Dokumentarni film reditelja i scenariste Aleksandra Reljića "Unuk" (Enkel), o unuku komandanta Aušvica Rudolfa Hesa, kojeg je 2014. godine simbolično usvojila preživela logorašica iz tog logora Eva Mozes Kor, imaće u petak svetsku premijeru na Martovskom festivalu u Beogradu.

Autor filma Aleksandar Reljić rekao je da veruje da je "Enkel" izuzetno važna priča koja u isto vreme govori o suočavanju sa stravičnim zločinima, ali i o praštanju, u pokušaju da se takvi zločini ne ponove u budućnosti.

Dodao je da je film sam posvećen sećanju na 10.000 Jevreja iz Bačke, koji su odvedeni i ubijeni u Aušvicu.

Hans Rajner Hes, unuk Rudolfa Hesa, i Eva Mozes Kor potpisali su u Aušvicu zavet o zajedničkom nastupu u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu, navodi se u najavi filma.

Pročitajte još - Video: Tajna šoljice iz logora Aušvic

"Kada je shvatio ulogu svog dede Rudolfa Franca Ferdinanda Hesa, komandanta logora smrti Aušvic, u Drugom svetskom ratu, Hans Rajner Hes (49) pobegao je od kuće i prekinuo odnose sa porodicom. On je tada imao 15 godina, ali ga je potpuno slomilo saznanje da je deda obešen zbog ubistva dva i po miliona ljudi, najviše civila, žena, dece i staraca", piše u sinopsisu filma.

Dodaje se da je Hans Rajner Hes nakon što je u 39. godini preživeo težak srčani udar, odlučio da se konačno suoči sa mračnim nasleđem dede, porodice, kao i sa strahotama holokausta i da krene u borbu protiv negiranja tog najstrašnijeg zločina u istoriji.

"Čim je izašao u javnost, postao je najveći neprijatelj i izdajnik svog oca Hansa Jurgena i cele porodice. Njegov otac, tri tetke i stric, su kao deca, tokom Drugog svetskog rata, 'normalno' živeli u vili komandanta logora, svega 100 metara od krematorijuma u kojem su spaljivane žrtve njihovog oca i dede. Dvorište vile delio je samo zid logora u kojem je ubijeno preko milion ljudi. Sa druge strane zida, Eva Mozes Kor je imala deset godina kada je deportovana u Aušvic i zajedno sa sestrom bliznakinjom Mirjam, bila podvrgnuta nacističkim smrtonosnim laboratorijskim eksperimentima doktora Jozefa Mengelea", navodi se u sinopsisu.

Pročitajte još - Grajf: Jasenovac je balkanski Aušvic

Dodaje se da svoj odnos sa Hansom Rajnerom Hesom, unukom Rudolfa Hesa, Eva Mozes Kor objašnjava rečima: 'Činjenica da je on Hesov unuk, za mene predstavlja sjajnu osvetu. Hes ne može da uživa u svom unuku, ali ja mogu!'"

Rudolf Hes je 16. aprila 1947. godine obešen u Aušvicu jer je u organizovao "industrijsko ubijanje" Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta "konačno rešenje", a u proleće 1944, za 56 dana ubio je 425.000 ljudi, žena i dece sa područja tadašnje Mađarske.

"Hans Rajner Hes, unuk masovnog ubice, zapravo je tragična ličnost koja se bori sa duhovima prošlosti, kako bi zaštitio sopstvenu decu i unuke od mračnog porodičnog nasleđa", navodi se u najavi za film.

Film je snimljen u Poljskoj i Nemačkoj, u produkciji Radio-televizije Vojvodine i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Svetska premijera je sutra u 17 sati, u Velikoj sali Doma omladine u Beogradu, u sklopu 65. Martovskog festivala – Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.