SIGURNO STE SE PITALI: Odakle britanskoj kraljevskoj porodici toliko novca

Novosti online

23. 12. 2018. u 22:46

СИГУРНО СТЕ СЕ ПИТАЛИ: Одакле британској краљевској породици толико новца

Kraljica Elizabeta II / Foto Tanjug, AP

Kraljica Elizabeta II (91) važi za veoma skromnu osobu, koja se i dalje greje na grejaču od 30 evra i koristi isti lak za nokte od 9 evra više od 30 godina
Kraljica Elizabeta II (91) važi za veoma skromnu osobu, koja se i dalje greje na grejaču od 30 evra i koristi isti lak za nokte od 9 evra više od 30 godina. Ali kraljica je takođe i veoma bogata i nalazi se na 344. mestu na bogatoj listi "Sandej Tajmsa" za 2018. godinu, sa bogatstvom koje se kreće od umetnina do vetroelektrana.

Sir Evelin de Rotšild, koji je nekada bio savetnik kraljice, rekao je da "niko nije toliko težak za trošenje kao što je kraljica."

- Odrastala je tokom rata i veoma je disciplinovana - istakao je on.

Kraljica Elizabeta II je daleko najbogatiji član kraljevske porodice. Prema podacima Forbsa iz 2017. godine, britanska monarhija vredi oko 88 milijardi dolara, a kraljica lično vredela je oko 520 miliona dolara.

Sa druge strane, njen suprug princ Filip je bukvalno platio da se oženi kraljicom. Prema podacima, on vredi oko 30 miliona dolara. Nakon zakona iz 2011. godine, Filip je dobijao godišnju isplatu od 500.000 dolara za sve njegove javne dužnosti. Zvanično se povukao sa svoje pozicije 2017. godine, u 96. godini života.

Kraljica ima prilive od "Kraun esteta" (kolekcija zemljišta i gazdinstava u UK koji pripadaju britanskoj kruni kao korporacije), koji zarađuju oko 400 miliona dolara godišnje, uključujući i prihod od 263.000 farmi i zgrada u centralnom Londonu.

Bakingemska palata je u vlasništvu vladajućeg monarha, kao deo imovine krune, ali nije lično vlasništvo kraljice.

Kraun estet" takođe poseduje imovinu u vrednosti od 11 milijardi dolara u Velikoj Britaniji. Iako kraljica tehnički ne poseduje sva imanja, ona dobija oko 15 posto prihoda koje je ostvarila korporacija. Ovaj novac se uglavnom koristi za plaćanje raznih događaja, kao što su zabave u vrtu, prijemi i putni troškovi, iako ona u poslednje vreme veoma malo putuje.

Sa druge strane, u njenom ličnom vlasništvu je nekoliko kraljevskih imanja: dvorac Balmoral od 140 miliona dolara, gde se odmara svakog leta i porodična kuća od 65 miliona dolara Sandrigan, gde kraljevska porodica provodi Božić.

KRALjIČIN PRIHOD I ODAKLE DOLAZI

Većina prihoda dolazi od fondova koji su deo kraljevske kolekcije. Fondovi uključuju određena nacionalna blaga, kao što su kraljevski dragulji i Londonski toranj.

Bakingemska palata i dvorac Vindzor su takođe deo fondova.

Neke stavke iz kraljevske kolekcije pripadaju i kraljici, uključujući i kolekciju kraljevskih markica koje je dobila od oca kralja Džordža V i nekoliko nekretnina.

Kraljica Elizabeta još zarađuje od konjskih trka. Ona je osvojila skoro 9,2 miliona dolara od novčanih nagrada tokom godina preko svojih trkača, koji imaju 451 pobedu.

Takođe, kraljica poseduje i kraljevske dragulje, među koje spadaju i poznate tijare koje su nošene na kraljevskim venčanjima i državnim večerama. Vlasništvo nad njima prelazi sa monarha na monarha. 140 komada nakita vredi oko 4 milijardi dolara.


KAKO KRALjEVSKA PORODICA ZARAĐUJE?

I kraljica Elizabeta prima platu. Njen prihod se nedavno udvostručio i porastao na 97,2 miliona dolara. Prihod od vojvodstva Lankaster (privatno imanje britanskog suverena kao vojvode Lankaster) takođe je porastao. Osnovna namena imanja je da obezbedi izvor nezavisnog prihoda kralju.

Koristi se za plaćanje "dodataka", poput finansiranja ostalih članova kraljevske porodice i predmeta koji nisu deo zvaničnog posla kraljice, o čemu brine vlada.

Takođe je dobila i povišicu od plaćanja poreza, koja se koristi za sva renoviranja Bakingemske palate.

Prema Vašington postu, veliki deo kraljevskog prihoda ulaže se ofšor i procenjuje se da je 12 miliona dolara na Bermudima i Kajmanskim ostrvima.


PRINČEVI VILIJAM I HARI I NjIHOVO BOGATSTVO

Princ Vilijam navodno vredi 40 miliona dolara.

Prema BBC-ju, kraljica Elizabeta, poznata kao kraljica majka, najveći deo svog procenjenog bogatstva stavila u fond za svoje praunuke 1994. godine.

- Prinčevi Vilijam i Hari će navodno podeliti oko 17,9 miliona dolara iz fonda njihove pokojne prabake - objavila je mreža 2002. godine. Međutim, najveći deo gotovine navodno će otići mlađem bratu, jer će Vilijam dobiti finansijku korist kada postane kralj.

Vilijam je dobio približno 12,75 miliona dolara 2012. godine, kada je napunio 30 godina, koje mu je ostavila majka princeza Dijana. Takođe je dobio određen broj njenih ličnih stvari, kao što je nakit i njena venčanica, koju deli sa bratom Harijem.

Takođe, služio je u kraljevskim vazduhoplovnim snagama, gde je godišnje zarađivao između 68.000 i 74.000 dolara.

I njegov brat Hari takođe ima istu sumu bogatstva, oko 40 miliona dolara, koja sadrži novac ostavljen od prabake, majke i godišnje plate kao bivši kapetan britanske vojske (gde je zarađivao između 50.000 i 53.000 dolara prema Forbsu).

Nakon što su Vilijam i Hari nasledili isti iznos od svoje majke, njihovo bogatstvo je danas isto.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Perica Iz Varosi

24.12.2018. 02:05

Држала шешир испред себе па накупило се !!!!!!!!!!!!

Dragan

24.12.2018. 02:48

Svi ostali kraljevi su lopovi. Samo naš nije. Zato i imamo krunu na zastavi i grbu.

India

24.12.2018. 08:46

@Živorad - Nemoj tako, vidis da zena koristi jeftine lakove za nokte i greje se na jednu grejalicu. Tako su ustedeli milijarde. Ti sigurno koristis skupe proizvode pa nisi milijarder :D

Andra

24.12.2018. 06:04

-Ivan tejst je crvena krpa, komunistima i levicarima, ljubiteljima drugs Broza i njegovog lika i dela. Cudno je kako im Brozove pljacke i lopovluci nikada nisu smetali ali im smetsju engleski. Samo da bevise da su novce ppzajmili od Kralha Petra II Ksradjordjevica. Sve je moguce u masti ovih Brozovica...

Ap0qalypto

24.12.2018. 06:12

Koliko su zlata iz Afrike ukrali. Najveci zlotvori sa ove planete. Cak mislim i od Španskih pljačkaša

MA NE, JA SE SAMO PITAM OTKUD SRPSKIM TAJKUNIMA TOLIKO NOVCA?

24.12.2018. 06:37

Kao sto kengur i Boro u svojim komentarima rekose, britanska kraljevina je opljackala pola sveta, dok srpski tajkuni (biznismeni) opljackase samo Srbiju, i postase bogatiji i od kraljice.

Cile

24.12.2018. 08:44

Isto zlo kao i Rokfeleri i Rotsildi i drugi vladari iz senke. Pogledajte istoriju kraljevske porodice, nemojte da diskutujemo o lakovima za nokte i grejalica na struju.....lepo je sve to danas nasminkano da nam skrenu paznju sa njihove stvarne prirode.

iz glave

24.12.2018. 09:53

скромни у трошењу својих пара, а расипни када се руши, убија и отима туђе

Рашо

24.12.2018. 09:59

Ово је прича као и она да се Британија обогатила трговином зачинима. Ко је луд да призна да је пљачкаш и злочинац?

Ridji

24.12.2018. 12:06

@Рашо - Pa znas nije taj deo laz..Istina je i kako su dolazili do tih zacina, pa tako sto su kolonizovali (citaj: porobljavali) zemlje iz koji zacini dolaze!

Mr

24.12.2018. 14:28

Toliko su pohlepni i nezasiti da je to cudo.A to sto koristi isti lak zato sto je stipsa.Kad si cuo da su iz svog novca nekom donirali

Lelenija

18.01.2019. 09:25

@Juh - Oni su praunuci kraljice majke, tj. majke Elizabete II, kako se i navodi u tekstu ;)