TRAGIČNO nastradali velikan narodne muzike Šaban Šaulić, koji je poginuo u nedelju 17. februara u ranim jutarnjim časovima u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, sahranjen je u petak u 15 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 6.000 kolega, prijatelja i poštovalaca, koji su formirali nepreglednu, tužnu povorku. Sahrana je, po pevačevoj želji, obavljena bez prisustva sveštenih lica.

Šaulić je ispraćen uz zvuke majstora harmonike Mirka Kodića, Miše Mijatovića, Ace Sofronijevića, Borka Radivojevića i Zorana Jovanovića. Vrsni umetnici su izveli srceparajuću pesmu "Ne plači, dušo", koju je Šaban davne 1984. posvetio supruzi Gordani sa kojom je u braku proveo 43 godine i dobio troje dece - ćerke Sanelu i Ildu i sina Mihajla. Kiša koja je tokom celog dana padala u Beogradu u tim momentima je pojačala ritam - kao da je i nebo rešilo da se "isplače" nad grobom nekrunisanog kralja narodne muzike. Supruga Gordana jedva je na nogama izdržala najpotresnije momente, sin Mihajlo ju je sve vreme držao za ruku. Slušajući harmonike, poljubila je, grcajući u suzama, suprugov kovčeg, a takođe uplakane ćerke Ilda i Sanela su na njega spustile bele ruže.

Potresan govor nad očevim odrom održao je, sa rukom na grudima, pevačev sin Mihajlo Šaulić:

- Dokle god je njegove muzike, on će živeti sa nama. Hvala što ste došli da ispratite našeg kralja, oca, kuma, dedu... Vi ste proveli više vremena sa njim, možda ste ga i bolje znali. Moj otac danas nije otišao. Dok je njegove muzike, on će da živi sa nama. Neka mu je večna slava.

Posle ovih reči prolomio se gromoglasan aplauz.

Kovčeg sa Šabanovim telom, na kom su bile bele kale, unet je u kapelu u 12.50. Nedugo zatim, kad je porodica počela da prima izjave saučešća, na poslednji ispraćaj su stigli njegovi šabački prijatelji iz detinjstva, držeći Šaulićev naslikan portret. Sahrani su prisustvovali i brojni meštani Krčedina, gde je Šaban imao kuću i obožavao da peca na Dunavu i druži se. Šabanov najstariji, vanbračni sin Robert (47), koga je dobio pre braka, nemo je stajao usred mase, trudeći se da ostane neprimetan.

Pročitajte još - Zorica Brunclik uz suze: Putuj kume sa anđelima, neka ti je večna slava; Šabanov menadžer: Verujem da sediš tamo negde i pevušiš (FOTO+VIDEO)

Od Šaulića su se, između ostalih, oprostili i njegov dugogodišnji saradnik Rade Vučković, kuma Zorica Brunclik sa suprugom Kemišom, Aca Lukas, Svetlana Ceca Ražnatović, Aco Pejović, Vera Matović, Dara Bubamara, Adil Maksutović, Dragana Mirković, Nada Topčagić, Milan Vasić, Savo Milošević, Darko Lazić. Šabana su do večne kuće ispratili i Bane Obradović, Saša Jakšić Žika, Vesna Zmijanac, Goca Božinovska, Zlata Petrović, Milan Dinčić Dinča, Filip Živojinović, Dajana Paunović, Milanka Karić, Dejan Matić, Verica Šerifović, Olivera Kovačević, Radiša Trajković Đani, Hasan Dudić, Milena Plavšić, Nada Obrić, Marina Tadić, Marina Visković, Jašar Ahmedovski, Bora Drljača, Saša Kapor, Katarina Grujić, Rada Manojlović, Dragan Džajić, Sanja Maletić... Nemi od bola, nisu imali snage ni reč da progovore, još zatečeni time da ih je dugogodišnji prijatelj i kolega iznenada napustio, i to samo nekoliko časova posle noći u kojoj je svojim neprolaznim hitovima uveseljavao posetioce na nastupu u Nemačkoj. Pevačici Mini Kostić, koja je bila neutešna, u jednom trenutku je i pozlilo.

Šaban počiva pored barda srpskog glumišta Nebojše Glogovca, koji nas je napustio u februaru prošle godine.


ČOVEK KAKAV SE VIŠE NE RAĐA

FOLK pevač Dejan Matić u petak je na sahrani nekrunisanog kralja narodne muzike jedva izustio za naš list:

- To je bio čovek kakav se više ne rađa.

Bivši fudbalski as Savo Milošević s tugom u glasu je izgovorio da će Šaulića najviše pamtiti po pesmama i ljudskosti.

PAMTIĆU GA PO SVEMU

PORODICA, rodbina, prijatelji i mnogobrojni poštovaoci, koji su se okupili kako bi na večni počinak ispratili legendarnog Šabana Šaulića, bili su skrhani bolom i retko ko je bio u stanju da izgovori ono što mu je na duši. Tišina i tuga su gromoglasno "odjekivale" Novim grobljem.

Spuštene glave, teško hodajući uz pomoć štaka, na sahranu je došao i pevač Darko Lazić zajedno sa Acom Lukasom. Obojica vidno potreseni, često su isticali da veoma cene i poštuju Šabana. Lazić nam je kratko rekao:

- Pamtiću ga po svemu.


VENAC OD KERIĆA

MNOGOBROJNI venci su prekrili Šabanovu večnu kuću, a među njima i onaj koji je poslala porodica Mirsada Kerića, takođe nastradalog u teškoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj. Mirsad je bio dugogodišnji Šaulićev prijatelj i prateći muzičar.
"PRENOS" PREKO MOBILNIH TELEFONA

USLED ogromne gužve, ali i kiše zbog koje su bili otvoreni brojni kišobrani za vreme sahrane, mnogi nisu mogli da se, tokom samog čina sahrane, približe grobnom mestu, ali je moderna tehnologija učinila svoje. Brojni mobilni telefoni su, u blizini mesta sahrane, beležili šta se dešava, pa su oni udaljeniji uspevali da, makar na taj način, gledajući u ekrane, isprate tužan čin.
LEPO JE PEVAO JOŠ KAO DEČKIĆ

NEUTEŠNA je bila i pevačica Dara Bubamara, koja je samo smogla snage da nam kaže:

- Divan, predivan čovek. Skromna, predivna duša.

Čuveni pevač Boro Drljača kroz suze nam je pričao da ga za Šabana vezuje sve:

- Prvi put sam ga čuo u Šapcu kao dečkića, gostovali smo orkestar Branimira Đokića i ja, neka zabava je bila. Kada sam ga čuo kako lepo peva, preporučim ga kompozitoru Žarku Pavloviću i on napravi pesmu sa njim. Tu pesmu sam ja snimio, on je onda otišao kod Buce Jovanovića i tako je krenuo. Dobar čovek ne može da bude bolji, dobar pevač, šteta.

OPROSTILI SE I POLITIČARI

NA sahrani legende narodne muzike pojavio se i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, kao i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković. Vidno potresen, Selaković je doneo suzu od belih kala.


FANOVI IZ GORSKOG KOTARA

NEKOLIKO obožavalaca legendarnog pevača došlo je iz dalekog Gorskog Kotara, sa Plitvica, da ga dostojanstveno isprate na put u večnost. Jedan od njih je Vladimir Vignjević, koji nam je kazao:

- Slušam ga od svoje 10. godine, išao sam na sve njegove koncerte. Došli smo da se oprostimo od kralja narodne muzike koji će večno živeti u našim srcima i koji nikada neće biti zaboravljen.

Jedan od Šabanovih mnogobrojnih prijatelja, muzičar Saša Grbić, koji ga je sretao na turnejama po evropskim gradovima, samo je mogao kratko izusti:

- On je kralj, nema šta da se priča!

SESTRA SARAJKA NEUTEŠNA

UPLAKANA Šaulićeva rođena starija sestra Sarajka Cakić nije mogla da se smiri i stalno je ponavljala pokušavajući da dođe do groba: "Samo da vidim gde je moja duša."

Pevačica Nada Obrić sa setom se prisetila perioda kada je pevala sa Šabanom:

- Njegov prvi nastup u Parizu, sedamdesetih godina, bio je nesvakidašnji. Kada je Šaban zapevao, svi smo istrčali samo da vidimo ko peva i šta se dešava.