ZABAVNO-MUZIČKA emisija "Neka pesma kaže", autorke i voditeljke Nataše Ilić Jovanović, raspevano ulazi u petu sezonu. Poslednje radne večeri u domovima gledalaca širom Srbije ponovo će se začuti narodne melodije, a prvo druženje sa Velikim narodnim i tamburaškim orkestrom Radio-televizije Vojvodine zakazano je za 7. oktobar u 21.00 na RTV 1. Uz srdačan osmeh drage voditeljke i numere koje nas "diraju u žicu" provodićemo i subotnja podneva, kad imamo priliku da u repriznom terminu pogledamo sve što smo propustili prethodne večeri. Bar na sat vremena moći ćemo da predahnemo, zaboravimo na probleme i prepustimo se zabavi "na vojvođanski način". Autorka ove emisije kaže da nije lako zadovoljiti svačiji ukus i da to zahteva svakodnevni posvećen rad.

- Emisiju narodne muzike upakovati tako da bude u granicama dobrog ukusa, a da opet ima visok rejting u 21. veku u Srbiji - uopšte nije lak zadatak. Drago mi je što još uspevam u tome - kaže nam Nataša. - "Neka pesma kaže" neguje kvalitetnu narodnu muziku i čvrsto ostaje pri tome i u novoj sezoni. Kao i dosad, svaka emisija biće jedinstvena i imaće svoju draž.


* Na šta publika najbolje reaguje?

- Gledaoci mi određuju granice kojih se držim. Najbolje reaguju, naravno, na poznate pevače i hitove narodne muzike. Kao autor i neko ko je muzički obrazovan, vodim računa o tome da repertoar zadovolji ukus publike, ali i da bude sačinjen od kvalitetnih pesama. Takođe, gledaocima je omiljena rubrika "Vaših pet minuta", jer je namenjena baš njima. Uvek naglasim da mi se jave svi koji znaju da pevaju, a bave se drugim poslom, pa iz sedmice u sedmicu pravim malu audiciju. U svakoj emisiji neko od prijavljenih ima priliku da se predstavi javnosti i zapeva uz naš narodni orkestar.


* Kako birate pesme uz koje će publika da se veseli?

- Na osnovu ličnog senzibiliteta, ali se, pre svega, oslanjam na kvalitet. Bez obzira na one kratke segmente razgovora sa gostima, gde svakako dajem autorski pečat, kad je reč o pesmama - ne može svašta da prođe. Konsultujem se sa muzikologom i iskusnim kolegama sa radija, i brižljivo pravim spisak kvalitetnih narodnih pesama uz koje će se gledaoci zabavljati.


* Kako nastaje jedna emisija?

- Cilj mi je da bude pitka, da lagano teče i da gledaocima izgleda kao da sve ide lako. Zapravo, priprema emisije uopšte nije jednostavna. Svaka pesma se 100 puta "pretresa" i utvrđuje se njen kvalitet. Svakodnevno intenzivno radimo, dogovaramo se i imamo probe, jer se sve numere u emisiji izvode uživo.


POKRETAČKA TREMA

* PRIJA li vam rad u emisiji "Neka pesma kaže"?

- Uživam u onome što radim i kad mi to postane teskobno povući ću se sa ekrana ili bar iz ove emisije. Imam 45 godina i 26 godina staža, malo li je! Na sreću, i dalje me "trese" ona pokretačka, kreativna trema - tvrdi voditeljka.