SAHRANJENA MIRA VASILJEVIĆ: Godine će prolaziti, zaborava neće biti

E. B. T.

27. 03. 2019. u 20:39

Pevačica narodne muzike Mira Vasiljević sahranjena u sredu na Novom groblju

САХРАЊЕНА МИРА ВАСИЉЕВИЋ: Године ће пролазити, заборава неће бити

Rodbina i prijatelji Mire Vasiljević, Foto K. Mihajlović

LEGENDARNA pevačica narodne muzike, osnivač ansambla "Đerdan", Mira Vasiljević, koja je preminula u subotu posle duge i teške bolesti, u 85. godini, sahranjena je u sredu na beogradskom Novom groblju, u prisustvu familije i mnogobrojnih prijatelja, saradnika i poštovalaca. Vidno potreseni članovi porodice, među kojima su bile ćerke Jasna i Nataša, kao i Mirini unuci, u tišini i tuzi primali su saučešća stojeći pored kovčega prekrivenog vencima i buketima cveća.

Poslednji pozdrav Miri došli su da upute Gordana Stojićević, Izvorinka Milošević, Gordana Lazarević, Jasna Đokić, duet Selimova - Želčeski iz Makedonije, Anđelka Govedarević, Dragana Kladar, Jasna Stojiljković, članice "Ogrlice od bisera" koji je ogranak "Đerdana", novinari i urednici koji su sarađivali sa Mirom, i mnogi drugi.

- Mira Vasiljević nas je napustila, ali sve ono u šta je uložila svoj umetnički život ostaće zapisano zlatnim slovima u istoriji muzičke tradicije ovog naroda - napisala je muzička urednica Nena Kunijević u oproštajnom pismu koje je pročitala Milena Marković, članica "Ogrlice od bisera". - Teško će biti bilo kome da zauzme tvoje mesto, ali se nadam da će umetnici koje si stvorila u svom

"Đerdanu" nastaviti da čuvaju ono što si im ostavila u amanet.Godine će prolaziti, ali tvoje ime, draga Miro, biće zapisano i čuvaće se od zaborava.

Društvo za afirmaciju invalida "Feniks" iz Stare Pazove od muzičke legende se oprostilo stihovima pesnika Stevana Koraća, posvećenim Vasiljevićevoj.


Foto V. Danilov

Pevačica je na večni počinak ispraćena uz njenu čuvenu pesmu "Godine su prolazile". Dok su iz zvučnika odjekivali stihovi, Mirine "Đerdanke" su je ponosno zapevale. Kada je, na ispraćaju za kremaciju, kovčeg počeo da se spušta uz zvuke numere "Tiho noći, moje zlato spava", bilo je teško zadržati suze.

Vasiljevićeva je dobila brojna priznanja za svoj rad, a Savez estradnih umetnika dodelio joj je nagradu za životno delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)