ODLAZAK ČUVARA TRADICIJE: Preminuo pevač Tomislav Bajić

V. N.

22. 02. 2018. u 20:27

ОДЛАЗАК ЧУВАРА ТРАДИЦИЈЕ: Преминуо певач Томислав Бајић
Preminuo pevač narodne muzike i instrumentalista Tomislav Bajić

PEVAČ narodne muzike Tomislav Bajić preminuo je u četvrtak u 83. godini u porodičnoj kući u Beogradu. U bivšoj Jugoslaviji nastupao je sa mlađim bratom Andrijom i bili su poznati kao braća Bajić. Oni su jedni od najpopularnijih, najnagrađivanijih i najtiražnijih muzičara bivše SFRJ. Tomislav je bio pevač, frulaš, čuvar narodnih pesama u okviru kojih su poseban segment činile šaljive numere, katkad i sa elementima satire. Tomislav će biti sahranjen na groblju Orlovača u Beogradu, u subotu 24. februara, u 13.45.

Karijeru je počeo kao član KUD “Đoka Pavlović” i “Gradimir”, a 1956. dolazi u Radio Beograd, kada nastaje i prvi trajni snimak braće Bajić za pesmu “Idu dvoje, ne poznajem ko je”.

PROČITAJTE JOŠ - Braća Bajić idu pola veka Lajkovačkom prugom

Sredinom šezdesetih i tokom sedamdesetih godina prošlog veka njihove ploče bile su najtiražnije. “Kolubarski vez”, autorsko kolo Andrije i Tomislava Bajića, nalazi se na redovnom repertoaru gotovo svih kulturno-umetničkih društava. Neke od njihovih najpoznatijih pesama su “Jesen stigla”, “Kolo veselo”, “Igraj mala na colove”... Braća Bajići ostaće upamćeni i po uspešnim interpretacijama numera “Ide Mile lajkovačkom prugom”, “Pogledaj de, mala moja”, “Ko to kaže, ko to laže”...

Tomislav i Andrija Bajić


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

stapari

22.02.2018. 22:16

odrastao sam uz njihove pesme. kada je dosla struja. u nase selo ispod tare sezdesetih godina moj otac je kupio gramofon i prva ploca je bila njihova

Raca Milosavljevic

23.02.2018. 05:50

... neka mu je laka zemlja ... borio sa za ocuvanje Srpskog imena ...

Zašto on ne može u aleju zaslužnih građana

23.02.2018. 08:01

Zadužio je više Srbiju i Beograd, nego mnogi koji su tamo našli mesto...

Ljubica

23.02.2018. 23:19

Neka mu je pokoj dusi... Zajedno sa bratom gajili su taj izvorni srpski melos. Obojili su moje djetinjstvo jer tada krajem 60..i pocetkom 70-ih bili su neprikosnoveni. Kao i Tine i Radojka..Vasilija Radojcic..Stanisa Stosic i mnogi drugi koji su tada bili i ostali pjevacke velicine i umjetnici a ne ova danasnja boranija koja ima obraza sebe uopste nazvati pjevacem....?!

Jovo Caruga

30.04.2018. 16:49

@Ljubica - 100% si u pravu, danas je kontra onoga sto je bilo pre, nemaju blage veze sa muzikom ali zato je dekolte, silikoni, i vrte donjim delom ledja ;-))