LEGENDARNI Jura Pađen će sa grupom "Aerodrom", osam godina posle prvog, sjajnog nastupa, ponovo zasvirati 15. avgusta na beogradskom "Bir festu". I ovoga puta posetioce na Ušću očekuje repertoar sastavljen od najvećih hitova iz njegove četiri decenije duge karijere - "Fratelo", "Digni me visoko", "Obična ljubavna pjesma", "Što si u kavu stavila"...

Pročitajte još - BRANIMIR DžONI ŠTULIĆ: Imam više dobrih albuma nego neki pesama

- Uzbuđenje je pozitivno, srećni smo što se možemo ponovo pojaviti na tako velikoj manifestaciji - kaže za "Novosti" ljubazni, neposredni Pađen, koji ničim ne odaje utisak zvezde. - Odsviraćemo i neke pesme kojih tada nije bilo.

o Vaši novi hitovi poput "Ja te jednostavno volim" pokazuju da jednostavna pop-rok pesma još može da se napravi?

- Upravo je ona nastala u snu, i to mi se desilo prvi put u životu. A sanjao sam da mi je Džoni Štulić svira. Usred noći sam ustao da to snimim, da je ne bih zaboravio. Ujutru se nisam ničeg sećao, ali snimak je bio tu. Rekao sam Džoniju kako sanjam da svira pesmu, a on pita: "Hoćeš da me potpišeš kao autora?" (smeh).

KRIZA KVALITETNIH AUTORA o KAŽETE da je danas veoma teško muzičarima koji počinju? - Prvo, nema dovoljno kvalitetnih autora koji bi mogli svim tim pevačkim talentima da napišu odgovarajuće pesme - smatra Jura. - Nikog ne zanima kad neko dobro peva Moon river na televiziji, neće zbog toga da dođu ljudi na njegov koncert. Stvara se privid zvezda.

o Sa Štulićem ste i danas u dobrim odnosima?

- Bio sam pretprošle godine kod njega, kad sam išao na koncert Pola Sajmona. Čuli smo se pre nekoliko dana. Objavio je nedavno na "Jutjubu" zbirku instrumentala "Odeon".

o Leto vam je veoma aktivno?

- Pored svirki, radimo na pesmama za novi disk. Uz to, "Kroacija rekords" izdaje boks-set sa prvih pet albuma "Aerodroma", povodom 40 godina benda, što je veliko priznanje, jer su do sada na taj način objavili vrlo ograničen broj izvođača - "Bijelo dugme", "Parni valjak", "Haustor", "Divlje jagode"... Radim muziku za jednu predstavu u Zagrebu koju režira Beograđanin Boris Liješević.

Branimir Džoni Štulić Foto Arhiva "Borbe"

o Na "Jutjubu" je popularan snimak kad Štulić i vi srećete Boru Đorđevića i spontano se dogovarate da otpevate prateće vokale u "Čorbinom" hitu "Al Kapone"?

- Sećam se odlično, bilo je to kod hotela "Ekscelzior" u Beogradu. Odmah smo otišli do njihovog studija i otpevali to što treba. Lepo je što je neko snimio taj susret i stavio na internet. Nastupamo na "Bir Festu" iste večeri kad i "Čorba", baš kao i pre osam godina, i neverovatno je da obe grupe slave četiri decenije karijere. Moja je, doduše, u tom periodu obuhvatala i "Azru", "Pađen bend", "Četiri asa", kao i solističke instrumentalne albume.

o Kakav je osećaj pisati pesmu poput "Mili moj anđele" gde iskazujete ljubav prema sinu?

- Ti si stvarno veoma informisan (smeh). To mi je jedna od najdražih pesama koje sam napravio, vrlo emotivno je doživljavam. On se kao beba pojavljuje i u spotu. Danas je pijanista, ide u muzičku školu i odlično svira klasiku. Voli i rok, ali nisam opterećen da nastavi mojim putem. Dobro je da ima muzičko obrazovanje. Još pre 2.500 godina Platon je izjavio da su najvažnije stvari u obrazovanju muzika i gimnastika. Evidentno - pametan čovek.