PESME "vaše i naše mladosti", koje su stvarali Momčilo Bajagić Bajaga, Bora Čorba, Radomir Mihajlović Točak, Neša Galija i grupe EKV, "Partibrejkers", "Električni orgazam", "Kerber" i drugi, prvi put su predstavljene u notnom izdanju za glas i klavirsku pratnju. Reč je o poslednjem izdanju trilogije "Antologija srpske popularne pesme", sa podnaslovom "Vreme popa i roka", koje je objavilo Udruženje kompozitora Srbije.

- Drago mi je da je ovakva vrsta muzike uopšte ušla u formu antologijske knjige. To je već samo po sebi velika stvar - rekao je Srđan Marjanović, predsednik sekcije popularne muzike UKS. - Siguran sam da će ovo biti istorijska knjiga, bar kada je reč o "lakim notama". One su uvek bile potcenjivane, a svi koji su se bavili time osećali su se kao građani drugog reda i u srpskim i u svetskim okvirima.

PROČITAJTE JOŠ - KONCERT „VOLIM OSAMDESETE“: Fantastično putovanje u lepše vreme

Marjanović podseća da je rokenrol uvek bio muzika alternative, koja je bila skrajnuta i koja je shvatana kao neozbiljna:

- Samom pojavom ove knjige ta vrsta muzičkog izraza postaje priznata kao sastavni deo kulture svih nacija i naroda, pa i srpskog. Ona je izuzetna satisfakcija za 50 i više godina, koliko rokenrol postoji na ovim prostorima. Voleo bih da se knjiga pojavi gde god se čitaju note, a one nemaju granice, jer su razumljive na svim meridijanima.

Antologija obuhvata period stasavanja savremene muzike od 1980. do 2000. i predstavlja 43 kompozitora sa 48 pesama.

- Kada smo birali pesme posmatrali smo opus svih autora, pa tek onda šta je najznačajnije sa gledišta kompozitorskog rada, teksta, poruke, a tek na kraju je bila popularnost, koja se najčešće podudarala sa drugim kriterijumima - objašnjava urednik izdanja Rade Radivojević. - Sva rok i pop muzika je najvećim delom komponovana i svirana na gitari. Prevesti te rifove na klavirski način sviranja bilo je vrlo inspirativno. Nije lako prebaciti pesmu tako da zadrži svoj karakter, ritam, harmoniju, melodiju, bubnjeve i basove u način sviranja klasične muzike. Na tome su, pored mene, radili i Dragan Ilić i Ognjan Radivojević.

PROČITAJTE JOŠ - GITARISTA "RAMŠTAJNA" OTVORIO DUŠU: Hip-hop ubio rok

Na šarenim stranicama, čiji dizajn potpisuje Miodrag Bata Knežević, spakovane su biografije kompozitora na srpskom i engleskom jeziku, fotografije i ilustracije grupa i izvođača, prepoznatljivi simboli vremena, kao i podaci o prethodnim sveskama Antologije koje nose podnaslove "Vreme šlagera" i "Vreme festivala".

Bora,Bajaga, foto Z.Jovanović/V.Danilov

PECA POPOVIĆ: VAŽAN JE TRAG

PETAR Peca Popović u predgovoru napominje da je ovdašnja scena osamdesetih godina bila proglašena za treću u Evropi i petu na svetu.

- Narod koji ne poštuje svoj jezik, tradiciju i stvaraoce, nema istorijskih razloga da postoji - rekao je za "Novosti" Popović. - Mi smo izbrisali i uništili mnogo snimaka. Oni koji brišu svoj zvuk i gube važne tragove ne moraju da se pitaju zašto im se dešava to što doživljavaju. Zato je važno da ovo izdanje ostane kao trag da je nešto bilo i postojalo i da se toga nećemo odreći.