Mira Banjac: Kad ne radim osećam se bolesno!

Jovanka Simić

petak, 20. 10. 2017. u 17:38

Мира Бањац: Кад не радим осећам се болесно!

Primadona naše glumačke scene Mira Banjac Foto Branislav Lučić

Glumica Mira Banjac o ulozi u seriji "Psi laju, vetar nosi", liku Crnogorke, godinama, planovima: U serijalu nema negativaca i svi se nadamo da će publika zavoleti ovu priču

ZA dve nedelje, na svoj 89. rođendan, primadona naše glumačke scene Mira Banjac biće u Nikšiću, na novom zadatku - snimaće kratku seriju "Grudi". A subotom, počevši od sutra, na RTS pratićete je u novom hitu - serijalu "Psi laju, vetar nosi" po scenariju Radoša Bajića, a u režiji njegove ćerke Jelene Bajić Jočić.

U ovoj priči o kontroverznom urbanom svetu na beogradskoj periferiji u kojoj se obrela porodica sa Kosmeta, Mira glumi majku i baku, u kolicima, hrabru ženu koja sve drži pod kontrolom. Uloga je, kaže nam, potpuno drugačija od svih njenih dosadašnjih. Prva od 11 epizoda biće emitovana 21. oktobra. Ovom pričom, Mira će se posle niza godina vratiti RTS.

- Sticajem okolnosti, ovo je moja prva saradnja sa Bajićem u TV seriji, ali nije i prvi zajednički projekat. Zajedno smo 1979. godine igrali u filmu "Vihor zove Anđeliju" kada je Radoš bio sasvim mlad glumac, a meni je to bio jedan od prvih filmova - veli glumica ne štedeći komplimente na račun scenarija, ali i mlade rediteljke koja je, kako kaže, "veoma interesantna, pozitivna i filmski obrazovana".

Mira otkriva da se "navukla na priču i na talenat mlade rediteljke", te da se nije pokajala prihvativši ulogu bake. Serija bi se mogla okarakterisati kao crna komedija, a govori o kosmetskoj porodici koja je u prestonicu došla pre 30 godina. U borbi za opstanak bavi se svim i svačim, pa i crnim poslovima.

- Majku trojice sinova igra jedna od mojih najomiljenijih glumica Anita Mančić, a Radošev lik Stojketa Stavrića nalik je starom Korleoneu, kao parafrazi Marlona Branda u kultnom filmu "Kum". U serijalu nema negativaca i svi se nadamo da će publika zavoleti ovu priču - optimistična je naša proslavljena glumica, kojoj su u seriji partneri i Boris Milivojević, Marko Živić i Milenko Pavlov.

RADO PRIČA SA PUBLIKOM NEIZMERNO Mira voli svoj rodni Erdevik u Sremu i Novi Sad u kome živi decenijama. U Erdeviku su joj ostali još samo grobovi predaka i pravoslavna crkva u kojoj su se venčali njeni roditelji, a potom i ona sa bivšim suprugom, ocem svog sina jedinca Brane. U Novom Sadu joj je sve nadohvat ruke - pozorište, galerije, književne promocije... Na tom potezu, često je zaustavljaju sugrađani u želji da je pozdrave i popričaju sa njom. Onomad je žurila do nekog šaltera, ali je jedna uporna sugrađanka nije pustila sve dok je nije saslušala. Ispričala je da je u Srpskom narodnom pozorištu godinama imala zakupljeno mesto za sve Mirine predstave. - Takvi susreti me uvek dirnu i podsete da sam tu zbog te publike i da nije njih ne bi bilo ni mene kao glumice - kaže Mira.

U galeriji likova koje je minulih decenija oživela u filmovima i TV serijama, Mira Banjac dočarala je naše žene različitih mentaliteta koje ni po koju cenu nije želela da karikira ili ismeva, već da im udene dušu.

I ovaj razgovor videla je kao priliku da istakne radost što ima priliku da radi sa mlađim glumcima. Zapaža da u ovom surovo brzom tempu, oni, nažalost, nemaju vremena da se druže kako su imale običaj starije glumačke generacije.

- Glumci su danas, u eri vladavine medija, prinuđeni da jure kako bi opstali u poslu. Mnogi od njih deo dana snimaju film, onda sednu u auto i odjure u neki drugi grad da odigraju predstavu, a već sutradan opet su na setu, spremni da nastave snimanje serije. Oni su u velikoj jurnjavi, ali imaju i neku neverovatnu snagu koja im omogućava da izdrže taj tempo - puna je razumevanja sagovornica "TV novosti" za mlade kolege.

Tek što je pred kamerom oživela lik žene sa Kosova i Metohije, Mira će ući u kožu Crnogorke u mini-seriji "Grudi" režiserke Marije Perović, koju će za RTV Crne Gore realizovati producentska kuća "Meander film".

U ovom porodičnom serijalu radnja se dešava u maloj gradskoj sredini, likovi su pripadnici srednje klase, intelektuaci, neostvareni i šarmantni antijunaci. Osnovni pokretač serije je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog - bolest i to najstrašnija - kancer. Glavne uloge uz Miru Banjac, tumače Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Peđa Bjelac, Branimir Popović...

- Ovoj ulozi privukle su me dva izazova - moja junakinja je Crnogorka, a ja nikada nisam lako savladavala likove tog podneblja, a drugo je to što mi se ostvaruje davnašnja želja da glumim zajedno sa dragim kolegom Vojinom Ćetkovićem. On će u seriji biti moj sin - kaže glumica koja će se na snimanju u Nikšiću pojaviti 23. oktobra.

STRATEGIJA KULTURA i umetnost kod nas, po oceni Mire Banjac, trenutno liče na vodu koja stoji. Zato ju je ohrabrila najava da će do kraja godine biti usvojena strategija nacionalne kulture. Glumica smatra da bi tim dokumentom trebalo najzad da bude definisano šta zapravo jestu kultura i umetnost, a šta je - vašar. - Kod nas se mnoge stvari, pa i razne pasuljijade i slaninijade, proglašavaju umetnošću. Na te projekte idu silne pare iz gradskih budžeta, a da u svemu tome ima malo kulture. I u ovom slučaju sam optimista. Verujem da će neke stvari u kulturi krenuti nabolje - zaključuje Mira Banjac.

Do kraja godine Mira nema ugovoren nijedan projekat. Biće to prilika da malo predahne i pripremi se za neku novu ulogu u idućoj godini. Zasad je, kaže, jedino izvesno da će, ako je zdravlje i dalje bude služilo, 4. novembra 2018. godine napuniti 90 godina. Opterećuje li se time?

- Ne, ja sam u potpunom miru sa svojim godinama. Ne brojim ih sve dok sam na nogama i dok mogu da radim svoj posao. Kada ne snimam, kada nemam posla, onda se osećam nekako bolesno. Ne plašim se ni sudnjeg dana, prihvatam to kao nešto normalno, jer svačiji život ima početak i kraj. Ja sam za to spremna. Čovek treba poslednje godine života da usmeri na razmišljanje o onome što je činio do tada, da se "očisti", izmiri sa sobom i sa drugima. Sve ostalo biće i zbiće se kako Bog dragi zapoveda, kako mi je sudbinski namenjeno.


KNjIGA VELIKA LjUBAV

NI u najzrelijim godinama, Mira Banjac se nije lišila svojih dveju strasti - knjiga i cigareta. Duvan joj, veli, razbistri misli, a bez čitanja jednostavno ne može da zamisli svoj dan. Prati nova izdanja, mnogi pisci su njeni prijatelji, a omiljeni književnik u poslednje vreme joj je Dragan Velikić, dobitnik nagrade NIN za roman "Islednik".

- Volim njegovu leksiku. Njegova specifičnost je kratka, ali prava i ubojita rečenica. Onako kako vi novinari volite da kažete - da je rečima tesno, a mislima široko - objašnjava glumica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije