Sahranjena Usnija Redžepova: Poslednji aplauz za Koštanu

M. Stančić

04. 10. 2015. u 20:16

Na skopskom groblju Butel, u nedelju je sahranjena Usnija Redžepova, legendarna pevačica narodne muzike.

Сахрањена Уснија Реџепова: Последњи аплауз за Коштану

VATRENA Koštana, nekrunisana kraljica romske pesme, južnjačkog ritma, pevačica narodne muzike nezaboravnog glasa Usnija Redžepova, sahranjena je u nedelju u podne na groblju Butel u njenom rodnom Skoplju. Na poslednji, skromni i tihi ispraćaj, došli su samo njeni najbliži - neutešni brat Reško, snaha Emira, rodbina iz Skoplja, pevačice Esma Redžepova, Vaska Jankovska...

Posle opraštanja rodbine, prijatelja i drugova iz detinjstva, kraj kovčega ispred kapele, gde se pred polazak povorke spontano prolomio aplauz, Usnija je sahranjena na muslamanskom delu skopskog groblja Butel, na parceli gde počivaju njeni najbliži. To je bila njena poslednja želja, mada je, kako vele njeni, "toliko bila vezana za Beograd, odakle je dostojanstveno ispraćena u Skoplje".

Sahranjena je, skromno, tiho, uz verski obred, poslednju molitvu i oproštajno slovo imama Ali Berata iz Amdi-pašine džamije iz obližnjeg romskog naselja Šuto Orizari u Skoplju.

- Ostavila nam je Usnija amanet da je pamtimo po pesmi, lepoti, radosti, bez suza, čineći samo dobro, mada smo toliko toga progurali u životu tegobnog, bolnog sve do njenih poslednjih dana i teške patnje - tiho je govorio njen brat Reško.

Na poslednjem ispraćaju Usnije, nije bilo njenih kolega iz Makedonije, nije bilo oproštajnih obraćanja, ni jedne jedine reči poslednjeg pozdrava. Od zvaničnika na pogreb je jedino stigao Nedžad Mustafa, ministar bez portfelja u Vladi Makedonije iz redova Romske stranke.

- Svi smo tužni, saosećamo sa njenom rodbinom, najbližima, ali ostaće njena njena pesma, neponovljiva harizma, nezaboravan lik, vedrina, stas i glas prekrasne žene i dobrog čoveka, velikog humaniste, kakav se više neće roditi - istakla je Vaska Jankovska koja je, širom sveta pronela romsku pesmu sa orkestrom Gorana Bregovića.

- Koliki je trag ostavila u kulturi, pesmi i humanitarnim angažmanom teško je opisati.

Zaslužila je, kako je rekla, da joj se na poslednjem ispraćaju jednim cvetom pokloni i neko od zvaničnika iz resora kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ana

05.10.2015. 08:25

Sramota za kompletno Ministarstvo za kulturu jedne i druge države, da nisu poslali svoje delegacije, ali nema veze, političare koji odu sa scene zaborave za par dana, a njene pesme će se pevati i o njoj pričati još godinama. Bila je CARICA u ponašanju i kulturi jedna velika umetnica. Počivaj u miru lepotice i neka te andjeli čuvaju ma gde bila!

Lola

05.10.2015. 20:29

@Ana - Vala Ana svaka ti cast na komentaru, ziva istina ! Preslatka je bila i puna pesme ! Neka je andjeli stite i cuvaju gde god bila ! 13

Ivana

02.12.2015. 18:39

@Micko - Zato sto je Makedonka, a makedosnko pismo je cirilicno pismo. Tako je najveca kraljica juga zelela da i tim ispostuje svoju Makedoniju, iako je bila islamske veroispovesti. Nije zanimljiv, nego za svaku pohvalu! Njena zelja je to bila, a i zelja da se sahrani u rodnoj Makedoniji! Ne zovite to tablom!!!!