GLEDAOCE koji televiziju prate putem kablovskog operatora SBB u ponedeljak je sačekalo iznenađenje - na drugoj poziciji, umesto programa RTS 1 osvanula je televizija Nova S. Reč je o bivšem kanalu Top koji se do sada emitovao na poziciji osam. Ovo je nastavak drame iz 2017. kada je SBB uklonio RTS 1 sa prve pozicije i ustupio je kanalu N1.

PROČITAJTE I: TOP KANAL POSTAJE NOVA S: Borba za gledaoce

Zbog izvršene promene rasporeda programa kojom je program RTS-a pomeren iza stranih kanala u ponudi SBB, Savet regulatora je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu protiv SBB zbog povrede odredbe člana 100. Zakona o elektronskim medijima. Prema navedenom članu Zakona, operator je bio u obavezi da u pismenoj formi obavesti regulatora o svakoj promeni broja i strukture programskih paketa, ističu u REM.

U RTS kažu da je odluka SBB da na svojoj kablovskoj mreži pomeri RTS 1 sa pozicije dva na poziciju tri, skandalozna.

- Od leta 2015, RTS traži od REM da utvrdi logičku numeraciju kanala po kojoj bi se RTS 1, RTS 2 i RTS 3 našli na prve tri pozicije. Zahtev smo ponovili u proleće 2017. kada je SBB sa prve pozicije pomerio RTS 1 na drugu poziciju. Raduje nas što je REM reagovao na odluku SBB - kažu u RTS.

S druge strane, pi-ar direktor SBB-a Jovana lukić kaže da su korisnici platforme D3 jedini kojima je za jedno mesto privremeno pomerena numeracija kanala, jer kompanija "Junajted grupa" još uvek radi na tehničkom rešenju koje će podrazumevati identičnu numeraciju kanala za televizije sa nacionalnim frekvencijama, kao što je bilo i ranije.

- Verujemo da ne postoji nijedan razlog za teorije zavere - kaže Lukićeva.

Da podsetimo, pre tačno dve godine kablovski operator SBB uklonio je RTS 1 sa prve pozicije i ustupio je kanalu N1. Ostali programi Javnog servisa našli su se iza kanala Sinemanija, Grand i Aj-Di-Džej, koji imaju istog vlasnika kao i SBB.

Na ovaj potez, RTS je reagovao pitajući ko ima pravo da donosi ovakve odluke - privatni kablovski operateri ili regulatorno telo kome je zakonom povereno da to radi. Tada je RTS tvrdio da se kanali javnih servisa nalaze na prvim pozicijama kablovskih operatera u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji i u drugim zemljama regiona, ali i Evropske unije.

KAZNA MILION DINARA

NA jučerašnjoj sednici Savet REM doneo je obavezujuće kriterijume za bliže utvrđivanje logičke numeracije kanala. Osnovni programi javnih medijskih servisa zbog svoje posebne uloge u društvu moraju imati početnu poziciju u logičkoj numeraciji kanala, piše u obavezujućim kriterijumima. Operater je dužan da poštuje logičku numeraciju kanala, a kazna za pravno lice za eventualne prekršaje iznosi od 500.000 do 1.000.000 dinara.