ŠARMANTNOG voditelja Vesti na medijskom Javnom servisu, Vladimira Petrovića, gotovo svakog dana gledamo u Jutarnjem programu i Trećem dnevniku, kao i u emisijama "Tako stoje stvari" i "Ovo je Srbija". Našim pozivom zatekli smo ga kako se priprema za odlazak na bazen, jer je plivanje njegov svakodnevni ritual već godinama, pre ili posle smene na Televiziji.

- To me opušta i prija mi, mada mi supruga Ljiljana kaže da preterujem. Ponekad mi se i ne ide, naročito zimi, ali posle plivanja se uvek osećam dobro - otkriva naš sagovornik tajnu svoje kondicije i dobrog izgleda. - Kamera ništa ne prašta, ona sve vidi, zato je briga o izgledu obavezna i temeljnija. Žene generalno više vode računa o izgledu, bilo da su pred kamerama ili ne, dok je za muškarca važno da bude sveže izbrijan, sa čistom kosom i urednom frizurom - dodaje Petrović.

I, mada njegov poziv deluje jednostavno, pojavljivanje pred kamerama ipak je, kako kaže, nešto više od običnog slikanja.

- Ljudi misle da mi prezenteri samo dođemo i pročitamo vesti, ali to podrazumeva pripremu: svakodnevan rad na sebi, održavanje kulture govora i jezika, da bi sve teklo kao voda a gledalac primao informacije sa lakoćom - objašnjava Vlada ističući da je lektor obavezan deo ekipe koja priprema Vesti.

Pročitajte još - Gvozden Nikolić: Zbog žene sam postao reporter

- Profesori akcentologije sa Filološkog fakulteta svakodnevno nas obaveštavaju o promenama, jer jezik je živ, tako da se i pravila menjaju. Više od gledalaca reaguju moji prijatelji koji me često zapitkuju da li se neka reč zaista tako izgovara - kroz osmeh priča Petrović koga gledaoci često pozdravljaju na ulici i u gradskom prevozu. Na pitanje kako izlazi na kraj sa obožavaocima, on kroz osmeh odgovara:

NEKAD NEŠTO I SKUVAM NAJLEPŠE se opuštam kod kuće, uz sina Lazara (14) i suprugu, koja radi emisije "Stanje na putevima" i "Bez komentara" na RTS-u. U našem domu nema muških i ženskih poslova, kad ko dođe kući uradi šta je potrebno. Ponekad nešto i skuvam, nisam bespomoćan, nemam predrasude po tom pitanju i ne čekam da mi se donese i prinese - iskren je Vlada.

- Ne bih mogao da ih nazovem obožavaocima, možda učesnici "Farme" i "Zadruge" imaju tu vrstu pažnje, dok mene doživljavaju kao sebi bliskog, jave mi se i kažu da me gledaju. Mislim da je to zato što ja zaista volim svoj posao - iskren je naš sagovornik, koji pored stranih humorističkih serija, redovno prati informativne emisije Bi-Bi-Sija i Si-En-Ena.

- Oni poštuju stara pravila, a zlatno je biti prirodan. Nikada nije dobro kada se glumi ili kada se "ukočeno" čitaju vesti - kaže Petrović, otkrivajući da više nema tremu.

- Ukoliko je imate, znači da razmišljate o sebi, a u stvari treba da budete prirodni, jer vest je na prvom mestu, a ja sam u drugom planu - ističe Vladimir, koji zbog jutarnjih smena često ustaje u četiri, kada naglas više puta pročita sve vesti, kao neku vrstu vežbe.

- Kada uđem u studio, zaista sam voljan da radim i da gledaocima od srca poželim dobro jutro - kaže sagovornik.