Tamara Grujić: Deca me uvek rasplaču

Sanja Kostić

19. 05. 2018. u 10:41

Ekipa "TV Novosti" na snimanju emisije "S Tamarom u akciji" (RTS) u kragujevačkom Kliničkom centru: Najviše me pogodi ta dečja radost zbog toga što pomažemo drugima, kaže Tamara

Тамара Грујић: Деца ме увек расплачу

Prof. dr Jasmina Knežević (prva levo) sa kolegama Foto Vojislav Danilov

POSLE 54 emitovane epizode ekipa emisije "S Tamarom u akciji" donela je radost u domove 50 porodica na severu Kosova, i u južnoj i istočnoj Srbiji. Potpuno je renovirano 4.300 kvadratnih metara životnog prostora, a uz to je podignuto 15 plastenika i desetak drugih pomoćnih objekata. Od aktuelne pete sezone Tamara Grujić sa svojim timom radi i po jednu specijalnu epizodu koja je usmerena na akciju pomoći nekom udruženju ranjivih grupa ljudi ili dečjim institucijama. Tim povodom posetili smo Kragujevac gde smo na onkološkom odeljenju Klinike za pedijatriju u KKC, zatekli vrednu ekipu poznatih nam majstora koji su već uradili pola posla.

- Onog časa kada smo napravili finansijsku konstrukciju da bismo i ovo realizovali tokom petog ciklusa, stupili smo u kontakt sa Udruženjem NURDOR čiji su nam predstavnici rekli da sakupljaju novac za renoviranje onkološkog odeljenja Klinike za pedijatriju. Onda smo se dogovorili da to uradimo mi, a oni da doniraju medicinsku opremu i specijalne krevete koji su potrebni ovom odeljenju.

Inače, u više navrata osoblje ove klinike pokušalo je da putem nekoliko akcija oplemeni ovaj prostor, a posebno su apelovali za pomoć kada su pre pola godine osnovali i onkološko odeljenje. Ali, očigledno je da do sada nisu uspeli da animiraju sve one koji bi mogli da pomognu.

- Zato smo veoma zahvalni Tamari koja prosto pleni, njena emisija je najhumanitarnija na ovim prostorima - kaže prof. dr Jasmina Knežević, direktorka Klinike za pedijatriju. - Sada smo potpuno sigurni da je ova akcija uspela. U njoj će se opremiti tri sobe za hematoonkološke pacijente. Oni će biti posebno odvojeni da se ne mešaju sa drugom decom koja imaju druga oboljenja. Biće im obezbeđeni posebna kuhinja, kupatilo i prostor za animaciju, kao i biblioteka. I deo na terasi preurediće u baštu, gde će oni moći da provode slobodno vreme.

I dok smo obilazili zgradu klinike iz dnevne bolnice prolomio se glas jednog mališana: "Tamara, Tamara, čekaj!" Poleteo joj je u zagrljaj... A nešto malo pre toga dva dečaka poklonila su joj crtež i knjige za biblioteku koja se uređuje za obolele mališane. Ovakvi susreti, uverili smo se na licu mesta, zaista bude posebne emocije. A Tamaru smo pitali kako reaguje na ovoliko ljubavi koju dobija od dece na svakom koraku:


PROČITAJTE JOŠ:
Priča o heroini rokenrola

- Uvek se rasplačem. Zapravo, najviše me pogodi ta njihova radost zbog toga što pomažemo drugima. Dakle, kad tu emociju probudiš kod najmlađih, onda je to stvarno fantastično. U ovoj akciji mi ne možemo da pomognemo u lečenju, ali učinićemo sve da se deca koja ovde borave osećaju koliko-toliko kao kod svoje kuće, ako je to uopšte moguće.

APEL ZATERETNI LIFT

IAKO će onkološko odeljenje Klinike za pedijatriju u kragujevačkom Kliničkom centru u potpunosti biti renovirano, ipak jedna stvar nedostaje - teretni lift.

- Nisam ni znala da od 1964. lift na Klinici ne postoji, odnosno da nikada nije ni postojao. Začuđena ovim podatkom, shvatila sam da treba da se potrudim da moj tim i ja pomognemo da se reši i taj problem. Pozvala sam sponzore, od kojih smo prikupili gotovo polovinu ukupne potrebne sume. Apelujem na privrednike i ljude dobre volje da se uključe i pomognu koliko mogu i da tako što pre prikupimo neophodan novac. Mi naše radove završavamo za 10 dana, deca će tada da se vrate na odeljenje. A nadamo se da će u avgustu, najdalje do septembra, i teretni lift biti u funkciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)