrada za životno delo dodeljena je, uz ovacije cele sale na nogama, legendarnom muzičaru i autoru Korneliju Bati Kovaču. Udruženje muzičkih autora Srbije SOKOJ proglasilo je najemitovanije pesme u prošloj godini. U oblasti roka to je “Lutka” sastava S.A.R.S, u sferi popa “Milimetar” Željka Joksimovića, a “Uticaj na podsvest” Vladana Vučkovića Paje u kategoriji “džez”.


PROČITAJTE JOŠ - UZ NEVENU ČETIRI VOKALA: Objavljen spot za akustičnu verziju pesme "Kruna" (VIDEO)


Povelje udruženja dobili su mnogi istaknuti ljudi iz raznih oblasti muzike, poput Vlade Jankovića Džeta, Branka Rosića, Brajana Rašića, Baneta Obradovića…


Manifestaciju su uveličali i svi članovi “Riblje čorbe” osim Bore Đorđevića, Nikola Čuturilo Čutura, Dejan Cukić, Srđan Marjanović, “I-plej”, Jovan Maljoković, Rade Radivojević, Zoran Dašić, Miša Mijatović, Bilja KrstićIstaknuto je da je ove godine, uz pomoć Ministarstva kulture, SOKOJ-a i Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora, objavljena kompilacija mladih bendova i muzičara, među kojima su “Dingospo dali”, Rastko Obradović, “Sergio Lounge”, “Viva vops”, “Empathy soul project” i “Prisoner”.Ovakva manifestacija, naravno, nije mogla da prođe bez.muzike uživo na čuvenoj pozorišnoj sceni. Grupa “Medžik buš” izvela je jednu svoju pesmu, a zatim i “Ti se ljubiš na tako dobar način” iz repertoara “Bajage I Instruktora” , i to zajedno sa Sašom Loknerom. Zasvirali su i Vasil Hadžimanov i Rastko Obradović, kao i Julijana Vincan, Danijel Bogdanović i “Neverne bebe”. Posle uručenja nagrade Bati Kovaču, ponovo su zasvirali “Medžik buš” sa Loknerom, i to “Trla baba lan”, čuveni hit “Korni grupe”, a onda je Bata, pred kraj ceremonije, sam za klavijaturama, po ko zna koji put pokazao svoje sviračko majstorstvo.KOVAČ: MLADI, BUDITE NAJBOLjI U SVETU


POSLE svega što je prošao u svojoj karijeri, reči, saveti Kornelija Bate Kovača, dobitnika nagrade za životno delo, itekako imaju težinu:


-Drago mi je što smo tu svi zajedno, što se razumemo i ne svađamo – rekao je Bata. – Svako pravi svoju muziku, to je dobro. Mislim da imamo dovoljno talentovanih ljudi. Čestitam svim dobitnicima, da ne idem sad pojedinačno po tim velikim muzičarima, a ovi mlađi, koji se bore za to da dođu na njihovo mesto, bolje da se ne takmiče u tome, već da teže da budu najbolji u svetu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije