Jagode slatke i posle 40 godina

Milica BOBINAC

18. 10. 2016. u 19:57

Četiri decenije od emitovanja legendarne televizijske serije. Diklić: Danas se osećam kao Čombetov deda

Јагоде слатке и после 40 година

Sa konferencije za štampu u Kulturnom centru Beograda, na kojoj su se okupili protagonisti kultne serije "Grlom u jagode",Foto I.Marinković

TE davne 1976. godine Beograd je bio domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu, na "Pesmi Evrovizije" za nas su pevali "Ambasadori", a derbi između Crvene zvezde i Partizana gledalo je rekordnih 90.000 navijača. Poginula je Silvana Armenulić, umrla je Agata Kristi, a ja sam sa porodicom odgledao prvu epizodu nove serije "Grlom u jagode", reditelja Srđana Karanovića.

U ovom stilu bi Branislav Živković, popularni Bane Bumbar, najavio početak svake epizode legendarne jugoslovenske televizijske serije, koja je 4. avgusta obeležila 40 godina od premijernog emitovanja na Radio-televiziji Beograd. Dogodovštine iz Banetovog i života njegovih prijatelja, zauvek su utkane u istoriju srpske kinematografije. Obuhvativši period od 1960. do 1969. godine vešti scenaristi Srđan Karanović i Rajko Grlić uspeli su kroz deset epizoda da dočaraju budućim naraštajima i trajno zabeleže način života i odrastanja u posleratnom Beogradu.

Mlađe generacije, ali i svi oni koji sa nostalgijom čeznu za nekadašnjim mnogo boljim vremenima moći će od 28. do 30. oktobra na velikom platnu Dvorane Kulturnog centra Beograd da se prisete čuvene serije, pogledaju izložbu fotografija i upoznaju se sa knjigom "Grlom u jagode - 40 godina TV serije" (u izdanju KCB i Vulkan izdavaštva). Na svečanom okupljanju u utorak u Kulturnom centru povodom velikog jubileja, autorka knjige Maja Medić, reditelji Srđan Karanović i Stefan Arsenijević, kao i glumci Bogdan Diklić, Branko Cvejić i Gordana Marić evocirali su uspomene sa snimanja kultne serije.

Tri godine je Srđan Karanović osmišljavao priču sa skromnom željom da serija bude solidna. Nije ni slutio da će napraviti nešto tako veliko i značajno, a tvrdi da tajnu njene dugovečnosti još nije otkrio.

- Radili smo je veoma strasno i ambiciozno - objašnjava Karanović. - Želeli smo da bude ozbiljna, a u isto vreme zabavna. Težili smo da liči na lako štivo, a da, ipak, tera na razmišljanje. Iako u njoj postoji mnogo grešaka, sve dobro funkcioniše. Filmom "Jagode u grlu" završena je priča o toj generaciji, a pretpostvaljam da bi u trećem nastavku pola snimajućih dana moralo da se desi u inostranstvu, jer bi se deca svih likova tamo preselila. Neki bi završili na ideološkim i političkim stranputicama, a ostali bi hranili golubove u beogradskim parkovima.

Olivera Marković, Bata Stojković, Rahela Ferari i Branko Cvejić u epizodi "Okretne igre"

Sudbinu lika Baneta Bumbara, "vođe" nezaboravne glumačke ekipe, zapečatio je glumac Branko Cvejić. Sa dozom nostalgičnosti priseća se lepih trenutaka kad se serija snimala i kaže nam da je ona najznačajnija stvar koju je uradio u životu.

- Na vreme mi je obeležila život! Tad sam imao manje od 30 godina i ta činjenica mi prva pada na pamet kad pomislim na "Grlom u jagode" - kaže Cvejić. - Svi u ekipi smo se poznavali, a onda je ušetao visoki, nosati plavušan. Sa Bogdanom Diklićem sam tada postao prijatelj. Tokom snimanja je bilo i teških stvari, poput nesnosne vrućine, ali imam običaj da sve ružno zaboravim. Najdraže su mi poslednje epizode u kojima sam stariji, a najmilija osoba sa kojom sam tada sarađivao bila je Rahela Ferari.

Bogdan Diklić se prisetio kako je još kao 22-godišnji student postao član velike glumačke ekipe serije "Grlom u jagode". Tokom pola godine snimanja je stasavao i uz nesebičnu pomoć kolega "pekao zanat".

- Danas se osećam kao deda tog dečka, koji je igrao u ovoj seriji - kaže glumac.

Takođe, Gordana Marić tvrdi da je od prvog čitanja bila oduševljena scenariom:

- Imala sam veliku tremu, jer nisam znala da li ću valjano odgovoriti na zadatak. Kao ekipa smo odlično sarađivali i svako je bio podjednako važan.

Kvartet drugara u restoranu "Poslednja šansa"

SAD SI POSTAO ČOVEK

SVAKA epizoda završava rečenicom: "Sad si postao čovek", koju članovi porodice upućuju Banetu posle nekog njegovog poraza. Kako je ovo previše asociralo na naslov socijalističkog štiva "Kako se kalio čelik" ruskog pisca Nikolaja Ostrovskog, režiser i scenarista serije je tragao za novim nazivom.

- LJudi u mladosti često prave greške i idu grlom u jagode. Postoji mogućnost da je naslov serije predložio Goran Marković, dok sam naziv filma "Jagode u grlu" smislio ja - otkriva Srđan Karanović. - Serija je i u Sloveniji bila izuzetno gledana i zvala se "Navrat nanos".

MELODIJA UZ SAVRŠEN TEKST

VELIKU ulogu u ovom značajnom projektu odigrao je i kompozitor Zoran Simjanović, čija je zavodljiva melodija mnogima prva asocijacija na "Grlom u jagode".

- To je bio moj prvi ozbiljan kompozitorski projekat. Osećao sam veliku odgovornost pročitavši savršen tekst. Nisam smeo da ga upropastim! Iako nisam religiozan tada sam se prvi put pomolio - priseća se Simjanović.


Foto Programski arhiv RTS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije