EVO prave poslastice za ljubitelje sedme umetnosti! Legendarne domaće TV serije, drame i filmove od subote uveče ćemo moći da gledamo svake subote, u 21.00, na RTS 1.

Do sada je digitalizovano oko 20.000 naslova, a proces očuvanja i digitalizacije našeg kulturnog nasleđa koje čuva arhiv RTS-a trajaće još najmanje deceniju. U godini kada proslavlja 60 godina rada, RTS je formirao i Centar za digitalizaciju TV arhiva, smešten u zgradi RTS-a na Sajmu, odakle je pre šest decenija počeo da se snima i emituje televizijski program u Srbiji. Centar objedinjuje Programski arhiv TV Beograda, podatke iz Redakacije za istoriografiju, kao i digitalne kopije svih materijala koje trenutno stvara RTS. Zahvaljujući sredstvima izdvojenim od strane Ministarstva kulture i informisanja Srbije, u toku je i proces nabavke najsavremenije opreme, uz pomoć koje će ugroženi materijali biti na vreme sačuvani i digitalizovani. Preko multimedijalne platforme "RTS Planeta" i RTS tematskih kanala, ovi naslovi biće dostupni najvećem broju korisnika.


PROČITAJTE JOŠ - Jesen u znaku serija


Uvod u celu ovu bogatu priču predstavljaće nam trodelna serija "Slom" (1979), scenariste Svete Lukića i reditelja Save Mrmka, čiju ćemo prvu epizodu videti večeras. Pod nazivom "Poklon za mladence", ona oslikava političku i psihološku atmosferu u predvečerje Drugog svetskog rata, diplomatske igre i događaje u vezi sa pristupanjem Jugoslavije Trećem rajhu. Naredna epizoda, "Puč", biće emitovana 1. decembra, a poslednja, nazvana "Sunovrat", 8. decembra. Glavne uloge tumače: Stevo Žigon, Vasa Pantelić, Miloš Žutić, Toma Kuruzović, Svetozar Nikačević, Rade Marković, Viktor Starčić, Voja Mirić, Petar Banićević, Vesna Malohodžić i Renata Ulmanski.

NEKAD / SAD Scena iz filma "Siroče"

LEGENDARNA OSTVARENjA

MEĐU sadržajima koji su do sada digitalno restaurirani su filmovi "Leptirica" reditelja Đorđa Kadijevića i "Prokletinja" reditelja Branka Pleše, kao i serije "Više od igre" i "Salaš u malom ritu". U pripremi su serije: "Grlom u jagode", "Vuk Karadžić", "Vruć vetar", "Neven", "Sivi dom", "Zaboravljeni" i drama "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo".