Serija za mlade: Kako preživeti Beograd

Milica Bobinac

23. 03. 2019. u 15:46

Серија за младе: Како преживети Београд

Nina Nešković, Tamara Šustić, Lenka Petrović i Bojana Stojković / Foto Srđan Stevanović

TV Pink u saradnji sa produkcijskom kućom "Kontrast studios" u junu započinje snimanje serije za mlade: Glavne junakinje su devojke iz provincije koje dolaze na studije u prestonicu

MADA nam je internet ponudio "na tacni" život u metropolama i pružio mogućnost da istražimo svaki njen kutak, neke stvari uvek će ostati iste. Tuga roditelja zbog toga što njihovo dete napušta dom, suze na rastanku, mladalačka usplahirenost zbog odlaska iz ruralne u urbanu sredinu... Pitanja: "Imaš li šta da jedeš?" i "Treba li ti para?" - i danas su neizostavna na tom putu razdvajanja. Sa čim se mlad čovek susreće prilikom dolaska u veliki grad i kako u njemu pronalazi svoje mesto pod suncem, saznaćemo u seriji "Preživeti Beograd". Od juna počinje da se snima po scenariju Đorđa Milosavljevića, u režiji Đorđa Stanimirovića i u produkciji "Kontrast studiosa" i TV Pink.

Radnja se "vrti" oko četiri devojke, koje započinju studije u Beogradu, a glavne uloge poverene su mladim glumicama - Tamari Šustić, Nini Nešković, Lenki Petrović i Bojani Stojković. Ovu priču sagledaćemo i iz ugla momaka, a likove će dočarati Dejan Maksimović, Nikola Šurbanović, Nemanja Rafailović, dok se za četvrtim članom ekipe još traga. Stanimirović kaže da je rad na seriji za njega veliki izazov, budući da će većina pomenutih glumaca baš u njoj prvi put stati pred kamere.


PROČITAJTE JOŠ:
Željko Vasić: Ostajem večiti romantik (VIDEO)

- Želim da ispričam vedru priču o mladima u Beogradu i da dramski sukobim sredine iz kojih oni dolaze sa užurbanim životom u prestonici - priča reditelj.

Koliko je bilo izazovno dočarati ovu grupaciju u pozitivnom svetlu bez uplitanja droge, alkohola i razuzdanog seksa, pitali smo scenaristu Milosavljevića.

- Dobar deo teksta nastao je još 2014, a ideja je bila da se opiše studiranje i život u Beogradu iz ugla nekog ko dolazi iz ruralne sredine. Likovi su imali u sebi jednostavnost i naivnost, koja se prirodno prelila u priču. Ne smatram da na televiziji ili filmu treba po svaku cenu da robujemo opštim mestima naše stvarnosti. Ko koristi javni prevoz, zna dovoljno o realnosti - zašto bi je gledao i na TV ekranu? "Preživeti Beograd" je u tom smislu bajkovita priča utemeljena na istini - kaže pisac.

Videćemo i kako se stanovnici velegrada ophode prema pridošlicama.

- Serija pokazuje da Beograđani ove ljude prihvataju oberučke i ne gledaju ih "sa visine" - kaže Stanimirović, inače rođeni Beograđanin. - Ko čini dobro, dobro će mu se vratiti, a onima što pokušavaju da pridobiju koristi koje im ne pripadaju biće na kraju osuđeni.

Đorđe Stanimirović

Na to Milosavljević dodaje:

- Svaki grad ima lokal-patriote, koji na "dođoše" gledaju sa prezirom. U seriji je to taksista Gagi. Ispod takvog njegovog ophođenja prema pridošlicama kriju se lična razočaranja i traume, zbog čega ih naziva "Pakistancima". Beograd je pak sam po sebi, uveren sam, izrazito kosmopolitska sredina. U njega možete da dođete i iz Zagreba i iz Tirane, i bićete dobrodošli.

Pisac serije je odrastao u Kragujevcu, a prestonicu Srbije upoznavao je kao osnovac i to u vreme praznika. Zato su, kaže, njegove prve impresije o ovom gradu obojene slavljeničkom atmosferom. Mada lična iskustva nije uneo u seriju, budući da ga od likova dele decenije, smatra da se neke stvari nikad ne menjaju.

- Studentski život uvek ima zajednička mesta, prelaze iz mladosti u zrelosti, uz neophodnu dozu raspuštenosti. Tu sam nalazio situacije koje isto izgledaju, bez obzira na to da li ste studirali devedesetih ili to činite danas - priča Milosavljević.

On smatra da je današnjim omladincima lakše da se uklope u novu sredinu zahvaljujući internet eri, koja je rasadnik savremene globalne kulture.

- Kao scenarista, želeo sam da u Beograd dovedem junake iz udaljenih mesta, ali bez obzira na to oni u njega dolaze sa "pametnim" telefonom u rukama - naglašava naš sagovornik.

- Poslednjih osam epizoda napisala je mlada scenaristkinja Katarina Mitrović i verujem da će one biti ispričane iz još ličnije perspektive.

Serija "Preživeti Beograd" biće Đorđu Stanimiroviću prvi samostalni rediteljski zadatak i prezadovoljan je, tvrdi, materijalom kojim raspolaže.

- Svi likovi su dobro postavljeni, situacije su realne i radnja nije spora. Priča je vedra i u njoj nema teških tema, a svaka scena vas vuče da pogledate sledeću. Presrećan sam što sarađujem sa Milosavljevićem, njegove sugestije su zlata vredne.

Prema Stanimirovićevom mišljenju, "došljaci" su oni koji "grizu" i moraju da giljaju da bi došli do cilja, dok su Beograđani rođeni na cilju. To kod starosedelaca stvara osećaj uljuljkanosti, ali postoji i druga strana medalje.

Đorđe Milosavljević / Foto P. Mitić

- U pojedinim firmama u prestonici ne možeš da se zaposliš ako nisi iz određenog kraja Srbije. I o tome će biti reči u seriji - otkriva Stanimirović.

Glavni narativni tok prati melodramski intoniranu priču o nemogućoj ljubavi. Devojka iz siromašne sredine zaljubljuje se u momka iz nekad imućne porodice iz gradskog jezgra. Da li će njih dvoje uspeti da prežive iskušenja koja im život donosi, saznaćemo u 20 epizoda od jeseni na TV Pink.


PROČITAJTE JOŠ:
TV KRITIKA: Nove nevolje kralja Petra

PRIŽELjKUJEMO NASTAVAK

DIREKTOR "Kontrast studiosa" i producent serije "Preživeti Beograd" Nedeljko Bajić kaže za "TV novosti" da je cilj da se ovim projektom pridobije mlađa publika. Prema njegovim rečima, snimanje počinje u junu, sa ambicijom da to bude samo prvi ciklus.

- Trudićemo se da izvučemo maksimum iz resursa kojim raspolažemo, pa će tako serija biti snimana najsavremenijom filmskom tehnikom. Vizuelno lepu priču, jarkih boja i vedrog kolorita obogatiće sjajna glumačka ekipa sačinjena od mladih talenata i iskusnih imena srpskog glumišta - kaže Bajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Lela

25.03.2019. 21:13

Radujem se da gledam jednu ovakvu seriju! Mislim da ce biti bas zanimljiva i zabavna!!

Svetlana

25.03.2019. 23:06

Ova serija će sigurno biti hit za mlade a boga mi i za nas starije! Čekamo emitovanje!!

Slaven

24.04.2019. 13:43

BIce ovo super jako mi se svidja ideja mislim da do sada nismo imali ni jednu slicnu!