Darko Bajić: Životne vrednosti su nam postale sive

M. BOBINAC

18. 03. 2017. u 10:31

Дарко Бајић: Животне вредности су нам постале сиве
Posle skoro decenije, gledaoci u Srbiji ponovo imaju priliku da na RTS 1 od 21.00 gledaju kultno ostvarenje nastalo po scenariju Gordana Mihića

RAZGOVARAJUĆI sa štićenicima Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, reditelj Darko Bajić shvatio je da je kao mlad Dorćolac mogao bar 20 puta da završi u toj instituciji, jer se nekad u nju odlazilo zbog krađe čokoladica i skidanja znački sa "mercedesa". Tokom tri meseca Bajić je svakodnevno svraćao u ovu ustanovu i prikupljao materijal za seriju "Sivi dom", koja je svetlost dana ugledala davne 1986. Posle skoro decenije, gledaoci u Srbiji ponovo imaju priliku da na RTS 1 od 21.00 gledaju kultno ostvarenje nastalo po scenariju Gordana Mihića.

- Na prikazivanje dobre serije mora dugo da se čeka. Drago mi je da se u međuvremenu prepričavala, a to je znak da je ostala među ljudima - tvrdi Bajić, koji je prihvatio predlog tadašnje urednice programa za decu i mlade TV Beograd Donke Špiček da režira 12 epizoda priče o sudbini dece iz kruševačkog popravnog doma.

U vreme kad nije neobično da mladi postaju deo kriminalnih klanova, diluju drogu, pljačkaju banke i demonstriraju silu, čini se da ova priča dolazi u pravi čas.

- Serija ne može da menja svet, ali je "Sivi dom" sa sobom doneo drugačije vreme. Danas su se vrednosti porušile i potrebno ih je ponovo uspostaviti. Važno je da sve ono što je tad bilo dobro ostane kao osnova za nadogradnju života ljudi u Srbiji - kaže reditelj. - Bitna je i zato što pokazuje da je TV medij na kojem mladi glumci mogu da odigraju kvalitetne uloge i u budućnosti imaju korist od nje. Takođe, daje mogućnost autorima da prave serije koje osećaju.

Bajić smatra da publika voli dobre filmove, serije i emisije, te da joj treba pružiti kvalitetan TV sadržaj. Na taj način prestaće da se gleda kič i ono što ne zaslužuje medijski prostor. U moru "lakih" tema, "Sivi dom" stiže kao osveženje, koje će gledaoce navesti na razmišljanje. Dosad se nije mnogo umetnika osmelilo da zaviri u najmračnije kutke ljudske ličnosti kao što je to učinio naš sagovornik.

- Ne mislim da je teško raditi ovakve priče, ali se teme koje provociraju često izbegavaju. Novim generacijama zameram što nisu dovoljno škakljivi i ne bore se za svog junaka - objašnjava Bajić. - Gledamo filmove u kojima je sve unapred sračunato. Kad pogledate kakvi su sjajni ljudi, intelektualci i naučnici živeli i stvarali u našoj zemlji, shvatićete da i te kako postoje oni koji bi trebalo da budu inspiracija za nove filmove i serije.


FILMOGRAFIJA

DARKO Bajić je bio prvi student koji je diplomirao dugometražnim igranim filmom. Bilo je to 1982, a za "Direktan prenos" višestruko je nagrađivan. Serija "Sivi dom", snimana tokom 1984. i 1985, postala je njegova lična karta i "odskočna daska" mnogim glumcima. Takođe, popularni filmovi "Zaboravljeni", "Crni bombarder", "Balkanska pravila", "Rat uživo" i "Bićemo prvaci sveta" nose Bajićev potpis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije