KONCERTNI spektakl "Indeksi i prijatelji - Da sam ja netko", omaž kultnom sarajevskom bendu, biće održan 4. oktobra u Sava centru.

Pročitajte još: Kornelije Kovač: Indeksi su priča o zajedničkoj mladosti

Tada će se u Beogradu ponovo okupiti muzičari iz cele bivše Jugoslavije i nekadašnji članovi benda, nastavljajući koncertnu tradiciju započetu 2007. i pevajući bezvremene pesme koje vole i slušaju sve generacije. Njihove hitove "Da sam ja netko", "Sanjam", "Bacila je sve niz rijeku", "Sve ove godine", "Svijet u kojem živim", "U jednim plavim očima" i "Plima", izvešće Dado Topić, Masimo Savić, Saša Lošić Loša, Neno Belan, Mladen Vojičić Tifa, "Hari Mata Hari", Zoran Predin, Dejan Cukić, Jasna Gospić Sparavalo, Seid Memić Vajta...

Pročitajte još: Sećanje na "Indekse"

Hrvatski muzičar Boris Novković ističe da ga "Indeksi" asociraju na "finu nostalgiju, detinjstvo i neponovljivu muzičku čaroliju":

- Muzička nostalgija je nešto što nas sve podseća na dane kada je muzika bila u prvom planu, kada se u muzici eksperimentisalo i bilo dopušteno što više kreativnosti. Dodir sa porodicom je konstanta kod "Indeksa" i u mom životu, jer je moj otac bio član benda i svirao s njima. Znam sve te ljude od malih nogu i to me vraća u detinjstvo. Članovi "Indeksa" su bili akademski obrazovani muzičari, koji su imali mnogo progresivnog roka u sebi i bili ispred vremena. U tome je njihova tajna.

Muzičar i glumac Branko Đurić Đura naglašava da su "Indeksi" i "Bijelo dugme", imali veliki uticaj na njega i njegovu generaciju.

Đuro Foto A. Stanković

- Neću mnogo slagati ako kažem da su uticali jednako kao "Bitlsi" i "Stonsi" - tvrdi Đuro. - Da mi je neko osamdesetih rekao da ću imati priliku da nastupam sa "Indeksima", verovao bih mu isto kao da mi je rekao da ću igrati glavnu ulogu u filmu koji će dobiti Oskar. Obe neverovatne želje su mi se ostvarile. U svemu mi je najsmešnije da sam osamdesetih u sarajevskoj "Skenderiji" bio na oproštajnom koncertu "Indeksa" i plakao što je to njihov poslednji nastup, a sada još sviraju.

Boris Foto Z. Jovanović