SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA

SAVREMENA grupna maska "Metamorfoza" karnevalske grupe iz Leskovca osvojila je prvo mesto na 18. međunarodnom karnevalu "Pročka" u Prilepu, gde se na glavnom defileu predstavilo više od 1.000 maskiranih učesnika tradicionalne manifestacije, iz Severne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Bugarske i Turske.

Grupna maska "Vodici vo Prilep", u izvođenju 30 članova domaćeg udruženja "Pročkari", izbrana je za najbolju tradicionalnu masku karnevala, uz učešće oko 600 maski iz zemalja Balkana. Nagrađene su i tradiciona maska učesnika iz sela Kuratica kod Ohrida, gostiju iz Turske i Džalamari iz Sopota kod Kavadaraca.

Drugo mesto u kategoriji savremenih grupnih maski, iza leskovačke "Metamorfoze", osvojili su učenici prilepske škole "Đorče Petrov" za masku "Prolećna zabava". Treće mesto je pripalo maski "Mala sirena", domaćeg plesnog studija "Zodijak". Na uvodnom dečjem karnevalu, najbolja je bila maska "Madagaskar", osnovaca prilepske škole "Blaže Koneski".

- Prezadovoljna sam nastupom i osvojenom nagradom na "Pročki" - rekla je Biljana Ćirković iz leskovačke karnevalske grupe. - Druženje, upoznavanje novih ljudi, grupa, vesela atmosfera i lepa energija su ono što nas privlači na karnevale poput ovog u Prilepu.