FRANCUSKA glumica Katrin Denev (74) izvinila se žrtvama seksualnog zlostavljanja zbog toga što je bila jedna od 100 istaknutih žena koje su prošle nedelje potpisale otvoreno pismo i osudile puritanstvo posle izbijanja seksualnog skandala oko holivudskog producenta Harvija Vajnstajna. U pismu objavljenom u pariskom “Mondu” Denev je navela da se izvinjava žrtvama seksualnog uznemiravanja, ali je dodala da je skandal o seksualnom zlostavljanju otišao “suviše daleko” i da su muškarci sada žrtve “medijskog linča”.

- Ništa u peticiji ne ukazuje da je zlostavljanje dobra stvar, jer u tom slučaju je ne bih ni potpisala - poručila je slavna glumica. - Žao mi je ukoliko sam uvredila neke od žrtava seksualnog zlostavljanja tim tekstom. Pozdravljam sve žrtve ovih gnusnih činova, koje su se možda osetile napadnuto pismom objavljenim u listu “Mond”. Njima i samo njiha nudim izvinjenje!


PROČITAJTE JOŠ - Grupa od 100 poznatih žena osudila puritanstvo posle skandala o Vajnstajnu

Denev su zbog pisma u “Mondu”, objavljenog 9. januara, u kome se navodi da bi muškarci trebalo da imaju slobodu da se udvaraju ženama, kritikovale i feministkinje. Među 100 žena koje su ga potpisale su i spisateljica Katrin Mije, glumica Ingrid Kavan i filozofkinja Pegi Sastr, koje su ocenile da se posle skandala sa Vajnstajnom pojavio feminizam izražen “mržnjom prema muškarcima”. One navode da je “silovanje zločin” ali da “uporno flertovanje nije zločin, dok muška galantnost ne mora da bude čin agresije mačo muškarca”. Grupa tvrdi da ne sme da se minimalizuje “svest o seksualnom nasilju nad ženama u profesionalnom smislu, gde pojedini muškarci zaista zloupotrebljavaju položaj, ali su stvari otišle suviše daleko”.

Vajnstajna je u oktobru 2017. optužila grupa od 100 žena za seksualno uznemiranje i silovanje. Skandal je pokrenuo talas priznavanja seksualnih uznemiravanja i drugih poznatih ličnosti iz raznih profesionalnih sfera.