VLADIKA NA BIR FESTU: Manastir Banjska predstavio svoje pivo

Tanjug

17. 08. 2017. u 21:13

Pivo je na štandu manastira posetiocima deljeno besplatno. Među gostima na promociji bili su vladika raško-prizrenski Teodosije, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

ВЛАДИКА НА БИР ФЕСТУ: Манастир Бањска представио своје пиво

Ilustracija / Thinkstock

Na beogradskom Ušću večeras je nastavljen Bir fest, tokom kojeg posetioci mogu da probaju pivo više desetina proizvođača, i slušaju muziku rok bendova koji su obeležili decenije za nama.


Međutim, po prvi put na ovogodišnjem Bir festu svoje pivo je predstavio i manastir Banjska sa Kosova i Metohije pod nazivom "Manastirsko".

Među gostima na promociji bili su vladika raško-prizrenski Teodosije, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Pivo je na štandu manastira posetiocima deljeno besplatno.

Manastir Banjska je inače prvi manastir na Balkanu u okviru koga se kuva pivo, a danas se u Banjskoj kuvaju piva sa kvascem gornjeg vrenja koja dopuštaju veće eksperimentisanje i sadrže prirodne arome.

Koriste se isključivo četiri sastojka - hmelj, slad, kvasac i voda, a dobija se pivo koje nije pasterizovano, nije filtrirano i mutno je.

Ono što ga razlikuje od industrijskih piva je to što se nekorite nikakvi konzervansa ni drugi dodaci.

Na etiketi piva nalazi se lik Banović Strahinje "od malene Banjske".

Večerašnji program počeo je u 18 sati, a Bulevar Nikole Tesle je zatvoren od 16 časova i biće do 4.00 časa sutra ujutro.

Ove večeri posetioci će uživati uz pivo i zvuke bendova Mortal Kombat, Riblja Čorba, Direktori, Samostalni referenti i Stereo MC''s.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Gavrilo Princip

17.08.2017. 22:03

Svojevremeno sam u manastiru Manasija kupio manastirski med. Nikad nista gore nisam probao. Komsija pcelar se zgrozio kad je probao. Neka plastelinasta smesa koja sa pcelom nikakvog dodira nije imala. Od tada sam skeptican prema "prirodnim" proizvodima iz manastirske radionice.

Абвгд

18.08.2017. 10:54

Ви којима се не допада ова вест, шта сте конкретно урадили да помогнете на било који начин опстанак манастира Бањске(ако уопште знате где је?) Нисам ни ја за то да на оваквим манифестацијама морамо да промовишемо манастирско пиво, али другачије нажалост не може. Купите које пиво уместо кока-коле и осталих фекалија, или барем једном годишње се упутите на Косово да посетите ову светињу, а не да седите за компјутерима и паметујете.

Ђура Змај

18.08.2017. 12:22

"Па он сједе пити мрко вино;Не пије га чим се вино пије,Већ леђеном од дванаест ока,Пола пије, пола Шарцу даје."