POP pevač i kompozitor Željko Vasić nedavno je objavio dugo najavljivani album "Nema dalje" ("Pop mjuzik"). Na duplom disku, osim novih pesama, nalazi se i DVD sa njegovog koncerta u Sava centru 2013. Mada uveliko promoviše nove pesme, Vasić je postao predsednik Organizacionog odbora jubilarne 50. Zaječarske gitarijade, koja će od 11. do 13. avgusta biti održana na Gradskom stadionu.

- Mnogi su se zapitali otkud pop pevač u odboru Gitarijade, a moj odgovor je da sam isključivo u ulozi Zaječarca - kaže za "Novosti" Željko Vasić. - Želja mi je da se Gitarijada vrati u prvobitne okvire, da služi za afirmaciju mladih bendova i da se ubuduće proširi i na region. Stalo mi je do Gitarijade, jer sam do 14. godine živeo u Zaječaru i odrastao uz tu manifestaciju.

* Gde je pop muzika danas?

- Tamo gde su je mediji smestili - u ćošku! Politika «to narod voli» je najveća bolest ovog društva, koja nas je uz površnost dovela u situaciju da zavlada turbo-folk! Do zatupljivanja naroda doveli su i razni rijaliti programi i zato moramo ljudima da damo alternativu.

* Kako biste definisali svoju muziku?

- Moja muzika je bezopasna. Moja poruka je ljubav, pristojnost, dostojanstvo, poštenje. Sve ono što danas ne vredi! Ali, granica između loše i dobre muzike ne postoji, to su dva suprotna pola. Crno i belo. Rambo Amedeus je dao najbolju definiciju turbo-folka. To je kad primitivan čovek zavlada modernom tehnologijom.Mnogo je važno da muzika ne postane samo biznis, jer tada ona nestaje.

* Mnogi kompozitori i izvođači nezadovoljni su autorskim pravima u Srbiji?

- Srećan sam što se uskoro otvara sedmo poglavlje u pregovorima sa EU, koje se tiče intelektualne svojine. Vreme je da se u našoj državi stvari dovedu u red jer, nažalost, institucije kao da ne štite vlasnike intelektualne svojine, već korisnike. SOKOJ, u kom sam član Saveta autora i komisije za kontrolu korišćenog repertoara, stalno nailazi na kršenje zakonskih odredaba i nereagovanje državnih institucija. Umesto da država kazni emitere koji dostavljaju netačne podatke o emitovanim delima, SOKOJ mora da pokreće sudske sporove i dokazuje kršenje zakonskih odredaba. Moramo da usvojimo pozitivna iskustva uređenih država, poput Francuske i Nemačke, gde se prema intelektualnoj svojini odnose odgovorno i posvećeno.

* Koliko su naši pevači i autori u lošijoj poziciji u odnosu na kolege u regionu?

- Često kolegama u SOKOJ kažem da ceo koncept muzičke industrije moramo da prepišemo od naših komšija iz Hrvatske. Tamo su na prvom mestu njihovi izvođači i autori. Za druge nema baš mnogo mesta. Evropska politika, pored ekonomskog, predstavlja borbu i za nacionalni identitet i kulturu, jezik, običaje jer to čini jedan narod. Tako se gradi ozbiljna država i postiže kulturna i nacionalna politika na visokom nivou.