PREMINUO OTAC RADETA ŠERBEDŽIJE: Iz protesta nikada nije pogledao film u kome je glumio njegov sin

J. KERBLER

23. 01. 2017. u 21:22

U 104. godini umro Dane Šerbedžija, otac slavnog glumca Radeta

ПРЕМИНУО ОТАЦ РАДЕТА ШЕРБЕЏИЈЕ: Из протеста никада није погледао филм у коме је глумио његов син

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


OTAC slavnog glumca Radeta Šerbedžije, Dane, koga su svi zvali Danilo, umro je u 104. godini, nakon što je preboleo jaku upalu pluća. U pismu koje je ostavio naveo je da želi da samo porodica bude na sahrani, uz zvuke violine. Tvrdokorni Ličanin Dane Šerbedžija iz protesta nikada nije pogledao nijedan film ili pozorišnu predstavu svog talentovanog sina, jer je očekivao da će Rade postati lekar ili arhitekta, a ne glumac. Kao vojno lice naviklo na autoritet i poslušnost, bio je razočaran odlukom sina, za razliku od Radetove majke Stane koja nije propuštala nijednu premijeru. Ako bi na televiziji bio prikazivan neki Radetov film, serija ili snimak predstave, Dane bi samo uzeo ukrštene reči i napustio sobu.

- Lepo sam pisao, a kako su moje domaće zadatke uvek čitali u školi, mislio je da ću napraviti nešto značajno. Osim glume, bavim se i pisanjem, što je satisfakcija za mog oca. Bio je neverovatan čovek, božanstven. Imao sam divan odnos sa roditeljima - znao je da kaže Rade Šerbedžija.

Radetov sin Danilo napisao je na društvenim mrežama da je otišao seljak, rudar, proleter, prvoborac, otad, deda i pradeda:

- Nakon što je u 104. godini pobedio upalu pluća, zdrav, odlučio je da ode, poslao bližnje iz sobe da odu malo da se odmore i zatvorio oči. Dosta mu je bilo. Ostavio je odelo za sahranu, u džepu pismo koje želi da se pročita na sahrani za samo najužu porodicu, meni je nedavno ostavio sat koji je dobio kad je išao u penziju, na sahrani samo violina da ga prati uz pesmu: “Kad u vojsku ja polazim i zeleno polje gazim. Suzama se boj ne bije već se vrela krvca lije”. Zdravo deda, ponosan sam što nosim tvoje ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

milovan

26.08.2018. 08:26

@Miki - Zg - Eto Miki-Zg, da bi Dane doživeo 104 godine morao je da pobegne iz Hrvatske u Srbiju!!!

Nikola

23.01.2017. 21:38

Нека Вам је слава, деда Дане. Сећам се моје фасцинације када је Раде на једном концерту у мом Крагујевцу у децембру 2006, пред песму коју је посветио Вама, поносно изјавио: "Мој отац, Дане, има 93 године". Одувек сам се дивио дуговечним особама, али некако пре свега, нашим људима, нпр. Вама или чукундеди Николе Тесле, који је, како је Никола негде забележио, живео 129 година. Снажна су то срца, нарочито за ове наше никакве услове, где се пре времена пропадне много раније.

Legenda

24.01.2017. 03:52

Pocivajte u miru deda Dane. Porodici Serbedzija saucesce . Steta sto niste pogledali nikedan film vaseg Slavnog sina Radeta.

narod

24.01.2017. 06:05

znači objavljuju se komentari u kojima se veličaju komunisti i njihov komunizam.znači i iza novosti je neki udbaš.da li se nekad setite onih mladih ljudi koji zbog vas pobegoše ioz svoje države.

dobri

24.01.2017. 11:24

@sale - Ne, nego čovek koji ne menja mišljenje uprkos svemu. I koji previše ceni ono što je u mladosti radio i uradio, da bi sada pljuvao na to.Ukratko, pošten prema sebi i drugima.Pokoj mu duši.

Slađana Vukičević

24.01.2017. 13:56

tvrdokoran, arogantan, sebičan, bezosećajan. svoje dete podržavaš i onda kada misliš da nije u pravu. pa on je od radeta očekivao bezrezervnu, bespogovornu poslušnost. da bude izvršilac bez želje, volje i mozga. hvala Bogu da ga rade nije poslušao. muka mi je od veličanja i hvalospeva uskogrudim i nerazumnim ljudima.

Pera

26.08.2018. 11:24

@Slađana Vukičević - O kakvim komunistima ti čoveče govoriš? Ako misliš na pokojnika njegovi stavovi nisu odraz političke opredeljenosti već njegovog što nasleđenog, što izgrađenog karaktera. Pa normalno je da roditelj razmišlja o perspektivi svoje dece. Uvek je bilo a verujem i biti će daleko sigurnije i unosnije biti lekar ili arhitekta od glumca. Samo retki /srećom to je i Rade/ uspiju u glumnačkom pozivu. Dok je za lekare i arhitekte to gotovo sigurno.

Lapac

24.01.2017. 14:07

Dane Serbedzija je izbegao iz Hrvatske (Vinkovci) u Srbiju 1991 godine, zbog pretnji us taskih terorista da ce ga ubiti. Ne razumem zasto je ovaj izvestaj od dopisnika iz Zagreba kad je pokojni deda Dane bio gotovo 26 godina stanovnik Beograda, i ima srpsko drzavljanstvo? Neka mu je laka crna zemlja, za razliku od sina bio je cvrst karakter, LICAN u onom najboljem smislu.

Jeli Lapac

26.08.2018. 15:07

@Lapac - Kakav je to "najbolji" licki smisao. Dok ste cuvali Broza i pljackali Beograd i otimali se za madalje uz dva svedoka ili dok ste klali Srbe sa cuvenom 6 lickom oko Uzica i Valjeva po Krcunovom naredjenju.

Stani malo

26.08.2018. 23:00

@Lapac - Ne posmatraj licane kroz Jovanica i nekakvu sestu licku, prevrni stranicu i pogledaj sa druge strane. Pored komunista u Lici su narod ubijale i ustase, sto mislis ko ih je spasavao? To ti je dobro , po Krcunovm naredjenju.

vili

28.08.2018. 23:58

@Lapac - za razliku od sina bio je cvrst karakter, LICAN u onom najboljem smislu.???Molim te ne lupetaj.Rade nikada nije krio niti se stidio sto je Srbin.Druga je stvar sto je on imao drugaciju viziju odredjenih dogadjaja, istinu za volju u sustini je uvijek bio u pravu.Neka mu pokojnom ocu bude laka zemlja.

Marko

24.01.2017. 16:34

Kakvo cudoviste!Hoces i sinu koji je od tebe ostvario mnogo vise u zivotu da budes komandant?To su oni koji su u Staljinovo vreme prijavljivali sopstvene zene kao spijune.Imam strica koji je bio vojno lice, sada u penziji, dobio stan od 105 kvadrata u centru Nisa, otkupio ga za 3 hiljade maraka, otisao u penziju cim je rat poceo, nije hteo da dodje sinu na svadbu zato sto se vencava u ckvi.Nadam se da ce uskoro svi da otputuju