DOBAR glas pratio ju je kroz ceo život. Želela je da postane glumica ili operska pevačica, ali kada je primljena na konursu za voditelje TV Beograd na koji se prijavilo čak 2.000 kandidata, dileme više nije bilo. Učila je od Dušanke Kalanj, Stake Novković, Danke Novović, a danas je, reklo bi se, jedan od poslednjih Mohikanaca kad je lepota govora u pitanju.

Upravo je za nju, voditeljka Dnevnika RTS, Vesna Radosavljević nagrađena priznanjem "Radmila Vidak" koje će joj biti uručeno u petak na svečanosti u Radio Beogradu.

- Kada sam saznala da sam dobitnik, osetila sam zahvalnost što je neko prepoznao moje davanje i posvećenost - kaže Vesna u razgovoru za "Novosti". - Pomislila sam da je to nagrada ne samo meni, već i mojim kolegama koji čuvaju čistotu srpskog jezika. Volim svoj posao i svakodnevno, iznova nalazim radost u njemu.


* Kako se govori danas na televiziji?

- Pojavom mnogih televizija raste i broj onih koji javno govore. Mnogo je tu improvizacija i neukosti. Negde i nema kriterijuma. Na RTS-u se vodi računa o tome da se očuvaju srpski jezik, dikcija, akcentuacija. To je ozbiljan posao koji rade timovi ljudi.


PROČITAJTE JOŠ - Vesna Radosavljević: Prevagnula je “selfi” kultura


* Neguju li obični ljudi srpski jezik?

- Naš svakodnevni govor je poslednjih godina, rekla bih i decenija, izložen svakojakim uticajima. Tehnološki razvoj je uveo mnoge nove izraze, a upotreba tuđica se odomaćila. Moje kolege i ja smo u ulozi emisara koji se zalažu za pravilan govor i očuvanje jezičkog identiteta. To je svakako važno i za očuvanje identiteta nacije.

o Bili ste svedok mnogih istorijskih događaja. Kada vam je bilo najteže da sačuvate profesionalizam?

- Najteže mi je kada govorim o stradanju ljudi. Nije lako sačuvati profesionalizam kada posmatrate izbegličke kolone devedesetih godina ili kada vam bombarduju zemlju i stradaju deca. Pogađaju me životne priče običnog čoveka, koji je nemoćan i živi u oskudici i nemaštini.


* Koju vest biste voleli da pročitate?

- Svake godine čitamo izveštaj UN o sreći. Ove godine je Finska, drugu godinu zaredom, zemlja najsrećnijih ljudi. Volela bih da pročitam vest u kojoj će Srbija biti bar među prvih deset.


* Da li bi vam život bio manje stresan da ste postali operska pevačica kao što ste želeli?

- Moje ambicije su se kretale od glume, operskog pevanja, a stigla sam do širenja kulture govora. Sve su povezane sa "dobrim glasom" i mislim da su sva ta zanimanja podjednako stresna. To su darovi koje ne smete zadržati za sebe, a čim ih delite, vaš rad je izložen proceni javnosti. Javni nastup je najveći izvor stresa.


NE MOŽE SVE DA SE NAUČI

PRIZNANjE za lepotu govora "Radmila Vidak" RTS dodeljuje od 2014. godine. U obrazloženju žirija za ovogodišnju dobitnicu piše da izraz Vesne Radosavljević karakterišu prijatan glas, pravilna dikcija, pouzdanost, odmerenost i uverljivost. Na pitanje šta je od toga najvažnije za dobrog spikera, Vesna kaže:

- Sve zajedno je jako važno. Rekla bih i više od toga, jer tu postoji i onaj faktor iks, koji se ne može naučiti ni uvežbati.