PEVAČ kragujevačke rok grupe "Smak" Boris Aranđelović (67), preminuo je danas u 11.30 posle duge i teške bolesti u bolnici u Roterdamu. Muzičku i životnu scenu napustio je čovek koji je specifičnim glasom obojio hitove neprikosnovenog "Smaka". Otišao je tiho, baš kako je i živeo! Smrt velikog pevača rastužila je njegove mnogobrojne kolege, prijatelje i obožavaoce "Smaka".

Bol i tugu nije mogao da sakrije ni basista kragujevačke grupe Zoran Milanović.

- Šta da vam kažem, jako sam potresen - rekao je za "Novosti" Milanović. - Boris je preminuo u Roterdamu, u bolnici u kojoj se i lečio. Poznavali smo se čitav život, još pre grupe "Smak". Bili smo veliki prijatelji, a ne samo kolege. Njegova smrt je prvenstveno za mene veliki gubitak, ali i za sve one koji su bili bliski sa njim, kao i za muziku.

Boris Aranđelović rođen je 13. oktobra 1948. u Kragujevcu, a član "Smaka" postao je 1973. godine. Poslednjih 25 godina živeo je u Holandiji, a nastupao je u obnovljenoj - originalnoj postavi "Smaka" na povratničkim koncertima u "Kombank areni" 2012. i ove godine, 20. juna, na beogradskom Ušću. Bio je to poslednji koncert koji je otpevao u karijeri. Znao je da je teško bolestan. Kao da je naslućivao da se više nikad neće popeti na scenu i uzeti mikrofon u ruke. Posle spektakla na Ušću otišao je u Holandiju, gde je operisan.

KNjIGA ŽALOSTI Povodom Aranđelovićeve smrti, Dom omladine Kragujevac otvorio je danas u 17 časova "Knjigu žalosti za Borisa". Prijatelji i poštovaoci njegove muzike moći će da se upišu u knjigu žalosti svakodnevno, do komemoracije koja će biti održana u ponedeljak, 31. avgusta, u 13.00 u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. Vreme i mesto sahrane Borisa Aranđelovića biće naknadno saopšteni.

Bio je poznat po pevanju u visokim registrima što mu je donelo prepoznatljivost. Na svojim plećima znalački je umeo da iznese teret koji su nametnule složene melodije i ritmička kompleksnost tekstova. Posebnu atrakciju u nastupima benda "Smak" predstavljao je "dijalog" između Borisovog glasa i gitare Radomira Mihajlovića Točka.

Snimio je i dva samostalna albuma. Prvi "Iz profila" objavio je 1983. za sarajevski "Diskoton", a drugi 2001. pod nazivom "Boris i dinosaurusi". Rok kritičar Bane Lokner smatra da je Aranđelovićeva smrt veliki gubitak za muzičku scenu.

- Boris je bio jedan od najkvalitetnijih vokala na ovim prostorima - istakao je za naš list Lokner. - Pevanje u falsetu je bila njegova osobenost. Nikad nije bolje pevao nego na Ušću. Note i stihovi su mu sami navirali. Boris se nije isticao, bio je tih i nenametljiv i van scene. Govorio je isključivo snagom svog vokala. Nije bio klasičan frontmen i na bini nije mnogo komunicarao sa publikom. Jedna od najboljih pesama koju je otpevao u karijeri je "Šumadijski bluz". Snimio je i sjajne solo albume, ali, nažalost, nisu imali dobru promociju.

Jednog od najboljih vokala jugoslovenske rok scene publika će pamtiti po hitovima "Perle", "Satelit", "Alo, alo", "Bluz u parku", "Šumadijski bluz", "Crna dama"...

Smrt pevača "Smaka" šokirala je i rastužila i Žiku Jelića iz "JU grupe". Basista najdugovečnijeg rok sastava u Srbiji kaže da će ga pamtiti kao čoveka punog optimizma.

- Poznavali smo se otkako je grupa "Smak" formirana - rekao nam je Jelić. - Sretali smo se često u to vreme. Kasnije ga je put odveo dalje. Ponašao se kao da nije imao nikakav problem, uvek je bio pozitivan i raspoložen. Mogli ste da steknete utisak da mu je u životu sve bilo potaman. Ali, bolest ne bira. Posle koncerta je odmah otišao na operaciju. Moja želja, kao kolege i prijatelja, bila je da se iz svega izvuče, ali to se, nažalost, nije desilo.