Rada Đurić: Ovde je hrabrost živeti normalno

Sanja Kostić

03. 10. 2015. u 12:15

Novi tok -šok poznate voditeljke i novinarke RTS: „A sada Rada”. U emisiji akcenat će biti na ženi, ali iz Srbije. S tim što će mnoge priče sigurno biti interesantne i muškarcima

Рада Ђурић: Овде је храброст живети нормално

VIŠE od 10 godina je zaštitno lice „Beogradske hronike” (RTS) kroz koju je, kaže, upoznala pravi život prestonice, bez ulepšavanja i šminke. Voditeljka Rada Đurić poznata je po britkom jeziku, pa je u želji da reši probleme sugrađana mnoge svoje sagovornike ostavila

bez teksta.

Zbog toga što joj nije lako „izaći na crtu” i samo se teatralno predstaviti bez argumenata ili rezultata rada, za mnoge je jedno od omiljenih TV lica. A uskoro ćemo je gledati i u njenom novom tok-šouu „A sada Rada” koji startuje na Javnom servisu u oktobru.

- Sa Oljom Kovačević sam davnih dana pričala na temu nove emisije, jer imamo sličan odnos i prema novinarstvu i zabavi. Sada su se kockice poklopile, a i pravo je vreme da nešto promenim. Tako su ideja i koncept zajednički, a moj pristup biće izrazit i autentičan. Želja mi je, pre svega, da emisija ne liči na druge. Akcenat će biti na ženi, ali iz Srbije. S tim što će mnoge priče sigurno biti interesantne i muškarcima. Neće se to mnogo razlikovati od onoga što sam do sada radila, jedino što će sve biti ležernije. Znate, i ozbiljne teme mogu da se rade na zabavan način. Što se tiče naziva, tu je kumovala Olja, ne znam da li bih se usudila da je ja tako nazovem. Ipak, shvatila sam da je poruka višeslojna - emisija će imati moj karakter, suštinu onoga čime sam se bavila celog života i svako će se u njoj pronaći. Kako god su me doživljavali gledaoci do sada, tu sliku će i videti u ovom tok-šouu.

Rada želi da se obrati ženama koje, ističe, liče na nju. A ona je sasvim obična i normalna, i veruje da to njeni gledaoci prepoznaju.

- Budim se ujutro i spremam doručak sinu, a posle trčim negde da bih stigla do nekud. U međuvremenu sam zaboravila na sve one stvari koje ženu čine ženom. Ali, kada, u međuvremenu, vidim lepu i doteranu damu, pomislim da sam i ja mogla da se sredim, a samo iz meni nekog znanog razloga nisam... Onda sam obavila još dosta stvari do prvog sastanka, isto toliko vezanih i za posao, promenila stotinu odluka, iznervirala se više puta, ušla u emisiju, ispričala šta sam imala, potrudila se da to bude najbolje... Kad se vratim kući radosno se ispozdravljam sa svima, u stvari očajno sam umorna i žudim za mojih pola sata, i na kraju dana uvek se pitam zašto tu želju sebi nisam i ispunila.

Harizmatična voditeljka pokušaće da se izbori za neke stvari, kao što je, kaže, celog života i radila. Pritom, dodaje i da neće izneveriti novinarsku maksimu u koju i dalje veruje - da je novinarstvo tu da bi promenilo svet.

- Iako toga nije bilo mnogo u mojoj karijeri, znam da sam napravila korake zbog kojih sam veoma zadovoljna. Verujem da se nešto bar malo pomerilo. Ako bismo to uspeli i sa ovom emisijom, pa neka je to i ulepšavanje jednog popodneva, podstrek za razmišljanje na različite teme, bolje razumevanje sa muškarcima bez kojih ne možemo kao i oni bez nas... Gosti će biti i poznate i anonimne ličnosti. Među ljudima koje sam srela kroz posao toliko je fantastičnih žena i muškaraca koji nisu iz javnog života, a veoma su dragoceni. Ja verujem u Srbiju koja se ne vidi, koja je u senci. Znam da ona mora iz nje kad-tad da izađe - nadam se da će to biti pečat ove emisije.

Iako je čekaju novi i nešto drugačiji izazovi, Rada nije rekla zbogom „Hronici” i, naglašava da još nije zaokružila tu priču. Radiće je, verovatno, u manjem obimu, ali trudiće se da i dalje pomaže Beograđanima.

- Verujem da kad postavite ciljeve pred sebe, možete nešto i da postignete. Međutim, kad vidite da su godinama problemi isti, onda se i razočarate, demorališete. Ali, i dalje duboko verujem da je sve u našim rukama, čak i kad znam da nije. Mislim da su energija koju imamo i pravo izbora, ipak, nešto o čemu mi odlučujemo. Možete da mi nametnete hiljadu drugih stvari, ali ne možete sopstveni izbor.

Rada ističe i da u Beogradu treba da bude više herojstva. Više puta u životu je bila hrabra i ne misli da je to teško.

  • Ne mogu da shvatim šta se sve ovde podrazumeva pod hrabrošću. Kod nas je zapravo hrabrost živeti normalno. Nemoguće je kako su uspeli da nas ubede u to. Upravo to u meni budi dodatnu energiju da istrajem u mnogim stvarima. Eto, ja želim i žudim da živimo normalno, a da pritom ne osećamo da smo učinili neko junačko delo.


BEOGRAD JE PRAVI GOSPODIN

RADEĆI dugi niz godina u „Hronici” upoznali ste Beograd na neki drugi način, svesni ste gotovo svih njegovih mana i vrlina. Šta mislite da je vaš pečat u njegovoj ličnoj karti?

  • Čini mi se da sam uspela da iznesem sve ono što čini realan život Beograda. Kada bih ga poredila sa čovekom - rekla bih da je uzbudljiv, problematičan, srećan, misteriozan... On je zapravo pravi gospodin, i nadam se da smo uspeli da ga prikažemo u pravom svetlu, i u smokingu, sa mašnom i cilindrom, ali i u pohabanim cipelama - kaže naša sagovornica. - Ali, Beograd mora da bude ono što jeste i ne treba da se udvara drugima. Nije mi jasno kako smo zaboravili da pokazujemo svetu ono što taj svet nema. Znate, obično se divimo osobinama koje ne posedujemo. Ne shvatam zbog čega u poslednje vreme volimo da ličimo na nekoga drugog, a zašto jednostavno samo ne ulepšamo ono što smo mi.

CARICE, IMAĆEŠ EMISIJU

NA vest da će raditi novu emisiju, voditeljka kaže da su njeni najbliži bili veoma uzbuđeni:

- Prijateljice sa kojima se družim od detinjstva su se veoma obradovale, a one su mi reperi za mnoge stvari u životu. Naravno, odmah su imale mnogo pitanja, kao i predloga i sugestija... Uz njih mi je i mama velika podrška, a sin mi je rekao: „E, stvarno, carice, imaćeš emisiju!” I moj partner želi da mi pomogne, a već sam mu tražila da neke teme sagleda iz muškog ugla... I među prijateljima sam napravila malu anketu, tako da sam dobila pravi uzorak koji ću svakako moći da iskoristim.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ђура Змај

03.10.2015. 14:10

Радо, Жена је била Царица док је у дому била Домаћица, док је наше нараштаје подизала и господар свог времена била - док није упала у замку родне равноправности, јурњаве за обавезама и тако побегла од своје Природе...

PustiteMeOdavde

03.10.2015. 16:17

Beograd je grad džibera sa tramvajskim prevozom. Najobičnija naseobina puna primitivnog sveta a od neke gospode duhom i intelektom, tragovi mogu da se nađu po muzejima. Ima i finog sveta, ima i ponešto intelektualaca ( ne postaje to samo diplomiranjem) ali veoma, veoma malo. Inače vučem "beogradsko poreklo" staro već skoro čitav vek s nadom da ću biti prva generacija naturalizovanih Bečlija .

Јабре

03.10.2015. 17:37

@PustiteMeOdavde - Другим речима покондирена тиква, истина је да у Београду и у Србији има простих људи али их је на западу десет пута више. Немце и Аустријце знам од малена и не могу да се мере по култури са Србијом. А такви што се преселе међу њих па мисле да су одједном господа су обично најјаднији бедници.