RATNE PRIČE SA KOŠARA: Smrt je vrebala u svakom trenutku

S. KOSTIĆ

29. 03. 2019. u 08:54

Novi dokumentarno-igrani film Slađane Zarić o Košarama. Sve je počelo kada su snage UČK napale državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije

РАТНЕ ПРИЧЕ СА КОШАРА: Смрт је вребала у сваком тренутку

Foto Igor Salinger

KAKO je izgledala jedna od najsurovijih i najtežih bitaka u novijoj srpskoj istoriji - saznaćemo u novom dokumentarno-igranom filmu "Ratne priče sa Košara". Ostvarenje Slađane Zarić, rađeno u produkciji RTS i Ministarstva odbrane biće emitovano na 20-godišnjicu početka bitke na Košarama 9. aprila na RTS 1 u 21 čas.

Sve je počelo kada su snage UČK napale državnu granicu Savezne Republike Jugoslavije iz pravca Albanije. Bitka je trajala 67 dana i završena je 14. juna kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog Kumanovskog sporazuma povukla sa prostora Kosova i Metohije. Film je posvećen svima koji su dali život za slobodu i odbranu otadžbine, otkriva autorka i urednica dokumentarnih filmova u Informativnom programu RTS.

- Na Košarama je poginulo 108 vojnika Vojske Jugoslavije. Kroz dramatizaciju događaja, pokušala sam da što vernije dočaram teške i tragične trenutke u kojima su mladi momci, vojnici na služenju vojnog roka, starosti od 18 do 22 godine, branili granicu naše zemlje. Upravo hrabrost, posvećenost i požrtvovanost koje su ti vojnici, ti dečaci, tada pokazali je nešto što je mene motivisalo da snimim ovaj film - kaže autorka.

Smrt većine vojnika i oficira je, kroz sećanja njihovih saboraca, dramatizovana. Snimljeno je više od 70 sagovornika iz brojnih jedinica koje su učestvovale u bici.

- Na Košarama je smrt svakog trenutka bila prisutna. LJudi ne znaju šta se tamo dešavalo. Rovovska bitka se danima vodila na 2.000 metara nadmorske visine, na delovima gde je i u maju bilo i po nekoliko metara snega. Ginulo se od minobacača, snajpera, od zabranjenih kasetnih bombi. Kažu da je na Košarama bilo najteže kada se ništa ne dešava, kada se čeka sledeći trenutak, novi napad, novo bombardovanje. Tamo je ginula mladost, prosečna starost poginulih vojnika i oficira je bila 25 godina - priča Zarićeva.


Autorka na snimanju, Foto Igor Salinger

Film je sniman na lokacijama, koje po konfiguraciji terena liče na planinske vrhove Prokletija, odnosno Juničkih planina na kojima su smeštene Košare. Snimano je po snegu, magli, kiši na Kopaoniku, Staroj planini, Vlasini i na vojnom poligonu Pasuljanske livade.

- Na Košarama Vojska Jugoslavije nije branila samo državnu granicu, već je određivala i sam ishod ratnog sukoba. Da su snage UČK koje su napadale sa teritorije Albanije, uspele da probiju odbranu jugoslovenske vojske i da su se, što im je bio cilj, spojile sa UČK snagama u Metohiji, pitanje je kako bi se odvijala dalja hronologija rata na Kosovu 1999. godine i koja bi bila sudbina naše vojske i naroda - objašnjava Slađana.


PAŠTRIK U MAJU

KADA su shvatili da u rejonu Košara ne mogu da probiju liniju odbrane jugoslovenske vojske, UČK vojnici su sa NATO planerima započeli drugu kopnenu ofanzivu na Paštriku, objašnjava Zarićeva. Šta se tamo dešavalo, gledaćemo u dokumentarnom filmu "Ratne priče sa Paštrika" koji će biti emitovan 26. maja kada se obeležava početak borbe na planini u blizini Prizrena.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

zardjala kasika

29.03.2019. 09:34

Nikada ne oprostiti ni zaboraviti da smo se borili protiv narko dzihadista i njihovih cionistickih sponzora.

Анти Антифа

29.03.2019. 09:37

То је моја генерација.Ови данашњи млади су дебили у ластекс фармеркама

Саша

29.03.2019. 16:08

@Анти Антифа - Храброст се најбоље испољи у драматичним околностима, зато немојте судити већ Бога молите да се нико не нађе у истим или сличним околностима.

Sneki

29.03.2019. 09:51

Mi pojima nemamo šta se tamo dešavalo i kako su se naši vojnici i oficiri borili za svoju zemlju. To je ljubav prema domovini, a danas se bore za vlast. Trebalo bi više govoriti o tim našim junacima da se zna ko nas je branio

Acaxx

29.03.2019. 12:06

@Sneki - Mozda ti ne znas,ali oni koji su hteli da znaju,mogli su da saznaju.Zahvaljujuci Milovanu Drecunu i njegovom snimatelju,zabelezene su sve herojske borbe nasih junaka na kosovu.Svaki dokumentarac ili prica o tim borbama, bez konsultacija sa Drecunom i snimaka sa lica mesta,za mene nisu relevantni.

Ja

29.03.2019. 17:05

@Sneki - Krio se iza borica u kasarni u Djakovici, kao izvestava sa granice...kakav Drecun kakve gluposti...

Trajce

30.03.2019. 01:39

@Sneki - Relevantnija su svedočenja preživelih graničara sa Košara!!!

Чеда

29.03.2019. 10:02

Коначно да се и та прича исприча широј јавности...

igor

29.03.2019. 10:21

Hvala Bogu da konačno može da se gleda, sluša i pročita nešto o našim borcima i herojima. Do pre nekoliko godina bilo je vrlo nepopularno.

Саша

29.03.2019. 16:06

Одлично, још само увести обавезу ученицима завршног разреда средње школе да погледају филм, тј.да без потврде да су исти погледали не могу добити диплому.

Vtf

30.03.2019. 17:46

@LastSamurai - Nije tacno i ne lupetaj! 2PADDIC 63 svo vreme tamo.Zivela Srbija!

Дан Ветерана - Видовдан

30.03.2019. 10:39

Мртве не заборавите, живе поштујте...

Neda

30.03.2019. 11:47

@Дан Ветерана - Видовдан - HM, mrtvi su uzalud dali svoje zivote jer rat protiv zla u SRBiji i dalje traje, sad nemilosrdniji nego tad uzima zrtve bez savesti, milosti i bilo kakve odgovornosti.Pogresna politika, religija potpuno okrenute protiv SRBskog naroda, zemlja je preplavljena drogom, prostitucijom mladih, svi koji imaju sansu beze u nepovrat. Dragi moji SRBija je u najzescen ratu ikad, biti ili ne biti, pitanje je sad.U SRBiji je trenutno vise onih koji se kriju iza imena SRB a u njima bas nista srbsko nema.Hvala

Дан Ветерана - Видовдан

30.03.2019. 17:09

@Дан Ветерана - Видовдан - Без обзира на разна и подељена мишљења око разлога за ратовање, сви смо дужни и обавезни да поштујемо оне који су жртвовали своје животе, делове тела, здравље. Посебно оне који су положили и дали своје животе у одбрани рода и народа. Ако њих заборавимо, заборавили смо и себе и свој пород... Живела Србија!

Bec

30.03.2019. 13:44

Hvala Bogu da se neko setio da nesto snimi. Hrvati i Bosanci,jedan dokumentarac mesecno izbacuju.

mart 98/99

31.03.2019. 08:13

Svaki pripadnik UCK danas prima penziju od 170e do 250e .. Vlast u Srbiji ne misli na te vojnike .. Sete se jednom godisnje i to je to