Andrej Andrejević: Srbi treba da se ugledaju na svoje pretke

M. Ćunković

18. 09. 2018. u 11:28

Андреј Андрејевић: Срби треба да се угледају на своје претке

Foto Privatna arhiva

Delo Andreja Andrejevića slavi stogodišnjicu proboja Solunskog fronta

PIJANISTA, etnomuzikolog i producent Andrej Andrejević privukao je ovih dana veliku pažnju, jer je na jedinstven način odlučio da obeleži stogodišnjicu proboja Solunskog fronta. U čast srpske vojske napisao je klavirski preludijum, a spot sa arhivskim materijalom iz Prvog svetskog rata može da se pogleda na "Jutjubu".

- Inspirisala me je sudbina ugroženog srpskog naroda u zemljama regiona - iskreno će za "Novosti" Andrejević. - Zahvalnost, naravno, dugujemo našim slavnim precima, oni su nam omogućili da imamo državu. Osetio sam potrebu da podsetim kakvi su Srbi bili nekada, oni na koje treba da se ugledamo, i zbog kakvih osobina su nam se divili stranci poput Arčibalda Rajsa. Pokušao sam da opišem njihovu svesnu žrtvu za otadžbinu.

Pročitajte još - PROBOJ SOLUNSKOG FRONTA: Za pretke "Tamo daleko 1918-2018"

Komponovali ste, svojevremeno, pesme u sklopu akcije "Obnovimo sebe, podignimo Stupove"?

- Većina njih je snimljena kod mene u studiju. Istorijske teme me zanimaju. Komponovao sam himnu manastira Đurđevi stupovi, ona odiše zvukom tog vremena. Tada, naravno, nije bilo moguće snimiti muziku na bilo koji način. Probao sam na osnovu etnomuzikoloških istraživanja da sklopim mozaik, i da pokušam da oživim muziku iz doba Nemanjića.

Bavite se i popularnom muzikom. Sarađivali ste sa velikanima poput Zdravka Čolića i Gorana Bregovića?

- Sa Čolom sam obišao ceo svet. Prošao sam sve - od "Marakane" 2001. do Vankuvera, koji je na drugom kraju planete. Šta da kažem o njemu, a da se već ne zna? Euforija koja vlada na njegovim nastupima je nešto što malo ko može da proizvede. Koncert na "Marakani" je, kako je Zdravko rekao, sa najvećim brojem prodatih karata u istoriji Srbije. Pamtim putovanja u inostranstvo sa Čolom, kad popusti pritisak naše sredine i kad se nađemo tamo gde ga skoro niko ne zna. Takva zvezda se onda drugačije ponaša, malo se opusti.

Radili ste i sa sestrama Gobović?

- To je bio veoma lep album sa balkanskom folk muzikom. NJih dve su jako šarmantne mlade dame. Sa pokojnim Luisom sam imao divnu saradnju. Snimio je album "The last king of Balkans" tri meseca pred smrt i objavio ga za inostrano tržište. Holanđani su izabrali da ga otvori pesma koju sam ja komponovao. To mi je imponovalo, s obzirom na sve hitove koje je snimio na tom izdanju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije