Okružni tužilac na Menhetnu podigao je optužnicu protiv američkog producenta Harvija Vajnstajna za silovanje i krivično seksualno delo.


Kako je naveo u obrazloženju tužilac Sajrus R.Vens, time je Vajnstajn za korak bliži odgovornosti za navodne napade na dve žene u Njujorku, prenosi AP.


Vajnstajnov advokat Bendžamin Brefmen izjavio je da će žestoko braniti svog klijenta i tražiti od suda da povuče optužnicu.


Pročitajte još: Harvi Vajnstin uhapšen, pa pušten uz kauciju


Kako se navodi, optužnica je podignuta svega par sati nakon što je Brefmen objavio da Vajnstajn odbija da svedoči pred velikom porotom, jer nije imao dovoljno vremena za odbranu, kao i da je politički pritisak učinio optužnicu "neizbežnom".


Vajnstajn je u petak optužen za silovanje jedne žene i prisiljavanje na oralni seks, a velika porota nastavila je da saslušava dokaze.


On ima pravo da tajno svedoči pred velikom porotom.


Pročitajte još: Ešli Džad tužila Vajnstina: Uništio mi je karijeru!


U međuvremenu, Vajnstajn je pušten da se brani sa slobode uz kauciju od milion dolara i elektronsko praćenje, a trebalo bi ponovo da se pojavi pred sudijom 30. jula.


Iako ga za silovanje i seksualno uznemiravanje optužuje nekoliko desetina žena, njegov advokat Brefman kaže da je Vajnstajn uveren da će "sprati ljagu sa svog imena".