Sabaton: Pesma za majora Gavrilovića

22. 06. 2016. u 10:48

Сабатон: Песма за мајора Гавриловића
Bitka za Beograd inspirisala švedski metal bend "Sabaton" da posveti pesmu "The last dying breath" čuvenom majoru Dragutinu Gavriloviću i njegovim borcima

ŠVEDSKI metalci "Sabaton" posvetili su pesmu "The last dying breath", sa osmog studijskog albuma "Last stand", koji objavljuju 19. avgusta, majoru Dragutinu Gavriloviću i istorijskoj odbrani Beograda u Prvom svetskom ratu. Marširajuća i melodična pesma puna klavijatura govori o bici koja se vodila 6. i 7. oktobra 1915. godine, kada su austrijske snage napale Beograd preko Dunava. Major Gavrilović je okupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred i pred kafanom "Jasenica" izrekao naredbu koja je inspirisala i "Sabaton":

- Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate više da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato, napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd!

- "The last dying breath" govori o odbrambenim snagama Srba 1915, kada je major Gavrilović svoje vojnike podsticao moćnim govorom - rekli su članovi "Sabatona", koji su početkom godine nastupili u beogradskom klubu "Mikser haus".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)