VIŠE od 50.000 pregleda na "Jutjubu" i pozivi naučnika i gledalaca koje interesuje da li se serija "Nauka 50" nastavlja, najveći su kompliment za autora Stanka Stojiljkovića. Otkriva nam da ćemo emisije ponovo gledati na novom, naučnom kanalu koji je u pripremi, kao i da će narednih godina biti nekoliko puta reprizirane. Inače, naš sagovornik se može pohvaliti da je razgovarao sa najistaknutijim naučnicima iz Srbije i dijaspore.

- Svakome sam postavio po 20 pitanja kojima se opisuje neki od 50 pojmova poput kosmosa, crne rupe, inteligencije, čoveka, DNK, raka, duše, krsta... - objašnjava Stanko, koji je autor više knjiga: "Alhemija nauke", "Srbija do Šangaja", "Čudesna nauka", "Srbija do Šangaja, i nazad", "Mozak na čipu - hoće li nas mašine iskoreniti", "Mozak na čipu - čovek bez budućnosti, budućnost bez čoveka" i "Sizif trećeg smera".

* Zašto je "magični" broj 50 u nazivu emisije?
- Zato što sam na početku smislio pitanja za 50 pojmova, a kada je počelo snimanje shvatio sam da to nije dovoljno. Stoga sam predložio da se serija zove "Od Boga do kvarka", ali bilo je kasno za promenu špice. I naučnici i veroučitelji kažu da se Svevišnji ne može ni dokazati, ni poreći, a kvark je najsićušniji deo materije koji prebiva u samom srcu atoma i veruje se da ga nije moguće razbiti na ma kakve sastojke.

* Ima li mesta za nauku u medijima?
- Prema podacima dva istraživanja javnog mnjenja, na spisku željenih sadržaja u novinama, nauka je jedne godine bila na trećem, a zatim na drugom mestu. Najpoznatija svetska glasila imaju zasebne naučne, informatičke i medicinske strane i dodatke, a na sajtovima svakodnevno objavljuju pregršt novosti iz ovih oblasti, a kod nas je obratno.

* Pamtite li nekog posebnog gosta?
- U svakom razgovoru sam uživao i mnogo saznao. Uočio sam da su naši istraživači, koji godinama borave u inostranstvu, otvoreniji i ne ustručavaju se da odgovore na svako pitanje.

POVRATAK U MLADOST
* KAKO čitaoci reaguju na papirno izdanje "Galaksije", koju vi uređujete?
- Već treću godinu "Galaksija" izlazi u elektronskom izdanju, a krajem 2018, posle 18 godina od gašenja, pojavila se i u papirnom vidu. Ako se po jutru dan poznaje, ima nagoveštaja da će dobro proći kod čitalaca, pre svega nekadašnjih koji se tako, na svojevrstan način, vraćaju u svoju mladost kada je taj naučnopopularni časopis bio najbolji u Jugoslaviji i jugoistočnoj Evropi - kaže Stanko Stojiljković.