Džoni Štulić: Nemam nijedno hrvatsko krvno zrnce

V.N.

26. 04. 2016. u 12:33

Џони Штулић: Немам ниједно хрватско крвно зрнце
Branimir Džoni Štulić demantuje "Kroacija rekords" da su vlasnici "Azrinih" snimaka: Zašto ne pokažu ugovor koji potvrđuje da su vlasnici originalnih snimaka?

- JA sam "Azra", jedini plaćam članarinu i nemam nijedno hrvatsko krvno zrnce (niti sam dete iz hrvatsko-srpskog braka), dakle, "Azra" nije hrvatski bend, kao što ni "levis" farmerke nisu iz Varaždina, mada su ih proizvodili osamdesetih - kazao je Branimir Džoni Štulić za "Tris", reagujući na izjavu Siniše Škarice, urednika nekadašnjeg "Jugotona" a sada "Kroacija rekordsa", da je ova diskografska kuća vlasnik snimaka "Azre".

Štulić demantuje da je dobio bilo kakav novac od Škarice i navodi da "Jugoton" krije autorske ugovore, jer bi oni pokazali kako je potpisao samo pravo na korišćenje na šest meseci a nije prodao vlasnička prava.

- Meni ne treba objašnjavati razliku između pitanja vlasništva nad fonogramima i autorskih prava - tvrdi Štulić. - U papirima koje sam potpisivao na šest meseci nigde nema da su masteri "Jugotonovo" vlasništvo, niti je "Jugoton" ikad išta kupio od mene. Oni su plaćali sami sebi kako bi imali pravo eksploatacije na šest meseci, a pravo na korišćenje nije vlasničko pravo. Ako iz "Kroacija rekordsa" kažu da su imali ugovor sa mnom (prošlo vreme), koji potvrđuje da su vlasnici originalnih snimaka, to samo znači da ga nemaju, jer bi ga u suprotnom pokazali.

Legendarni jugoslovenski muzičar ističe da iz "Jugotona", odnosno "Kroacija rekordsa", nikada nisu pokazali nijedan valjani papir kojim bi potkrepili svoje tvrdnje da su vlasnici njegovog materijala, da imaju pravo izdavanja svih ovih godina, kao i da je kopirajt njihov.

- "Kroacija rekords" krije autorske ugovore (i podmeće neke od izvođačkih), a u Hrvatskoj se do suda ne može - kaže Džoni. - Suđenje je načelno moguće kada su u pitanju članovi istog kluba (kao MOL i INA), a u ovom slučaju to nije tako. Jer ako posle pet godina ističu izvođačka prava, zašto Lajneru i Hrnjaku opet plaćaju? Meni nikad ništa nije bilo plaćeno. Sve sam svojim sredstvima plaćao. Nisu povukli ni javno izrečene tvrdnje da nemaju moju adresu i upravo zato su čudovišno i proglasili moje vlasništvo državnim. To je neopisiva bagra i ne svete se samo meni, nego truju sve oko sebe. To je čisto zlo i s njim nema mirenja. Zato, neka me skinu sa svojih službenih stranica i "vikipedija", imaju dovoljno svog poganog stada!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

Goran

26.04.2016. 12:56

Tako je Dzoni... Jako mi je žao tvoje sudine kao jednog vrhunskog muzičara i autora ali mi je u drugoj strani neopisivo drago što si na vreme otišao iz ovog pakla koji i dalje gori istom silom.

Milan

26.04.2016. 13:52

' Zato, neka me skinu sa svojih službenih stranica i "vikipedija", imaju dovoljno svog poganog stada !" Legando, neka si im rekao , ono sto drugi Ne smeju !

From South

26.04.2016. 14:01

Ocekujem 50 komentara podrske Stulicu i odobravanja njegove izjeve. Takodjer ocekujem od svih komentatora da potvrde ono sta se odavno zna, Stulic je zapravo srbenda iz Pomoravlja :)

Ruben

26.04.2016. 16:34

@From South - Pravi Srbin ; iskreni ; Pravi Mita Bekrija ; kao sto si ti pravi ujkan ; jedina razlika izmedju vas sto on ima apsolutno sve razloge da na to bude ponosan a ti da se stidis ; sad.... prica se da vi za stid neznate

From South

26.04.2016. 21:25

@From South - Ruben@, ja svakako nisam ujkan, ali zato Vi NE ZNATE osnove pravopisa nekadasnjeg ' srpskohrvatskog ' jezika. Dzoni je zapravo po krvi Dalmatinac, Hrvat. Stulici su iz Nina pored Zadra. Odrastao je kao dijete vojnog lica u Zagrebu, a rodjen je u Skopju. Pisao je pjesme na cistom hrvatskom jeziku s primjesama Zagrebackog slenga. Azra je Zagrebacki bend, i to Stulic ne moze promjenit. Njega je Zagreb i stvorio. On dakako moze negirati sve to, i to je njegovo pravo, da bude i marsovac ako zeli. Lp.

From north

26.04.2016. 21:37

@From South - @from south:samo da kazem da ti pukom greskom dade plus. Oduzimam ti pravo na istog.

from north

27.04.2016. 04:01

@From South - @ from south: "Ne znate osnove pravopisa nekadasnjeg ' srpskohrvatskog": "Zagrebackog", "Zagrebacki" -posvojne zamjenice pisu se malim slovom i u Srpskohrv i u Hrvatskosrpskom (nekadasnjem) jeziku, a i kasnije samo Hrvatskom i samo Srpskom. Velika slova idu jer su to nazivi tih jezika. Jer, "Zagrebacki/Z-og" nije (u ovom slucaju) ime benda nego govorimo o bendu koji je slucajno nastao u Zgbu, pa je zato samo "zagrebacki". I to, ako.

Ruben

27.04.2016. 11:18

@From South - From auspuh: "Njega je Zagreb i stvorio."???? Previse gluposti u jednom postu, nemoguce argumentirano odgovoriti na sve: pojmovi kao "po krvi" ; "cistom hrvatskom jeziku" su toliko besmisleni da jedino mogu biti smatrani kao komedija ; Krv, jezik i kultura Srba i Hrvata su isti ; vasa sumanuta opsesija cistoce (krvi i jezika) vas i cini prljavim ; prljavim od mrznje ; zato ste i neinteresantni i besmisleni.

Izvini

14.03.2019. 14:51

@From South - Ali zašto poistovećuješ Hrvate i Dalmatince? Ako je neko iz Dalmacije zašto bi to trebalo značiti da su automatski Hrvati? Osim ako ne gledaš prema pripadnosti rimokatoličanstvu, pa samim tim poistovećivanju sa Hrvatima. Pogledaj malo po knjigama Habzburški popis za Dalmaciju iz 1850ih 90 i više procenata stanovinistva Srbi, različitih veroispovesti: katolici, pravoslavni, muslimani. To što su ti katolici vremenom zbog politike Habzburga postali politički Hrvati je nešto sasvim drugo.

neko iz mase

26.04.2016. 14:13

Браво краљу! Азра је хрватски бенд, Никола Тесла је хрватски бренд ... "Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде. ”....Јован Дучић

Balkan

26.04.2016. 14:18

"To je neopisiva bagra i ne svete se samo meni, nego truju sve oko sebe. To je čisto zlo i s njim nema mirenja. Zato, neka me skinu sa svojih službenih stranica i "vikipedija", imaju dovoljno svog poganog stada!" Kralj nad kraljevima.

ISTINA

26.04.2016. 15:58

Dzoni ako si u pravu a verujem da jesi,pa tuzi ih Evropskom sudu,tamo ces da dobijes poarnicu !Ako ih vec nisi tuzio na tom sudu .

stevica

26.04.2016. 16:37

Sjajan autor muzike i tekstova, ali kao čovek na žalost teška lujka. Kad će ljudi uvideti da čovek ima psihološke probleme, sve je on žrtv, sve su njega pokrali, sve kuka, sve se s nekim tuži i sve sporove gubi... To se braćo zove paranoidna sizofrenija. Ne kažem ovo da ga vredjam, nego to su tipični simptomi. Potrebna mu je pomoć.

Dovla

27.04.2016. 06:02

@Radovans - U Vartex Varazdin su pravljene cuvene Levi's 501, Mazda najbolji kroj svih vremena, naravno po licenci levisa.

Boza

13.04.2018. 16:33

@Radovans - Dzoni i Azra su mi drag bend oduvijek,ali ne razumijem te njegove frustracije prema Hrvatima?Odrastao je i svirao u Hrvatskoj,a toliko mrznje i kakve veze ima sto mu ni jedno krvno zrnce nije Hrvatsko?Svasta Boze dragi!Ako je novcano ostecen,a i ne pojavljuje se nigdje,nije razlog za toliku mrznju.Razocarana sam!

леви

26.04.2016. 18:14

@RadovansРадоване, бре, не знаш а причаш.... да, левиске, не вранглерке

draganstain

26.04.2016. 19:12

Čekajte,pa ima li tamo hrvata,mislim od poznatih i zaslužnih građana osim onih sa odžačarskim kapicama?

Profesor

26.04.2016. 20:35

Kao umetnik je diskutabilan ako se izuzme socijalno angažovana poezija koja je našla put do buntovnih tinejdžera. Gluv je ko top, falšira i konstantno je svirao raštimovan instrument, al je nacionalno koristan jer keca Ustaše samo tako. Podrška.

Mali Perica

26.04.2016. 22:01

@Profesor - Tako sam i ja mislio, dok nisam sazreo. Kad sam bio maći, nisam mogao da razumem ni zašto je neko pustio Bob Dilana da peva uopšte... To je umetnički izraz isto kao što je i Picaso-ova slika...

Profesor

27.04.2016. 09:27

@Profesor - Kako Mali "roker" Perica zamišlja umetnost ... Upoređivati Štulića i Bob Dilana sa Pikasom je komedija. Pikaso je baratao klasičnom tehnikom slikanja kao i svaki drugi školovani slikar. Pikasove grafike iz ranog perioda nisu ništa manje tehnički savršene od Rembrantovih recimo ... Ova dvojica su apsolutno netalentovani muzičari i kompozitori. Žali Bože jadnih instrumenata i mikrofona u koje su "svirali" i "pevali". Isto kao Ceca i Karleuša - popularni međ' omladinom a uši bole.

E moj profesore

27.04.2016. 11:16

@Profesor - pretpostavljam da tako kažeš i za Koena i slične. Koga li ti išta možeš naučiti?

Миљко Пејић

10.04.2018. 21:43

@Profesor - Чега ли си ти професор, да ми је знати?! Ниси ни за предвојничку обуку!

Goran Mesing

14.04.2018. 11:21

@Profesor - Reci za Stulica da je umetnik i za Sopena isto !ili je neko umetnik ili nije ,reci za jednog Sopena ili Bergonzija isto sto i za razne Stulice ,Saulice iako ovaj zadnji je talentovani pevac ali ne umetnik ,obzirom na kic kojm se bavi ,u najmanju ruku je neumesno i nekompetentno !

Profesor za profesora

28.04.2018. 08:48

@Profesor - Ne znam zasto se potpisujes kao profesor, ocigledno nisi zavrsio ni jednu akademiju jer bi te se svi sa akademije odrekli. Prvo i osnovno, kod ocene necijeg dela treba da se rukovodis, ne samo tehnikom, vec i ostalim elementima i tu si pao na ispitu. Drugo ne poredi razlicite umetnosti, to si trebao da naucis na akademiji. Trece, vrednost jednog dela se pokazuje kroz protok vremena a ne dnevno, sto opet ne znas. Elem mogu ovako nastaviti (ukratko) josh, ali dovoljno je za nepismene profesore.

Gastarbajter

26.04.2016. 21:43

Dzoni je ostvarena legenda. On je ostvareni umetnik i vise mu ne treba.To mu je dovoljno za istoriju kako muzicku tako i literarnu. Vecina tekstova je poezija. Ali sto se novca tice da je na zapadu to sve ostvario imao bi samo od tantjema bezbrizan zivot. Covek koji je odjednom nestao negde u Holandiji pre 20 ili vise godina, a da je jos uvek u zizi interesovanja mnogih ljudi, vrlo retka pojava.

xc

27.04.2016. 08:37

Nije mi jasno kako to da u Wikipediji pise da su mu i otac i djed iz nekog mjesta blizu Nina kod Zadra. Odakle tolike razlicitosti u informacijama.

CZBGD

08.04.2018. 20:54

@xc - Džoni je Srbin po ocu i majci.Rođen u Skoplju ali Srbin.Ne vidim kakve to sada ima veze sa pokušajem krađe od strane Kroacije kao i države Hrvatske

fanu

30.04.2018. 21:08

@xc - Đoni je rodom iz Nina na Jadranu. Hrvat cisti... Brat od njegovog tate Ivana zove se Anselmo Stulić fratar u Puli u bio dugo vremena..krstio mog najstarijeg sina ....

Spiridon S.

27.04.2016. 22:17

Branimir Doni Stulic spada u red najvecih srpskih stvaraoca..Genijalni pjesnik,prorok,filozof i muzicar..Neizbrisiv trag ostavio je na svakoga koji je konzumirao nesumljivo bozanski dar njegove plemenite duse..Imao sam srece da ga dozivim uzivo tri puta..Bilo je to davno,ali nezaboravno i neponovljivo..Magican i neobican glas pevao je(kazivao..) najlepsu i najdublju ljubavnu poeziju koju sam doziveo u zivotu..Hvalati veliki Doni,ucinio si me boljim covekom..Nikada te necu zaboraviti..

CZBGD

08.04.2018. 20:52

@dorcolka - Dorćolka,imam kopiju ugovora između Kroacije i Jugotona Kroacija iz Beograda ,kojim se prebacuje 10 000 srpskih fonograma na Jugoton.Sve to samo mesec dana posle sudske odluke iz Zagreba da Kroacija prilikom privatizacije Jugotona Zagreb nije kupila fonograme nastale do 1990 -e godine.To je krađa i varanje države Srbije i OFPS jer Jugoton uSrbiji ostvaruje dobit od emitovanja i saopštavanja za fonograme za koje nije vlasnik.

Nadja

13.09.2016. 21:02

Ali kako je moguce da ove ljude nije sramota da pokusavaju da otmu nesto sto ne samo sto nije njihovo nego da na tome i zaradjuju!!! Nema gore bagre od nacionalista. Dzoni ce ziveti zauvek, a oni samo svoje male bedne zivote cija je jedina svrha da unistavaju.

CZBGD

08.04.2018. 20:48

Pronašli su solomonsko rešenje oduzimajući Kroaciji rekords vlasnička prava nad fonogramima do 1990 pod izgovorom da prilikom privatizacije Jugotona,fonogrami nisu bili predmet prodaje.Tom odlukom država Hrvatska je postala vlasnik fonograma što je non sens jer su time prisvojili i oko 10 000 srpskih fonograma iako na to po zakonu iz 1978 nisu imali pravo.Svi ugovori su istekli jer ako prouzvoda nema godinu dana u prodaji i ako se ne isplaćuju autorski honorari,ugovori postaju nevažeći.

Стефан Зоран

10.04.2018. 23:34

Боб Дилан је о Хрватима доста рекао... Отимали људима станове и имања, а сада и уметницима ауторска права! Џони, бори се!

Darko

14.04.2018. 08:41

Džoni ti si ono što ti odgovara u datim trenutku. U vreme Jugoslavije bio si veliki Hrvat koji je sa ponosom pevao “...kvarni Vlaški tip...”, a sada si veliki Srbin jer su te voljeni Hrvati šutnuli...

mr no

14.04.2018. 13:20

@Darko - To je pesma... i "Vlah" ili "Vlajin" je izraz za sve iz pasivnih krajeva Hrvatske, Tako zovu sve "iza brda". NIkad Štulić nije bio veliki Hrvat, ali nije bio ni veliki Srbin. Svoj stav je izrekao 1983, znači pre 35 godina, kada se preselio u Holandiju. Dolazio je u YU na po koju turneju, ali od tad je napolju.

elajna

20.11.2018. 23:39

@Darko - ovaj lik je skroz buvz ha cuj dzoni propagirao htvatstvo ma ovo iz osvete pisala krvava meri nikom nije dao olako voleo je dlakave zveri.... ma da tu je udica ua lika

Roko

17.05.2018. 08:38

problem su pare pjesniče jer si mislio da će ti jugoton odnosno croatia records isplaćivati miljune kune ili eura... da vrijediš napravio bi karijeru evropsku da ne kažem svijetsku...sad pjevuši ...balkane moj

Александар

17.05.2019. 18:02

@Roko - Нисам знао да крвати читају Вечерње Новости...

milorad

01.06.2018. 17:06

nemaju hrvat,stida srama i duse. izjavili su da je i Kosovska bitka ,Hrvatska ,tj bitka hrvatskog kralja !!?izjavli da u Jasenovcu su se opravljali od povreda i posle oporavka isli kuci, a umirali jedino od tifusa !!? znaci ko nije zlo ,ne moze biti hrvat .

radivoje

06.06.2018. 22:55

vazno da su u srbiji osnovali jugoton-srbija rasprodali sve lokale koje su imali ovde pre rata,nogirali coveka koji im je to nekoliko godina vodio i otisli.srbima je hrvatska otela sve nekretnine,a nasu vlast to nezanima .boze ima li pravde?

SARA

29.06.2018. 23:39

ja ne verujem da je ovo Dzoni pisao pa zna se da je njegov tata bio domaci iz Nina kod Zadra i zvao se Ivo,Hrvat ali dobar covek,njegov tata i moj deda su bili dobri prijatelji a isto tako i Dzoni je bio u drustvu sa mojim caletom,tako ja znam cika Dzonija

Tena

10.07.2018. 09:46

@SARA - Tako je, otac mu je Ivan Štulić i Srbin je poreklom iz Nina. Bio je oficir JNA na službi u Skoplju pa je Džoni tamo i rođen. Posle očeve prekomande sele u Zagreb. Ali, džaba ljudi sami tvrde da su Srbi, to kod takvih kao ti ne prolazi.

Esad

08.03.2019. 19:16

@SARA - Jes vala sta Dzoni zna ko mu je otac i majka valjda ti znas ,ko ga napravio i ko ga je rodio/