Ćerka pokojnog Stiva Džobsa napisala je knjigu u kojoj govori o svojoj komplikovanoj vezi sa ocem, a pojedini njeni delovi možda bacaju senku na vizionarsku stranu čuvenog osnivača Epla, pokazujući da je u privatnom životu bio veoma okrutan.

Lisa Brenan Džobs objavila je u "Veniti feru" deo svoje knjige "Sitna boranija", koji govori o njenom dugogodišnjem otuđenju od oca Stiva Džobsa, kao i o želji da ima normalan odnos sa njim.

Džobs je preminuo 2011. godine od raka pankreasa, a ovo je prvi put da njegova ćerka opširnije govori o njemu.

Naime, Lisa Brenan Džobs je njegova vanbračna ćerka sa Kris Brenan, a osim nje, Džobs ima još troje dece iz braka sa Loren Pauel.

U početku, Džobs nije priznavao da je Lisin otac i odbijao je da plaća alimentaciju, sve dok tužilac okruga San Mateo nije naredio Džobsu da uradi test očinstva, nakon kojeg se utvrdilo da jeste njen otac, otkrila je ona u objavljenom delu knjige.

Kako kaže Lisa Brenan Džobs u jednom paragrafu, 8. decembra 1980. godine Džobsovi advokati su insistirali na tome da se utvrdi konačna alimentacija. Četiri dana kasnije Epl je postao javan i Stiv Džobs je odjednom bio veoma bogat.

PROČITAJTE JOŠ - Film "Stiv Džobs" od 26. novembra u bioskopima

"On nije bio velikodušan ni sa novcem, ni sa hranom, niti sa rečima", piše Lisa Brenan Džobs u svojoj knjizi.

Ona je negirala priče da bi njen otac svaki put kada ogrebe svog poršea kupio drugi, prenosi Biznis insajder.

"Za njega, ja sam bila prepreka na njegovom spektakularnom usponu, pošto se naša priča nije poklapala sa narativom o njegovoj velikodušnosti i virtuoznosti", kaže ona.

Lisa Brenan Džobs je opisala i kako je posećivala svog bolesnog oca svakog vikenda i pokušavala da se uklopi sa njegovom ženom i decom.

"Odustala sam od mogućnosti da to može da bude veliko pomirenje, poput onog u filmovima, ali sam nastavljala da dolazim", napisala je ona.

Džobsova ćerka koristi kompjuter "Epl Lisa", neuspešnog prethodnika Makintoša, kao metaforu njenih pokušaja da se oseća prihvaćeno od oca.

Kaže da ga je jednom pitala da li je kompjuter nazvao po njoj.

"Ne. Izvini, dete", odgovorio je Džobs.

Međutim, kako Lisa Džobs Brenon navodi u knjizi, jednom je bila pozvana da provede odmor sa celom Džobsovom porodicom. Tada su zajedno posetili frontmena grupe U2 Bonoa, koji je bio porodični prijatelj.

Kada ga je jednom prilikom Bono upitao da li je kompjuteru dao ime po Lisi, njegov odgovor je ovoga puta bio "Da", istakla je ona u knjizi.

(b92)