Ko sme, taj može

J. POPOVIĆ

četvrtak, 22. 09. 2016. u 10:55

Ко сме, тај може
“Sindikalac” Boško Ćirković okončao trku izdržljivosti na alpima

JEDNU od najtežih evropskih trka izdržljivosti Tor de žion, na oko 3.000 metara nadmorske visine po Alpima, prešla je i ekipa naših ultramaratonaca - Boško Ćirković Škabo, Dalibor Daničić i Branko Lučić.

- Start trke je bio 11. septembra u 10 časova - priča za “Novosti” Boško, član “Beogradskog sindikata”. - Bilo je neophodno preći tačno trasiranu rutu po Alpima, oko doline Aosta u Italiji, dugačku 338,6 kilometara, sa vertikalnim usponom od preko 25 km, za manje od 150 sati. Nas trojica od četvorice iz ekipe “Ultra trkač Srbija” smo to i uspeli.

* Kakvi su utisci sa, takozvane staze divova?

- Ruta prolazi kroz četiri parka prirode: Mon Blan, Crvenu planinu, Gran Paradiso i Mon Avik. Usput smo sretali divlje i pitome konje i magarce, mrmote, stada krava i koza, uživali u divotama vodopada, planinskih jezera, šuma, glečera, vrhova pod višegodišnjim snegovima. Privilegija je na taj način uživati u prilično netaknutoj prirodi. Doživeti izlazak sunca na takvim mestima je neprocenjivo.

* Od kada se i kako pripremate za ovu rutu?

- Više od tri godine funkcionišemo kao pokret entuzijasta “Ultra trkač Srbija”, dosad smo uspešno završili tri Beogradska maratona, ekstremne ultratrejl trke na Fruškoj gori, Staroj planini, Jahorini i u Istri, kao i dve trke samoprevazilaženja na 12 i 24 sata. Ovo nam je bio najveći zajednički poduhvat dosad i zahtevao je mnogo više psihičke pripreme i odlučnosti, negoli puke fizičke pripreme. “Ko sme, taj može” je moto koji smo pozajmili za UTS i ovo je bila samo još jedna primena istog.

* Šta sve pada na pamet tokom tako duge trke, možda neke rime, ritmovi?

- Tokom šest dana provedenih na stazi, uz veoma neredovno spavanje, dolazile su razne misli u glavu. Više sam razmišljao o preživljavanju nego o rimama, da budem iskren. Samo jedna misao nikad nije bila na dnevnom redu: potpuno zaustavljanje.

AVANTURISTIČKI DOKUMENTARAC

NA ovom divnom i teškom putešestviju, svojevrsnom hodošašću, ekipa “Ultra trkač Srbija” je snimila materijal koji će u skorije vreme biti pretočen u dokumentarni film o pomalo neobičnoj avanturi sasvim običnih ljudi.

- Noseću pesmu muzičke podloge za isti bi, naravno, trebalo da radi grupa ljudi zbog koje sam uopšte i zanimljiv medijima, “Beogradski sindikat” - naglašava Ćirković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

PANTOFIL-SERBIA

22.09.2016. 13:25

Vera u uspeh , uspeha je pola....!!!Tri puta bravo...!!! Pantofil-Serbia