NA 66. internacionalnom takmičenju Svetski trofej harmonike u Portugaliji, brat i sestra Bojana (gusle i vokal) i Nikola Peković (harmonika) osvojili su drugo mesto u kategoriji "vorld mjuzik", do 35 godina. Takmičare je ocenjivao žiri od 11 profesora, a svaka ekipa morala je da ima bar jednog umetnika na harmonici i ne više od šest izvođača. Sa Bojanom i Nikolom, pobednicima trećeg serijala "Ja imam talenat", nastupili su Andrija Minčić (klarinet) i Nikola Cvetković (klavir).

- Bilo je teško spremati se za ovako veliko takmičenje, jer su učesnici bili iz celog sveta - kaže Nikola Peković. - Kao solista, pobedio sam na Svetskom trofeju 2010. u Španiji, ali ovaj nastup našeg sastava ima poseban značaj za Srbiju jer smo uspeli da objedinimo klasičnu i tradicionalnu srpsku muziku i prezentujemo našu kulturu u najboljem svetlu. Žiri se prvi put susreo sa srpskim jezikom i pevanjem uz gusle. Jedini smo sastav koji je najvećim delom svirao autorsku muziku, svi ostali su obrađivali svetski poznate kompozicije. Bila je mala razlika u bodovima između nas i pobednika, u pitanju su samo finese.

Nikolina sestra Bojana, čija ljubav prema guslama datira od detinjstva, ističe da je verovala u uspeh:

- Pevala sam im o Svetom Savi, našoj crkvi, koristila sam gusle na autentičan i moderan način, što je doprinelo tome da ostavimo jak utisak ne samo na žiri, već i na sve prisutne u sali. Prvi put na velikom svetskom takmičenju mogli su da se čuju tekstovi vladike Nikolaja Velimirovića, Matije Bećkovića i Dragoslava Brnovića. Našom autentičnom muzikom želimo da osvojimo svet!