BEOVIZIJA: Favoriti gledaju ka Tel Avivu

M. Ćunković

četvrtak, 28. 02. 2019. u 23:44

БЕОВИЗИЈА: Фаворити гледају ка Тел Авиву

Foto Igor Marinković

Posle drugog polufinala poznati svi finalisti “Beovizije”: grupa „Majdan”, Jana, Nevena Božović, Ana Popović, Dženan Lončarević i Lord

POZNATO je svih 12 finalista festivala “Beovizija” koji će se u nedelju, od 21 čas, nadmetati za pobedu i odlazak na 64. “Evrosong” u maju u Tel Avivu. Posle drugog polufinala i sabranih glasova publike i žirija, radovali su se grupa “Majdan” (pesma “Budim se”), Jana Šušteršić (“Viktorija”), Nevena Božović (“Kruna”), Ana Popović (“Lutaš”), Dženan Lončarević (“Nema suza”) i Lord (“Radnički sin”).

Oni su se pridružili učesnicima koji su finale obezbedili prve večeri, u sredu. To su Aleksandra Sekulić, Nataša i Una, Saška Janks, Ivan Kurtić, Sofija Perić i Ivana Vladović i “Vonder strings”. Voditelji u drugom polufinalu su bili Nebojša Milovanović i Ana Babić, dok su se iz “grin ruma” ponovo javljale Kristina Radenković i Bojana Marković.PROČITAJTE JOŠ: BEOVIZIJA: Ko će još u finale?Pred početak takmičarskog dela Sanja Ilić i “Balkanika” izveli su pesmu “Nova deca” koja je predstavljala Srbiju na prošlogodišnjem “Evrosongu” u Portugaliji. Kasnije, dok su se sabirali glasovi, revijalni deo su započele zajedničkim nastupom Jelena Tomašević i prošlogodišnja predstavnica Slovenije na “Evrosongu” Lea Sirk. Nastupio je i Elvir Laković Laka koji je upravo na “Pesmi Evrovizije” u Beogradu 2008. postao poznat široj javnosti uz šaljiv hit “Pokušaj”. U “Studiju 8” je zatim zablistala Kaliopi, dvostruka predstavnica Makedonije na “Evrosongu”, a Sanja Ilić je sa “Balkanikom” podsetio i na hit “Halo” koji je 1982. komponovao za grupu “Aska”. Posebno emotivno je, uz Emiliju Kokić, bilo sećanje na jedinu evrovizijsku pobedu koju je, pre 30 godina, grupa “Riva” donela Jugoslaviji pevajući “Rock me, baby”.

“Beovizija” je obe večeri donela dosta neizvesnosti i uzbuđenja, a brojni komentari na društvenim mrežama o svim učesnicima i pesmama najbolji su pokazatelj gledanosti. Ono najvažnije i najzanimljivije nas, ipak, tek očekuje u nedelju.


NOVAC U HUMANITARNE SVRHE

OVOGODIŠNjA„Beovizija“ ima, pored ostalog, i humanitarni karakter. Sav novac prikupljen od SMS poruka pristiglih tokom glasanja biće usmeren za kampanju „Rak je izlečiv“ koju su zajednički pokrenuli RTS i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Sredstva će biti iskorišćena za kupovinu aparata za magnetnu rezonancu, za potrebe istoimenog centra u sklopu Kliničkog centra Srbije.


PROČITAJTE JOŠ: Ovo je prvih šest finalista „Beovizije 2019“


ENAN: POVRATAK NA VELIKA VRATA

SCENSKI nastup koji će ostati upamćen, pre svega, po ogromnom šatoru na bini doneo je Dženanu Lončareviću plasman u finale. Pop-folk pevač, dugogodišnji miljenik ovdašnje publike, opravdao je u polufinalu epitet favorita na “Beoviziji”, makar po kladionicama, sa ubedljivo najnižom kvotom od svih učesnika (1.55).

- Jako mi je drago što sam deo “Beovizije” i što sam se na velika vrata vratio muzici – istakao je za “Novosti” uzbuđeni, vidno zadovoljni Dženan. - Pesma je antiratna, govori o globalizmu i poručuje da ne sme da se više ikad ponovi sve što se dešavalo. Čuo sam za to oko kladionica i pitao se zašto ja imam najmanju kvotu a neki čak 300 (smeh).

Poslušao je Dženan i ostale pesme.

- Ima dosta dobre muzike na ovogodišnjoj “Beoviziji”. Lepe pesme su prezentovali Nevena Božović, Jana, “Osvajači”…

Lončarević bi, naravno, voleo da u nedelju baš on bude taj koji će slaviti.

- Velika čast bi bila reprezentovati Srbiju na “Evrosongu”. Ako se, međutim, to ne desi, srećan sam i zbog toga što sam predstavio jako dobru pesmu.

Dženana, naravno, vezuju mnoga sećanja za period kad je kao dete gledao “Evrosong”.

-Prva asocijacija mi je Toto Kutunjo koji je pobedio 1990, kad je Jugoslavija bila domaćin – seća se dobro Lončarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Čika Jova

01.03.2019. 11:50

Prošle koje ne zaslužuju da budu u finale, a otpale kvalitetnije kompozicije.