Jovan Lole Savić: Viktor me učio

T. MIRKOVIĆ

30. 03. 2019. u 10:54

Jovan Lole Savić, Bogdan u seriji "Pet"

Јован Лоле Савић: Виктор ме учио

Foto RTS

KADA je bluz muzičar i pevač Jovan Lole Savić u jutarnjem programu RTS-a sa grupom "Stari rok majstori" najavljivao koncert u Zvezdara teatru, nije mogao ni da nasluti da će mu ovo televizijsko gostovanje doneti poziv da igra jednu od glavnih uloga u krimi-serijalu "Pet" (RTS 1, 20.05). U tom trenutku ga je uz kaficu gledao režiser i scenarista Balša Đogo i zaključio da Loletov izgled odgovara liku Bogdana Stanića iz scenarija.

Otac glumca Viktora Savića, jedan je od osnivača kultnog bluz benda "Zona B" i iza sebe ima bogatu muzičku karijeru, ali nimalo glumačkog iskustva. Upravo je sin uticao na oca da prihvati izazov.

- Viktor je odigrao presudnu ulogu, prvenstveno u mojoj odluci da igram u seriji, a potom i u mojoj kratkoj, ali temeljnoj obuci. Naime, on mi je ukazivao na greške, a njih je bilo koliko hoćete i objašnjavao kako treba, jer znate, gluma je ozbiljan posao za koji pored talenta treba i škola. Stalno naglašavam da ja nisam glumac, već naturščik koji je uspešno odigrao ulogu - objašnjava, za naš list, Jovan Lole Savić.* Kakvo iskustvo nosite sa snimanja serije?

- Meni je sve bilo novo i zanimljivo, tako da mi ništa nije predstavljalo problem. Bilo je tu i noćnog snimanja i ranog jutarnjeg i celodnevnog.

* Kako su vas prihvatile kolege glumci?

- Glumačka ekipa me je tretirala kao sebi ravnog, što mi je mnogo značilo za neophodno potrebno samopouzdanje. Nije samo glumačka ekipa imala tolerantan odnos već i svi ostali učesnici u projektu, da ih sada ne nabrajam. Svima sam neizmerno zahvalan.

Foto I. Tešić

* Gledate li sa Viktorom seriju i da li je zajedno komentarišete?

- Ne gledamo seriju zajedno, a zajedničko mišljenje je da je serija odlična i da je atmosfera iz scenarija uspešno ekranizovana, što je inače veliki problem. U životu čovek, kada analizira urađeno, uvek misli da je moglo bolje, drugačije. To je normalna stvar, bar za mene koji nikada nisam potpuno zadovoljan.


* Da li biste ponovo negde igrali?

- Sve zavisi. Nisam ovu ulogu shvatio kao neku prekretnicu u svom životu, niti mislim da ću početi da se bavim glumom kao novim zanimanjem. Meni ni muzika nije bila zanimanje. To mi je ljubav bez koje ne mogu. Možda tome pridodam i glumu.


* Kakva vas sećanja vezuju za "Zonu B"?

- Grupu sam napustio 1995. zbog ličnih razloga i praktično se povukao sa scene. Sa članovima benda sam u dobrim odnosima. Taj period od 1987. pa do 1995. je jedan od najlepših perioda mog života. Znate, divan je osećaj kada radite sa bendom i to onu vrstu muzike koju najviše osećate.


UŽIVANJE U BLUZU

PEVAČ i bluz muzičar poslednjih godina nastupa sa grupom "Radio Bluz bend".

- Grupa postoji od osamdesetih, ali je status bio zamrznut. Ovo je četvrta godina naše saradnje, koja je sve uspešnija. Nastupamo po klubovima gde se svira ta vrsta muzike. Uživamo jer živa svirka je sve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije