ŠTA će njemu lična karta. Jednostavno, on je - Tozovac. Legenda naše narodne muzike, ne da se godinama. Šarmer i šmeker. I dalje voli život, kafane i žene.

Uz njegovu pesmu "Prazna čaša na mom stolu" punimo čaše i nazdravljamo sutrašnjem, 64. rođendanu "Večernjih novosti". Hoće, da nam iz sveg srca, čestita veliki jubilej.

- Mom omiljenom listu želim sve najbolje. "Novosti" sam zavoleo od onda kada su počele da izlaze, i nikad nisam prestao da ih pratim. I moja majka ih je obožavala i rado čitala.

* Koju biste vašu pesmu posvetili za naš rođendan?

- Za vaše slavlje biram pesmu "Jesen u mom sokaku" koja me je najviše proslavila. U mojoj karijeri bilo je i šestica i sedmica, ali ova pesma je za desetku i svi vole da je čuju.

* Da nije ta pesma pomalo tužna...?

- Ma, ni govora o tome, u njoj ima puno ljubavi, posebno se radujem zbog toga što je na mojim koncertima mladi rado prihvataju i horski pevaju. A mladi su naša budućnost.

* U horoskopu ste Vodolija, a rođeni u tom znaku su optimisti.

- Mi smo velika deca, pa tako i ja. I u mojim poznim godinama ljubav za životom i radošću ne prestaje. Mi Vodolije volimo život i vrlo brzo pregazimo tugu.

* Imate zbirku ljubavnih pesama.

- Nisu samo u pitanju ljubavne. Ima tu svega. Ali kada je već reč o ljubavnoj, najlepšu sam posvetio mojoj dugogodišnjoj ljubavi, a pesma se zove "Mima".

* Da li još uvek pišete pesme?

- Uvek kad imam inspiraciju. Kako je rekao moj pokojni drug Milisav Krsmanović: "Ako se rodiš da budeš pesnik, od te bolesti ne možeš da se izlečiš."

"JEREMIJA" NIKADA NIJE ZABRANjEN * POSTOJI priča da je vaša pesma "Jeremija pali topa" nekada bila zabranjena? - Ma, kakvi. Ja sam "Jeremiju" pevao i Titu, koji ne da nije zabranjivao tu pesmu, nego je na nju vrlo pozitivno reagovao.

* Da li ljubav može sve da pobedi?

- Ljubav je u svakom slučaju najlepša radost duše. Mi smo narod koji ima veliku dušu i sposoban je sve da prebrodi i kad je najteže.

* Što bi rekao vaš kolega Nedeljko Bilkić "bez ljubavi sve je pusto".

- Njegova pesma je predivna i rado je pevam bilo u kom se društvu nalazio.

* Koja vam je, ipak, pesma najdraža?

- Teško pitanje, ali neka vam bude. Opredeljujem se za pesmu "Mirjana" i "Oči jedne žene".

* U vašoj bogatoj karijeri pevali ste i našim visokim državnicima...

- Pevao sam Titu, Milošević me nije zvao, a pevao bih i ovim novima, ako me pozovu. Inače, ja nisam politički pevač, ja sam narodni pevač!

* Koji su vam dalji planovi?

- Ne pravim nikakve planove. Jedino se obraćam Bogu i kažem: neka je mira, zdravlja i slobode. To je neko moje trojstvo.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Obožavam lepe dane. Zimu ne volim da gledam ni kroz prozor, mada sam rođen u januaru. Moje godišnje doba je leto. Žao mi je što nemam manje godina, da budem onaj stari Tozovac.

PS: Ma, ni govora. On je uvek onaj stari Tozovac. Njemu ne treba lična karta, jer ga svi znaju i poštuju.