FILMOVI "Srbija u Velikom ratu", "Zločin bez kazne", "Niko nije rekao neću" novinarke Slađane Zarić samo su deo njenog bogatog dokumentarističkog rada na RTS. Zarićeva uveliko priprema novi - "Zaboravljeni admiral".

- To je priča o britanskom admiralu Ernestu Trubridžu koji je bio uz srpsku vojsku tokom Prvog svetskog rata - kaže Slađana Zarić, urednica u Informativnom programu RTS. - Snimamo i dalje, a gledaoce primejera očekuje tokom juna.

Slađana uporedo priprema teren za novi TV film. Iz njene novinarske "kuhinje" stići će nam priča o čuvenoj Diani Budisavljević, ženi koja je iz zloglasnog logora Jasenovac tokom 1942. godine spasla 12.000 dece srpske nacionalnosti.

- Diana zaslužuje da se stavi na pravo mesto u našoj istoriji, jer je tokom tih ratnih, opasnih godina uspela da spase mnogo života. Za Oskara Šindlera i Irenu Sadler zna ceo svet, zato je važno da se Dianina humanost ne zaboravi - smatra Zarićeva. - Tokom istraživanja, pronalazila sam ljude koje je ona spasla sigurne smrti. Priča o njoj biće ispričana kroz priču o njima.

Diana je za svu decu, koju je izvela iz ustaških logora NDH tih ratnih godina, vodila urednu dokumentaciju: ime, prezime, poreklo... Ali, kako je tokom istraživanja otkrila, neka deca bila su isuviše mala, a bez porodice, da bi mogla tačno da popuni njihov karton.

- Za te mališane, ona je uz nadimke beležila njihove karakteristike, a sve u nadi da će se ponovo naći u roditeljskom zagrljaju - priča Slađana. - Kucala je na sva vrata kako bi im pomogla, jer joj je samo bilo važno da prežive.

Prema autorkinim rečima, i srpska i hrvatska strana lome koplja oko broja ubijenih u logoru, ali i jedni i drugi slažu se samo u jednom broju - da je tamo ubijeno oko 20.000 dece do 14 godina starosti.

- Taj broj bi bio mnogo veći da Diana nije spasla mnogo mališana - zaključuje Zarićeva i najavljuje da će film o velikoj heroini, koji snima u koprodukciji sa Ministarstvom za rad, socijalna i boračka pitanja Vlade Srbije, biti emitovan na RTS krajem godine.