BEND “Serđo Laundž” iz Beograda pobednik je 11. “Demofesta”, festivala demo bendova u Banjaluci. Ova grupa nagrađena je snimanjem i produkcijom albuma u vrednosti 3.500 evra, a podsetimo, uspeh je usledio posle trijumfa na “Bunt rok festivalu”. Drugo mesto na “Demofestu” i oprema u vrednosti 2.000 evra pripali su još jednom beogradskom bendu “Vin Triste”, dok je treća nagrada, 1.000 evra za binsku opremu, uručena zagrebačkoj grupi “Fajer in Kairo”.

Pročitajte još: „Indira Forca“ pesmu “Dođi” posvetila suprugu

Ipak, glavna zveda “Demofesta” bili su Doktor Nele Karajlić i njegov prateći bend “Osiromašeni uranijum”, koji su spektakularnim koncertom napravili verovatno i najbolju žurku u revijalnom delu “Demofesta”. Vidno raspoloženi Nele, u vrlo zanimljivom scenskom izdanju (belo odelo i ultrašarena košulja), potrudio se maksimalno da povratak na scenu prođe u sjajnom izdanju. Čim je zapevao “Šekis on d roud agen” i “Nedelja kad je otišao Hase”, prostor Kastela pretvorio se u uzavreli kotao podignutih ruku i horskog pevanja. Nele je prošarao repertoar “Pušenja” energičnim tumačenjem legendarnih klasika “Zenica bluz”, “Balada o Pišonji i Žugi”, “Neću da budem Švabo”, “Ibro Dirka”, “Hadžija ili bos”, ili pesama “No smoking orkestra”, i još jednom dokazao da regionalna rok scena bez njega jednostavno nije ista stvar.

Pobedničke grupe "Serđo Laundž" , "Vin Triste" i "Fajer in Kairo" / Foto "Demofest"


VANREDNA NAGRADA GRUPI "GMO"

NA “Demofestu” je uvedena vanredna novčana nagrada za bend “GMO” iz Zaječara, koji je svirao za drugara koji ima cerebralnu paralizu, svog člana koji nije mogao da bude prisutan na festivalu.