KADA je te davne 2006. godine u uzburkano more porinuta "bela lađa", niko nije mogao da pretpostavi da će njena plovidba trajati skoro deceniju i po. A svega je bilo - i talasa, i bura, i oluja. Ali putnika nikad nije manjkalo. Upravo oni nisu pristali na usidrenje 2012. godine strpljivo čekajući na svaku staru, a novu plovidbu.

Među milionima putnika koji su svako veče na brodu je i kapetan Siniša Pavić.

- Uvek gledam reprize, jer neke stvari mogu da se uoče tek posle drugog, trećeg emitovanja - kaže autor i scenarista serije "Bela lađa" koja u repriznom terminu na RTS beleži rekordnu gledanost. - I sada kada je gledam deluje mi bolje nego ranije. To nije čudno kada je pisac u pitanju. Autor stalno ima grč pošto i najbolji tekst može da se upropasti.

Među "putnicima" je i urednik serije Slobodan Terzić, koji kaže da je zanimljivo da u trenutku koji se, zbog mnoštva novih serija, zove "zlatnim dobom televizije", najgledanija bude jedna repriza.

- Zanimljivo jeste, ali nije čudno - ističe Terzić. - Lako je objasniti fenomen "Bele lađe" jer je ona izvanredno napisana, odlično režirana, sjajno odglumljena. Ukratko, ovo je vrhunska serija čija se priča tiče svih ljudi u Srbiji danas, a gledaoci vole da vide svoj život na televiziji. Veliko je priznanje svima nama koji smo je radili jer kada nešto toliko traje, znači da vredi. Uostalom, sve Sinišine serije su imale slične sudbinu.

Pročitajte još - Šojić čuči u svakom od nas

Pavić ističe da se "Bela lađa" razlikuje od svih njegovih serija po tome što je stvarnost malo pomerena, a svi likovi politizovani.

- Nema lika koji nije inficiran politikom, od tajkuna, preko bankara, do običnog čoveka. I na kraju ih sve politika usisa u "Belu lađu" - kaže pisac. - Svi akteri lažu, i to je nit koja ih povezuje. Suština našeg političkog života je da lažemo, da je vrlina mana, a mana preporuka. Mi smo rekli više nego što je bilo gde rečeno o političkoj stvarnosti i zato je serija gledana. A naši gledaoci nisu za potcenjivanje.

Slobodan Terzić Foto V. Danilov

Mada su u liku Šojića koga je maestralno dočarao Milan Gutović, mnogi tražili stvarne političare, Pavić ističe da je ovog junaka bez ijedne pozitivne osobine, a opet toliko voljenog, izmaštao.

- Nastojao sam da Šojić ne liči ni na koga, ali da ima osobine mnogih. A od političara niko nije toliko nespretan da se pobuni i identifikuje kao Srećko. Šojić je uvek neko drugi - kaže Pavić ističući da je glavni junak prešao ogromno polje jašući na lakovernosti i gluposti drugih, ali je, nažalost, prerano završio svoj život na televiziji.

Nastavka, ipak, neće biti. Jer, kako kaže autor, svaka serija ima prirodni kraj.

- Da smo nastavili, kao što je trebalo, Šojić bi danas verovatno vodio pregovore o pristupanju nekim "Evro-Afro-NATO-komplikacijama" - kaže Pavić. - Mogla bi serija da se nastavi, ali uvek sam bio protiv toga. Završena je zbog naših banalnih balkanskih razloga, ali tačka je stavljena. Sada nam ostaje nada da će biti gledana i kad budemo zaboravili ko je bio na vlasti kada je snimana.

Pročitajte još - Lane Gutović: Ne samo da verujem u čuda, ja živim u čudima

U to ne sumnja Terzić, ističući da će "Bela lađa" biti aktuelna i za 20, pa i 50 godina.

- Jednostavno, ona govori o našem karakteru, mentalitetu. A on se ne menja - zaključuje Terzić.

Siniša Pavić,foto V.Danilov

MILION I PO GLEDALACA

NAKON premijernog emitovanja, "Bela lađa" je reprizirana još tri puta. I svaki put je u vrhu gledanosti, saznajemo na RTS.

- "Bela lađa" je jedna od najgledanijih serija RTS-a, kako u premijernim emitovanjima, tako i u repriznim. U poslednjem ciklusu koji se trenutno prikazuje, serija i dalje beleži visoku gledanost. Uz "Belu lađu" je svakodnevno gotovo trećina TV auditorijuma, sa prosečnih milion i po gledalaca po epizodi - kažu u RTS.