NA nedavno završenim takmičenjima u Letoniji i Beogradu, mladi harmonikaš iz Valjeva Aleksa Mirković, student druge godine Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu (BiH) u klasi mr Danijele Rakić, ostvario je zapažene uspehe. U Daugavpilsu je održao solistički koncert pred prepunom salom Regionalnog kulturnog centra, u okviru 15. internacionalnog takmičenja harmonikaša "Naujene", a zatim je u takmičarskom delu programa osvojio Gran-pri mlađih studenata.

- Za mene je ovo zaista veliki uspeh - rekao nam je Aleksa Mirković. - Osim mog koncerta, održan je još samo koncert dua renomiranih italijanskih umetnika. Gran-pri je plod višegodišnjeg vežbanja i truda, a ujedno i motivacija za daljim radom. Samo dan po povratku iz Letonije, na petom međunarodnom festivalu harmonike "Mehfest" u Beogradu, osvojio sam nagradu među studentima svih godina studija. U saradnji sa Udruženjem ljubitelja harmonike "Meh" objavio sam prvu knjigu sa svojim kompozicijama za solo harmoniku. I na ovom festivalu, održanom u "Gvarnerijusu", održao sam solistički koncert.

Aleksa naglašava da odlasci na takmičenja mnogo koštaju i da profesorka i on sve pokrivaju sami. U Letoniji su dobili poziv za takmičenje u Kini krajem jula, ali i dalje sve zavisi od finansija.

- Drugi takmičari često ne veruju kada kažemo da sami finansiramo putovanja, jer je u drugim zemljama gotovo svako takmičenje pokriveno od strane neke institucije. Uvek se nadamo da će odnekud stići odgovor na dopise za sponzorstvo koje skoro svakodnevno šaljemo kada nas pozovu na neko takmičenje - objašnjava Aleksa, dobitnik 74 nagrade na takmičenjima u Rusiji, Portugaliji, Austriji, Švajcarskoj, Češkoj.., a san mu je da postane svetski priznat umetnik i da se bavi pedagoškim radom.