DžEZ grupa "Ejot" iz Niša, vlasnik najprodavanijeg domaćeg džez albuma ("Innate") u 2017, održaće turneju po Rusiji od 20. marta do 3. aprila. Sviraće 15 koncerata, dan za danom, u Dubni, Samari, Ufi, Jekaterinburgu, Novosibirsku, Krasnojarsku, Divnogorsku, Železnogorsku, Abakanu, Novokuznjecku, Kemerovu, Jegorevsku, Voronežu, Nižnjem Novgorodu i Moskvi, u džez i književnim klubovima, filharmonijskim dvoranama i predsedničkom centru "Boris Jeljcin". Zanimljivo je da će nastup "Ejota" u biblioteci u Novosibirskom biti prvi održan u tom gradu, jer tu nikada ranije nije svirao nijedan muzički sastav.


PROČITAJTE I:Gipsy Kings na zatvaranju Nišvila


- Rusija je zemlja kulture i umetnosti - rekao je Dejan Ilijić, pijanista i kompozitor "Ejota". - Često tamošnju publiku uzimam za primer najemotivnije publike na svetu. Ovo je četvrti put da odlazimo u Rusiju. Sigurno će biti naporno zbog svakodnevnog putovanja, ali ovakva turneja je nešto o čemu svaki muzičar sanja.

"Ejot" je osnovan pre 10 godina, a osim Dejana, u bendu sviraju i gitarista Slađan Milenović, bubnjar Miloš Vojvodić i bas-gitarista Marko Stojiljković. Sve albume objavili su za inostrane izdavače, pobednici su takmičenja "Midem of" u Kanu, a nastupali su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Bugarskoj, Grčkoj, Rusiji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Rumuniji, Poljskoj, Turskoj, Kini, Australiji, Južnoj Koreji, Engleskoj...