U JUGOSLOVENSKOJ kinoteci u četvrtak veče je održana premijera digitalno restaurirane verzije kultnog filma Gorana Markovića „Specijalno vaspitanje“, koja je okupila brojne filmske poslenike i predstavnike medija.

Prvi Markovićev dugometražni igrani film, kako je istakao direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, nagovestio je briljantnu karijeru autora ne samo u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, već i mnogo šire. Podsećajući se kako su 1977. snimali “Specijalno vaspitanje”, Marković je istakao energiju svih stvaralaca okupljenih na ovom filmu koji nije imao budžet, i svi su radili besplatno.

- Ovo je jako važan trenutak, pogotovu za mene, jer svi filmovi nestaju. Film je takav medij da se posle izvesnog vremena filmska traka pretvori u prah, i ovaj zajednički napor Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip da se filmovi digitalizuju vrlo je važan za našu kulturnu baštinu – istako je Marković, koji je ispraćen ovacijama.

PROČITAJTE JOŠ - Goran Marković: Srljamo u sopstvenu propast

Nezaboravne likove u filmu ostvarili su Slavko Štimac, Aleksandar Berček, Bekim Fehmiu, Ljubiša Samardžić, Branislav Lečić, Rade Marković, Slobodan Aligrudić…, a publici su se sinoć poklonili Cvijeta Mesić, Milan Cvetković, Ratko Tankosić Sarma, scenograf Miljen Kreka Kljaković, direktor filma Slobodan Pavićević. Burnim aplauzima ispraćen je i reditelj Srđan Karanović, koji u ovom filmu igra policajca, epizodu koja traje 16 sekundi.