Dragana Katić: U ringu sa krštenicom

Milan Adžić

nedelja, 13. 12. 2015. u 16:23

Драгана Катић: У рингу са крштеницом

Dragana Katić

Voditeljka Dragana Katić o šou-programu "Nikad nije kasno" , praštanju, ljubavi, o detetu u sebi: Posle mnogo godina, s velikom radošću odlazim na posao i jedva čekam da upoznam nove kandidate i njihove neobične sudbine

LAVICA. Horoskopski znak, ali i karakterna osobina koja najbolje opisuje zaštitno lice „Grand produkcije” Draganu Katić. Scenom „Grand šoua”, ali i mnogih drugih šou-programa, suvereno gospodari već tri decenije. O simpatijama i antipatijama onih koji su je za sve te godine zavoleli ili ne, kako sama priznaje, ne sudi, jer jedno joj se ne može osporiti - profesionalost. A kakva je pred publikom, takva je i u domu, sa sinovima Bojanom i Bobanom. Stroga, pravična, s pravom zahtevna, ali puna ljubavi i razumevanja. I za sve ima vremena i energije. Čak i za emisiju, po nazivu najbližu njenom životnom motu, „Nikad nije kasno”, koju (nedeljom od 21.00) vodi na Prvoj. Jer, za borbu i snove, poručuje, uvek je pravo vreme.

- „Nikad nije kasno” je toplo i neobično iskustvo. Budući da „Grand” stoji iza šoua, znala sam da će biti uspešan. Ipak, nisam se nadala da ćemo bukvalno „zakucati” publiku za mali erkan. Gledaju nas i mladi i stari. Time što smo pomogli ljudima koji nisu uspeli u mladosti da ostvare pevački san, i ja sam se podmladila i produžila karijeru. Uvek sam se pitala da li je moguće da se nešto novo izmisli u 21. veku, i kakva bi to TV forma mogla da nadmaši sve što smo dosad videli. Mi smo uspeli u tome - priča nam Katićeva, dodajući da uživa u druženju sa učesnicima pre snimanja emisije.

Da sjajno pevaju, znala je samo njihova bliža okolina. Pred voditeljkom ne kriju tremu od reflektora, koji im predstavljaju sinonim za uspeh. Ali, taj nastup od pet minuta obezbedio im je ostvarenje sna. Postali su poznati. To najbolje zna Dragana, koja rejting emisije „oseti” čim izađe iz kuće.

- Ljudi obasipaju komplimentima našu emisiju, pa mi se čini kao da sam juče počela da radim. Svi se slažu s tim da se radi o toplim životnim pričama i da su njihovi junaci, ali i mi sa njima, pokazali emociju u ovom ludom vremenu, kad ne možete da pogledate vesti a da ne ostanete zapanjeni time što se dešava u svetu. „Nikad nije kasno” vraća veru u život i iskonsku emociju, koju smo zaboravili usled promene stila života. Posle mnogo godina, s velikom radošću odlazim na posao i jedva čekam da upoznam nove kandidate i njihove neobične sudbine. Damama uglavnom roditelji nisu dozvoljavali da pevaju. Smatrali su da je pevačica neprimereno zanimanje za ženu. Udale su se i zaboravile na snove. Muškarci su bili podložni raznim porocima, koji su im ometali profesionalnu karijeru. Sad su stali na scenu i ceo svet je njihov.

Osim za pesmu, voditeljka ističe da nikad nije kasno za oproštaj. Smatra da je to najteži emotivni čin, ukoliko želite nekom istinski da oprostite i da zauvek budete oslobođeni onog što vas tišti.

- Skoro svi kažemo da praštamo, ali retko kad to činimo od srca. Na tom procesu mora da se radi. Nikad nije kasno da primite ili date ljubav. Sve drugo je nebitno. Zato treba živeti sadašnji trenutak. Naučiti da je ovo sada to što možemo i da nam samo preostaje da očekujemo ono buduće.

A sadašnji trenutak na profesionalnom planu, Dragana živi 30 godina i još mu ne vidi kraj. Svoju „večnu” mladost duguje negovanju infantilnosti u sebi. Daru od koga ne odustaje.

- Stekla sam ga zahvaljujući divnim roditeljima, koji su mi dozvolili da budem dete onda kad je trebalo. Imala sam njihovu bezgraničnu ljubav, pažnju i poštovanje, i zbog njih sam ostala mlada duhom. A kad u tome uspete, sačuvate i mladost. Onda stalno imate neka očekivanja. Smejem se kad pogledam u krštenicu, pa često u šali kažem kako se takmičim s njom. Nas dve ne možemo paralelno da koračamo kroz život - šali se TV zvezda, koja je pre 20 godina završila silva metod, kurs o pozitivnom razmišljanju koji joj je otkrio da stalno mora da radi na sebi. Zahvaljujući njemu razumela je svoj instinkt, um i prekogniciju.

- U nama se kriju takve moći s kojima možemo da rešimo svaki problem. Ceo život tako funkcionišem. Kao što znam da se radujem, umem i da iščekujem. Uvek nešto planiram i priželjkujem. Nikad mi ničeg nije dosta. Brzo hodam i razmišljam. Užasno sam nestrpljiva. Baš kao i dete. Kažu da strpljenje ide s godinama, ali ne priznajem poslovicu - „Strpljen, spasen”. Kad postanem strpljiva, to će biti znak da sam ostarila. Hoću odmah da uzmem sve što mogu od života. Htela bih da čitam pet knjiga i gledam isto toliko filmova - odjednom! Ako idem u šoping, kupila bih pet pari cipela jer mi baš toliko treba. Stalno sam za mnogo i za još. U ringu sam i neprestano se borim. Bokserske rukavice skidam samo kad spavam.

Život joj je, priznaje, bio dobar sparing partner. Zadao joj je nekoliko bolnih udaraca. Između ostalog i smrt roditelja za koje je bila mnogo vezana. Tugu je pobedila lepim uspomenama, zahvaljujući kojima su oni i dalje živi u njenom srcu.

- Otac me je sve do smrti, iako sam bila velika, zvao „moja mala”. Retko kad bi me oslovio imenom. Majka je do poslednjeg daha htela da mi ispuni svaku želju. Da mi skuva ono što volim da jedem, ili, ukoliko me pozove i čuje da sam tužna, pita: „Hoćeš li da mama dođe?” To je najlepše što čovek može da doživi.

OSMEH ZA MIRAN SAN

* Koje su to tri stvari koje vaš dan čine dobrim?

- Kako god da se probudim, okrenem se ka prozoru. Ustanem brzo i uradim tri čučnja. Zatim raširim ruke i zahvalim se Gospodu i univerzumu što sam se probudila zdrava, kao i na tome što sam srećna sa zdravom, pametnom i finom decom. Dan započet osmehom i zadovoljstvom garant je mirnog sna.

Komentari (1)

Dusica

14.12.2015. 22:41

Dragana mi je vrlo draga kao osoba .jedinu zamerku sto imam je sto se u zadnje vreme ne ponasa kako dolikuje dok tece snimanje emisije Halo halo. Zvaku bi mogla da izbaci ukoliko ne moze neprimetno da je zvace.takodje koriscenje mobilnog za vreme emisije ukazuje da joj je sagovornik nebitan.a ona ima cesto obicaj za "zaviri" izgleda ruzno ...ah da - Vesna milanovic je kopira u svemu - Pa i u tim malim neprofesionalnim sitnicama. Hvala na ustupljenom prostoru