PROFESOR BUMBAŠIREVIĆ ZA NOVOSTI: Za Deu prošlo najgore, ali borba za ruku još traje

B. RADIVOJEVIĆ

nedelja, 10. 02. 2019. u 22:00

ПРОФЕСОР БУМБАШИРЕВИЋ ЗА НОВОСТИ: За Деу прошло најгоре, али борба за руку још траје

Prof. dr Marko Bumbaširević / Foto P. Milošević

Profesor dr Marko Bumbaširević o stanju voditeljke Pinka tri dana posle teške operacije. Pacijentkinja je dobro, cirkulacija u reimplantiranoj ruci je stabilna

NAJKRITIČNIJI period je prošao: Dea Đurđević je dobro, cirkulacija u reimplantiranoj ruci je stabilna, ali s obzirom na to da je reč o izuzetno teškoj povredi čupanja ekstremiteta, moramo još dugo biti izrazito obazrivi.

Ovo je danas, za “Novosti”, izjavio akademik profesor dr Marko Bubmaširević, specijalista ortopedije i traumatologije, odmah po izlasku sa intenzivne nege u Vojnomedicinskoj akademiji, gde je smeštena voditeljka Pink televizije koja je teško povređena u saobraćajnoj nesreći u četvrtak.

- Pacijentkinja još dugo mora biti pod stalnim monitoringom, koji podrazumeva praćenje različitih funkcija i parametara - kaže profesor Bumbaširević, inače i predsednik Evropskog udruženja mikrohirurga.

Prva 72 sata od hirurške intervencije, koja su istekla danas oko 14 časova, smatraju se najvažnijim u daljem oporavku, u smislu stabilizovanja cirkulacije u reimplantiranom ekstremitetu. Dea je već iz operacione sale u četvrtak izašla sa stabilnom cirkulacijom, ali to je moglo i da se promeni.

Prema saznanjima “Novosti”, profesor Bumbaširević od četvrtka u 14 sati, kada je završen izuzetno komlikovan zahvat reimplantacije ruke iščupane u visini pazuha, i opečene od trenja, sa teškim oštećenjima krvnih sudova, mišićnog tkiva i kosti, sa kožom otkinutom sa spoljne strane nadlaktice, svakodnevno tri puta posećuje Deu. On o tome ne želi da govori. Kaže samo da je za uspeh hirurgije ključno da se pacijent posle intervencije budno prati.

PROČIZAJTE I:PROFESOR BUMBAŠIREVIĆ: Dea je hrabra, biće dobro

U prvoj fazi oporavka najvažnije je da se očuva stabilna cirkulacija u Deinoj levoj ruci, da se spreče eventualne infekcije i odumiranje tkiva usled teške povrede, a oporavak će biti dug. To je “Novostima” danas potvrdio i prof. Bumbaširević.

U ovoj fazi ne može da se govori o tome da li će i koliko Deina ruka biti funkcionalna. Otežavajuća okolnost je što je amputirana visoko, i što su pokidani nervi. Ona ima i fiksator kostiju.

Tek kad zaraste rana, a u optimalnim uslovima, bez komplikacija, za to su potrebna dva meseca, i kada sraste kost, što može da traje mesecima, pa se skine fiksator, mogu da se preduzmu dalji postupci u procesu lečenja.

Dea će morati na još nekoliko operacija, a čeka je i dug proces rehabilitacije. Kako je “Novostima” danas potvrđeno, prvi sledeći zahvat mogao bi da usledi za nekoliko meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Dalibor

10.02.2019. 23:42

Ajde smarate vise da li bi obican gradjanin imao ovakav tretman.Naravno da bi, lekari se bore ravnopravno za svaciji zivot.I Dea je obican gradjanin, samo sto radi na TV pa se o njoj pise.Ali lekari kao lekari se bore isto.Stavite sebe u polozaj lekara, i da vam dodje takav pacijent poznat i nepoznat, jel bi se isto ponasali?? Pa svako voli da uspe nesto u svpm poslu i da spasi sve sto moze, pa tako i lekari u ovom slucaju.

Slavica

11.02.2019. 00:38

Svaka cast profesoru.Ja sam sigurna da kod njega svi pacijenti imaju isti tretman.Jedino sto se o njemu pise kad je neko poznat u pitanju,a on gotovo svaki dan cini cuda

Top

11.02.2019. 09:23

Kad je doktor covek i drzi se svoje zakletve uvek nastoji isto prema svakom pacijentu nekad to mu ne podje ili ne podje za rukom i manje vise uradi uspesno, e tu dolazi iskustvo i uslovi naravno da su ti uslovi na VMA najbolji.

Ivana

11.02.2019. 10:43

Svaka cast za doktor Marko i ceo medicinski tim sta se brinu za Dei i ostale pacijente.

VM

11.02.2019. 16:12

Za profesora Bumbasirovica sam prvi put čula pre dvadeset godina - kada je spasao ruku petnaestogodisnjem dečaku. Vrlo teška operacija, a on se ponašao sa istom pažnjom kao i prema Dei. Trebali bi svi da smo srećni i ponosni što imamo takvog čoveka i stručnjaka!

СЕНОВИЋ

12.02.2019. 11:27

Прча се да је оперисао лакат Ђоковићу.

Niko

12.02.2019. 19:59

svaka cast profesoru..vidi se da nije zavrsio sega mega giga tera trend,inace ne bi imao znanje