Vladimir Petrović: Zlatno pravilo je biti prirodan

M. JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

24. 08. 2018. u 09:41

Vladimir Petrović, dugogodišnji prezenter vesti na RTS, govori za naš list o televiziji, obožavaocima...

Владимир Петровић: Златно правило је бити природан

Foto RTS

ŠARMANTNOG voditelja Vesti na medijskom Javnom servisu, Vladimira Petrovića, gotovo svakog dana gledamo u Jutarnjem programu i Trećem dnevniku, kao i u emisijama "Tako stoje stvari" i "Ovo je Srbija". Našim pozivom zatekli smo ga kako se priprema za odlazak na bazen, jer je plivanje njegov svakodnevni ritual već godinama, pre ili posle smene na Televiziji.

- To me opušta i prija mi, mada mi supruga LJiljana kaže da preterujem. Ponekad mi se i ne ide, naročito zimi, ali posle plivanja se uvek osećam dobro - otkriva naš sagovornik tajnu svoje kondicije i dobrog izgleda. - Kamera ništa ne prašta, ona sve vidi, zato je briga o izgledu obavezna i temeljnija. Žene generalno više vode računa o izgledu, bilo da su pred kamerama ili ne, dok je za muškarca važno da bude sveže izbrijan, sa čistom kosom i urednom frizurom - dodaje Petrović.

I, mada njegov poziv deluje jednostavno, pojavljivanje pred kamerama ipak je, kako kaže, nešto više od običnog slikanja.

- LJudi misle da mi prezenteri samo dođemo i pročitamo vesti, ali to podrazumeva pripremu: svakodnevan rad na sebi, održavanje kulture govora i jezika, da bi sve teklo kao voda a gledalac primao informacije sa lakoćom - objašnjava Vlada ističući da je lektor obavezan deo ekipe koja priprema Vesti.

- Profesori akcentologije sa Filološkog fakulteta svakodnevno nas obaveštavaju o promenama, jer jezik je živ, tako da se i pravila menjaju. Više od gledalaca reaguju moji prijatelji koji me često zapitkuju da li se neka reč zaista tako izgovara - kroz osmeh priča Petrović koga gledaoci često pozdravljaju na ulici i u gradskom prevozu. Na pitanje kako izlazi na kraj sa obožavaocima, on kroz osmeh odgovara:

NEKAD NEŠTO I SKUVAM NAJLEPŠE se opuštam kod kuće, uz sina Lazara (14) i suprugu, koja radi emisije "Stanje na putevima" i "Bez komentara" na RTS-u. U našem domu nema muških i ženskih poslova, kad ko dođe kući uradi šta je potrebno. Ponekad nešto i skuvam, nisam bespomoćan, nemam predrasude po tom pitanju i ne čekam da mi se donese i prinese - iskren je Vlada.

- Ne bih mogao da ih nazovem obožavaocima, možda učesnici "Farme" i "Zadruge" imaju tu vrstu pažnje, dok mene doživljavaju kao sebi bliskog, jave mi se i kažu da me gledaju. Mislim da je to zato što ja zaista volim svoj posao - iskren je naš sagovornik, koji pored stranih humorističkih serija, redovno prati informativne emisije Bi-Bi-Sija i Si-En-Ena.

- Oni poštuju stara pravila, a zlatno je biti prirodan. Nikada nije dobro kada se glumi ili kada se "ukočeno" čitaju vesti - kaže Petrović, otkrivajući da više nema tremu.

- Ukoliko je imate, znači da razmišljate o sebi, a u stvari treba da budete prirodni, jer vest je na prvom mestu, a ja sam u drugom planu - ističe Vladimir, koji zbog jutarnjih smena često ustaje u četiri, kada naglas više puta pročita sve vesti, kao neku vrstu vežbe.

- Kada uđem u studio, zaista sam voljan da radim i da gledaocima od srca poželim dobro jutro - kaže sagovornik.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Prezenter

24.08.2018. 14:08

A kako to da on prica o tome da je bitno biti prirodan? Prirodan je Branko Veselinovic, Vladimir Jelic i da ne nabrajam, pomenuti se nikad nije nasmejao vec ukoceno i nadmeno sricao vesti. Nije fora biti simpatican, mada ovaj nije . Daleko je priroda od pomenutog

jeremija

24.08.2018. 14:54

ovaj može biti samo majci svojoj šarmantan,ali verujem da se ni njoj ne dopada.